Gasztro kalandorok és konyhatündérek figyelem!

Ha már főzhetünk otthon sört, süthetünk saját kenyeret, akkor miért ne pörkölhetnénk mi magunk kávénkat?

De ehhez először ismerjük meg, hogy mi is az a kávé. A kávé a kávécserje terméséből készített ital. Az apró kávécseresznye sok folyamaton és lépésen megy keresztül, míg kávé nem lesz belőle.

A kávécserje termése vékony, piros héjú és 1,5 cm-es, ezért kapta a találó kávécseresznye nevet. A belsejében található mag pedig nem más mint a kávébab.

Az érett kávécseresznyéket leszüretelik, majd a kávé magjától elválasztják a termés húsát. A szüretet követően 6-8 hétig pihentetik a babokat, majd lehántolják a külső, kávébabot körülvevő vékony ínréteget, így kapjuk meg a kávébab zöld színét. Ezután kiválogatják a kávébabok közül a kisszeműeket vagy a hibásakat, hogy megakadályozzák az ízélmény elrontását.

A válogatás után egy nagy utat tesz meg a kávébab: kiszállítják a helyi pörkölőkhöz. Ekkor lesz az eredetileg zöld kávébab barna és ekkor alakul ki az aromája. A pörkölés azt jelenti, hogy hő segítségével a kávébabban különböző kémiai és biológiai folyamatokat indítanak el, megváltoztatva ezzel az anyag szerkezetét. Két fontos mozzanatot figyelnek a pörkölők a hő és az idő folyamatos ellenőrzése mellett: az első és a második reccsenést. Az első reccsenés előtti kávébabból készült kávét világosnak (pl.: bécsi), a második reccsenést követően sötétnek (pl.:olasz), míg a kettő közöttit közepes (pl.:francia) pörkölésűnek hívják.

Bár mindösszesen 3 féle pörkölési módot különböztetünk meg név szerint, valójában a pörkölőmester alkotói szabadsága végtelen. Ahogy egy színnek számtalan különböző árnyalata létezik, most Te döntheted el, milyen színűre pörkölöd a kávédat! De hogyan is kell megpörkölni a kávét? Nézzük meg a lépéseit!

1. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra! Egy tepsi aljára teríts sütőpapírt, ezen oszlasd el egyenletesen a megpörkölni kívánt szemes zöld kávét. Figyelj, hogy ne kerüljenek egymás tetejére szemek, és túl szorosan se legyenek egymás mellett!
2. Ha a sütő mellett állsz, és jól fülelsz, akkor körülbelül 5 perc magasságában fogod hallani az úgynevezett első reccsenést, ezután már résen kell lenned. Vedd vissza a hőmérsékletet 190-200 fokra, nyisd ki a sütőt, és keverd át a szemeket. Nem kell kapkodni, ezzel is segíted, hogy gyorsabban visszahűljön a sütő.
3. Ezután 2-3 percenként figyeld, kevergesd át. Innentől nagyon gyorsan változik a kávé babok színe! Onnantól, hogy a sárgás árnyalat eltűnik, és előjön a világosbarna szín, már bármikor lekapcsolhatod, ízlésed, kedved szerint. Arra figyelj, hogy a kívánt árnyalat elérése előtt kicsivel már érdemes kivenni a sütőből, mivel a kávé babok a cseresznyemagokhoz hasonlóan jól tartják a hőt – ez nem meglepő, hiszen a szemes zöld kávé nem más, mint a kávécseresznye magja -, és emiatt a sütőből kivéve nem áll le azonnal a pörkölés folyamata, enyhén sötétedni fog a kávé bab. /Otthon a sütőben nem lesz tökéletesen egyenletes a pörkölés, de ez nem is cél./
4. A sütőből kivéve azonnal tedd át egy másik hőálló edénybe, és ha időd engedi, kevergesd, ezzel felgyorsítva a hő leadást.

Miért jó házilag pörkölni a kávét?

1. Mindig az a legfinomabb, mint amit mi magunk készítünk.

Örök igazság, hogy a házi, a saját készítésű mindig finomabb és frissebb. A szívvel-lélekkel készült ételt és italt valahogy nem lehet elrontani, mindig jól esik fogyasztani. Az elkészítésébe fektetett munka öröme és kihívásai felbecsülhetetlen értéket adnak hozzá a kávé italhoz is.

2. A frissen pörkölt kávé a leggazdagabb aromákban.

Jól tudjuk, hogy a kávé pörkölés után rohamosan kezdi elveszíteni értékes aromáit. Sajnos tévhit, hogy ezen segítenek az aromazáró tasakok. A legfrissebb pörkölésű kávé akkor kerülhet a csészédbe, ha Te magad pörkölöd!

3. Ráadásul a konyhádat a kávépörkölők hihetetlen illata fogja betölteni, és a sütődön illetve egy csomag szemes zöld kávén kívül semmi másra nem lesz szükséged ahhoz, hogy felfedezd a különböző pörkölési módok adta eltérő ízvilágokat.

A Pörköld magad zöldkávét keresd az OfficeCoffee webáruházban: https://www.officecoffee.hu/termekcimkek/szemes-zold-kave/

További részletek: https://www.officecoffee.hu/kave-porkoles-hazilag/

Írjon véleményt