Egy sikertörténet folytatása

Menyhárt Attila 2020

Szinte pontosan egy évvel ezel tt adtuk közre a nagy örömhírt, miszerint Menyhárt Attila,a Four Seasons Hotel Gresham Palace főcukrásza bekerült a So Good magazinba, a világ egyik legismertebb és legnagyobb presztízs cukrász kiadványába. A megjelenésnek nemzetközi szinten is nagy sikere volt, benne volt a leggyakrabban kedvelt, illetve a legtöbb letöltést hozó anyagok toplistájában.

Várható volt, hogy a történet folytatódik. Mind a recepteknek, mint a Fekete Antonio által hozzájuk megálmodott vizualitásnak köszönhet , hogy az alkotópáros új felkérést kapott a So Good kiadójától, ezúttal a kiadó másik presztízs-kiadványába, a nagy múltú Dulcypas magazinba. A magazin kéthavonta jelenik meg, több mint 200 oldalon, célközönségét első sorban a világ spanyol nyelvterületein, az iparágban dolgozók teszik ki. A kiadványban – akárcsak a So Goodban – kizárólag a világ válogatott cukrászai és pékei kapnak megjelenési lehetőséget. A mostani, 10 oldalas megjelenés fő témája a Terfézia, azaz a homoki szarvasgomba, amely szinte csak hazánkra jellemző alapanyag. Attila és Antonio hazai, a régióra jellemző alapanyagot szeretett volna szerepeltetni. Ehhez szükség volt Vieger Ferenc áldozatos munkájára is, aki a gombát gyűjtötte.

Néhány szó az alapanyagról:
A Terfézia létezését szinte balladai homály fedi, a beszerzése pedig egyenesen kincskereső vadászathoz hasonlít. A gomba leggyakoribb lelőhelye a Jászság, ahol a klímaviszonyok optimálisak ennek a különleges alapanyagnak. A termelők folyamatosan próbálják mesterségesen létrehozni az ideális körülményeket, de ez mindig sikertelen. Jelen pillanatban a homoki szarvasgomba csak „vadon” található meg, senki nem tudja termelni, és speciálisan erre tréningezett kutyák kellenek a felleléséhez. Szezonja augusztus közepétől november közepéig tart, és meglehetősen szigorú szabályok szerint szerezhető be. Kilója nagyjából 200 Euro körül mozog.
Egyik legnagyobb előnye, hogy megőrzi aromáját akár 80-90 Celsius fokon is, és különleges összevetőit a fagyasztása során sem veszti el. Illata és aromája egészen kiváló, íze intenzíven édes, így aztán tökéletes összetevője a desszerteknek.

„A homoki szarvasgombára néhány kedves ismerősöm hívta fel a figyelmet – árulja el Menyhárt Attila. – Bár leginkább francia alapanyagokkal dolgozom, boldogan tettem próbát a Terféziával, sőt, titokzatos háttértörténete olyan mélyen megérintett, hogy egy egész desszertsort megálmodtam vele. A sorban szerepel egy monodesszert, egy tányérdesszert és egy tarte. Mindegyik más kísérőalapanyagokkal törekszik bemutatni ennek a páratlan terméknek a különleges ízét.

Fotók: Fekete António

Írjon véleményt