Egy jó Bharat a belvárosban

Bharat Indian Restaurant

Bharat Indian Restaurant- ahol az indiai konyha barátságban él a magyar kultúrával Budapest szívében
Budapesten talán annyira nem elterjedt az indiai ételek iránti igény, mint pl. Londonban, de a fővárosunkban is vannak autentikus helyek, ha szeretnénk megfizethető áron, igazi, hamisítatlan, autentikus indiai ételeket enni- ilyen a Bharat is, a Dohány utcában.

 

A tulajdonosi kör már több éve kis hazánkban él, úgyhogy abszolút ‘aklimatizálodott’ az itthoni viszonyokhoz, sikerült megismerniük a magyar embereket, kultúrát és bekapcsolódni abba a dinamikába, ami minket jellemez. Ez az étterem nevében is megmutatkozik: hindiül a ‘bharat’ Indiát jelenti és mivel nálunk is bír tartalommal ez a szó, mégha csak a fonetikus kiejtésben is, szuperül megmutatkozik ebben az, hogy szeretnék ha ez a hely a környék és a magyar emberek barátja lenne, amolyan összekötés a két nagyon eltérő kultúra között. Nemcsak a névben tükröződik ez a kapocs: az éttermet Budapestről készült képek díszítik, ezzel is kifejezve, a város iránt érzett megbecsülést és szeretetet. Nagyon klasszikus étlappal és itallappal mennek, de nem is kell más, hiszen elmondásuk szerint, Indiában tényleg ezeket eszik az emberek, természetesen olyan formában ahogyan itt készül.

 

A közhiedelemmel ellentétben hazájukban nem is annyira csípősek a fogások: természetesen vannak extrém, embert próbáló ételek (mint, pl. a vindaloo curry az étlapon) de alapvetően két fajta hozzáállás létezik a curry hazájában, mint ahogy itthon is: van aki nagyon szereti és nem sajnálja az erőset és van a másik oldal, aki abszolút kihagyja ezeket belőle.
Az igazi klasszikus tikka masala előételként szerepel az étlapon, ami senkit se tévesszen meg, de itt ekkora adagban adják: halas, csirkés és garnélás verzióban.

 

 

Tökéletesen passzol hozzá a hagyományos tandoorban (urna alakú, agyagkemence) készülő roti és naan lapos kenyér (utóbbit vajjal lekenve is tálalják). Természetesen nem maradhat el a méltán híres és mostanában nagy népszerűségnek örvendő daal- vagyis a lencse leves. Emelett egy zöldséges csirkeleves is található az étlapon, egyik sem csípős, bárki fogyaszthatja. A vega ételek közül a palak paneert emelném ki, ami tulajdonképpen egy tehén tejből készült sajt (ez a paneer), amit egy pikáns spenótos krémmel tálalnak. Pergős jázminrizzsel és rotival szuper! A többi főételt, kevésbé megszokott módon, aszerint kategorziálták, hogy milyen húst tartalmaz: csirkés, halas, garnélás és bárány. Mindegyik kategóriában az adott fajtára jellemző curry elkészítési mód található: így az igazán aromás, világkedvenc vajas csirke, a kesudiós csirke- halas- garnéla korma, az extrán csípős vindaloo (mind a 4 típusban) is helyet kapott. Kiegészítőként kis adag salátàkat (fűszeres hagyma- onion masala) és joghurtos frissítőt (raita) ajánlanak a curryk mellé.

 

 

Ha fel szeretnénk magunkat frissíteni ezután az ízcunami után, a limonádé (amit sóval!, rózsavízzel és kardamommal készítenek) vagy a szintén nagy kedvenc mango lassi tökéletes lehet. Egyetlen desszert, a ‘gulab jamun’ került fel az étlapra, ami egy kukoricalisztes golyó megsütve, cukorszirupban tálalva. Az elég széles magyar bor és indiai sör választékuk, az aromás curryk, a friss lepénykenyerek, az autentikus indiai hangulat szerintem méltóvá teszi őket arra, hogy nem csak belopják magukat a szívünkbe de Budapest egyik igazi nyüzsgő, indiai helye legyen!

 

 

cím: Dohány utca 48-50, Budapest

Facebook: Bharat Indian Restaurant 

szerző: Vitális Lilla 

fotók: Juhász Gitta / Gasztro_cam 

Írjon véleményt