Ha kimegyek a piacra – Budai Zsani nyári konyhája

A nyár és az eperszezon külön-külön is kellő érv a boldogságra, azonban így, hogy szinte egyszerre következnek be, az év egyik leszerethetőbb időszakává teszik ezt a néhány hetet.

A tökéletes nyári reggeli

Lehet bonyolítani ezerféle módon, tökéletes pitékbe, egy kis mascarponéval piskóta tekercsbe, cobblerbe, azonban a kedvenc receptem az eperről mégis Váncsa Istvántól származik:
„Az úgy működik, hogy megeszi az ember a földiepret, és megiszik hozzá egy üveg pezsgőt. Ennyi. Ez a legeslegjobb és legegészségesebb reggeli, egyáltalán nem hizlal, csupa vitamin és antioxidáns. Arról nem is szólva, hogy a reggelire fogyasztott pezsgőnél jobb antidepresszáns el se gondolható.”

SzezON!

A beszerzésre nemcsak olcsó, de garantáltan tökéletesen friss alternatívát kínálnak az egyre szaporodó szedd magad eperföldek, ha nagyobb mennyiségben van rá szükségünk, pl. befőzéshez, mindenképpen érdemes kipróbálni. Az epren túl persze rengeteg alapanyagnak van ilyenkor szezonja, gasztronómiai szempontból (is) ez az egyik legizgalmasabb időszak, jön a friss borsó, az újkrumpli, számtalan gyümölcs; néha azt érzem, hogy annyi minden történik ilyenkor, hogy nem győzöm kapkodni a fejem.

Persze, hogy lecsó

És ha már pörög a szezon, akkor természetesen az első, és örök kedvenc: a lecsó, és persze annak különféle változatai szerte a világból. Külön előnyük a rekkenő hőségben, hogy alig kell hozzá bekapcsolni a tűzhelyet, számtalan módon készíthető, így nemcsak a kreativitásunknak engedhetünk utat, de az olyan maradékokat, mint a füstölt hús, cukkini, felbontott fél csicseriborsó konzerv, is eltüntethetünk a hűtőből. A személyes kedvencem hosszú évek óta a shakshuka, az Izraelből ismert változat: fűszeres, friss és igazi nyári fogás. Már reggelire is kiváló. És őszintén, ki az, akinek ilyenkor a csülkös pacal gondolatától dobban meg a szíve? Jó, néha azért velem ilyenkor is megesik ez.

Van, aki hidegen szereti

Az igazi nyári hőség közepén, amikor a lakás még éjjel sem hűl 30 fok alá, még néhány zöldséget megfonnyasztani is pokoli tortúrának tűnhet, ezekben az időszakokban nálam a hideg levesek (a spanyol gazpacho és ajo blanco) és a tartalmas saláták, a konyha első számú sztárvendégei. Ez utóbbira a legtöbben talán még most is unalmas fogásként gondolnak, méltatlanul. Felejtsük el a jégsalátát, annál kizárólag izgalmasabb verziók léteznek, szerencsére egyre több piacon válogathatunk a különféle zöldek között. Szükségünk lesz öntetre is természetesen, érdemes e célra beszerezni egy üveg igazán jó minőségű olívaolajt, kerülhet mellé citrom, lime, vagy balzsamecet is. Ha közepes minőségű balzsamecethez jutunk, forraljuk vissza a harmadára, s egy kevés mézzel is ízesíthetjük. Ami pedig ezután a salátánkkal történik, annak csak a képzelet szab határt. Kerülhetnek rá zöldségek, sőt gyümölcsök is. A málnával, barackkal például nehéz hibázni, de a nagy kedvencek közé tartoznak a színes paradicsomok is. Amitől pedig igazán tartalmas lesz, az az articsókaszív, az olajos magvak, szárított sonkák, sajtok (pecorino, parmezán vagy manchego). A fűszervajas pirított bagett pedig kötelezően jár mellé.

Gazpacho

Biztos pontok

Mindenkinél vannak olyan napok, amikor fogalma sincs, hogy mit főzzön, erre az esetre az egyik legtutibb megoldás nyáron a különféle rakott és töltött zöldségek. Készíthetjük hagyományos módon, kerülhet bele számtalan zöldfűszer, sőt, még egy kevés lecsós alap sem számít eretnekségnek ilyenkor. A kategóriában a rakott csillagtök például kihagyhatatlan, de ha valami újdonságra vágyunk, akkor körülnézhetünk például a közel-keleti konyhákban, hasonló fogásokat ott is találunk: ezek közül az utóbbi időben nálam a legnagyobb függőséget Mautner Zsófi verziójában készült perzsa töltött paprika okozta.

Keresőszavak:

Írjon véleményt