Mi ez az őrület? – Kirobbanóan friss koktélok zöldséggel

Bloody Mary? Felejtsük el! A paradicsom a reflektorfényben csinos ugyan, de akadnak bőven vetélytársai. Gyógy- és fűszernövények gyökerei, virágai, magjai, termések, gyümölcsök és zöldségek, szinte mindent használhatunk italkészítésre, amihez idényszerűen hozzájutunk. Akarva akaratlanul, ezek az összetevők közvetve a koktélok világát is formálják, nemcsak a pálinkáét.

A paradicsomon túl

Talán a paradicsom az egyetlen zöldség – gasztronómiailag, hiszen botanikailag gyümölcs –, ami eszünkbe jut koktél alapanyagként. A méregtelenítő zöld búzafű levén túl zöldségekre italokban többnyire a juice-bárok kínálatában bukkanunk, nem feltétlenül koktélbárokéban. Divatról a zöldséges koktélok esetében  éppen ezért nem igazán beszélhetünk, hiszen csak különálló receptek kis csoportjáról van szó, noha világszinten összegezve meglehetősen népes csapatot állíthatunk össze. Ettől függetlenül számos olyan kombinációban fordulhatnak elő, ahol markáns ízükkel remek egyensúlyt képesek teremteni nemcsak színben, de megjelenésben és ízekben is.

Áztatva, préselve

Több lehetőség és forma is adódik, hogyan kerülhetnek italba a zöldségek. Egyik ilyen mód az infuzionálás, amit házilag is könnyen kivitelezhetünk. Csak a megfelelő párlatot kell kiválasztanunk illetve a hozzá párosítani kívánt zöldséget, azt a párlatba áztatva pár nap alatt kész is a zöldséges alapanyag. Tequila-chili például egyszerű és gyors variáció, bár a chili erőssége egyenes arányban nő az áztatott napok számával. Így, ha azt akarjuk, hogy a baráti társaságnak hangja is maradjon a kóstolás után, érdemes figyelemmel kísérni a párlat csípősségét.

KL_Zoldseges_italok_01_Chili

A másik gyakori forma, amikor a zöldség levét frissen préseljük vagy pasztörizálva vesszük, és ezt használjuk fel. Például az uborka levének kinyeréséhez nem feltétlenül kell még gyümölcscentrifuga sem, elég, ha összenyomkodjuk a shaker aljában. Íze általában bombázóan friss és nem kell sok belőle, hogy az intenzív ízvilága azonnal megjelenjen. Ugyanígy a friss gyömbérgyökér leve préselhető, de akár a halványító zeller szára is. A zöldségek részei természetesen díszítésre is remekül használhatók. A friss zöldborsó hajtása, kacsos indája például remek díszítőelem egy-egy tányéron, de legalább ilyen csinosan tud csücsülni a kristálypohár oldalán. Ugyanígy a zeller vagy koriander levele sem hagy bennünket cserben, sőt a karácsonyi linzer készítéséhez felpolírozott csillag alakú sütikiszúró gyönyörű zeller- vagy céklacsillagokat tud készíteni. Egyszóval minden használható, csak tervezzük meg, mit szeretnénk a poharunkban viszontlátni. Komponáljunk, csak úgy, mint egy ünnepi menü összeállításakor.
Ha úgy érezzük magunkat a számtalan potenciális lehetőség között, hogy lehetetlen választani, na akkor induljunk el a legközelebbi koktélbár felé. Ha másért nem, hát tanácsért. Addig is néhány kombináció, nemcsak vállalkozó szelleműeknek.

Cucumber margarita

Az egyik legizgalmasabb kombináció, ami tequilával történhet. Friss uborka megtörve, 100% agave tequila (nem a kaktuszos, sombrerós), lime és fele annyi triple sec vagy Cointreau, mint amennyi tequila. Használhatunk bele agave szirupot édesítésre ízlés szerint, amennyiben túl markánsnak ítéljük meg az ízeket. Sókruszta (az a zavaró pohárszéli sónyomat, amibe ha belenyal az ember soha többet nem akar margaritát inni) elhagyható a pohár széléről, ám az uborka nem hiányozhat, mint díszítő elem.

KL_Zoldseges_italok_03_Cucumber_Margarita

Rhubarb martini

A rebarbara inkább jelenik meg gasztrobloggerek és csillogó gasztromagazinok oldalain, mint a kifejezetten bartendereknek szóló szakmai oldalakon. Ettől függetlenül érdemes kipróbálni, noha aromái könnyen elveszhetnek az italokból. Használható frissen, levélszár formájában, vagy elkészített szószként, lekvárként. A formától függ, hogy igényel-e receptje extra cukrot. A vodka jó választás mellé, némi citrussal esetleg valami extra fűszerrel is párosítható, például vaníliával.

Fotó: www.thegannet.com

Fotó: www.thegannet.com

Zwack & Soda

Ez a majdnem hungarikum recept 2013-as keltezésű. Elkészítéséhez nélkülözhetetlen az Unicum Szilva, az Unicum szilvaágyon érlelt változata, kevés cukorszirup, citrom- és narancshéj darabkák, valamint szóda. Egy csík uborka jár az italba, és a díszítéséhez is használunk uborkát illetve mentát. Az uborka egyébként itt is nagyon jól érvényesül, függetlenül a fűszeres, gyógynövényes, citrusos alapíztől.

Fotó: www.funzine.hu

Fotó: www.funzine.hu

Koktél sütőtökkel

A rebarbarával párban, szintén ritkán jelenik meg professzionális bárok kínálatában, noha rendkívül izgalmas és nem utolsó sorban költséghatékony alapanyag. Remek jól dolgozik bourbon whiskyvel és a desszertkönyvekből ismert fűszerekkel, ánizzsal, vaníliával, fahéjjal. Jó hír, hogy mindezek a whiskyvel is harmóniában maradnak, pláne, ha szirup formájában használjuk fel a fűszereket. A friss tököt azonban meg kell sütni (vagy párolni) és le kell pürésíteni felhasználás előtt, hacsak nem egyszerűen levet vásárolunk. A friss azonban sokkal több textúrát ad, és pici almalével nyugodtan hígítható.  Amennyiben pár csepp tejszínt is adunk hozzá, folyékony süti lesz az eredmény. Meg sok mosogatnivaló.

KL_Zoldseges_italok_06_Sutotokos_koktel

Írjon véleményt