Péter Anna gombás pacalt főz

Bár már nagyon várjuk a tavaszt, még azért erősen nulla fok körül kering a reggeli levegő, szükség is van a laktató, téli fogásokra. A pacal pont ilyen, gombával meg még ütősebb. Apropó gomba! Azt nemrég megtudtuk, hogy elkezdődött a gombaforradalom itthon is. A lázadás vezetője, a korábban Malackarajos Péter Anna, epicentruma pedig a pesti Vásárcsarnok. Itt egész évben gombászhatunk, persze mindent a maga idejében és beszerezhetünk trombitagombát is, ami a pacalpörkölt legjobb kiegészítője Péter Anna szerint.

Trombitás pacal

Hozzávalók:

1 kg pacal (akinek van hozzáférése, vegyen nem fehérített százrejtekűt, az a legfinomabb szerkezetű, ízű)
1/2 kg köröm és/vagy csülök feldarabolva (lehetőleg szabadtartott sertés, ennél az ételnél kiemelkedően fontos a jóízű kiegészítő cubák) aki nem akar sertést enni, tehet bele marhapofát vagy lábszárat is egy darab porcos térddel vagy ínnal, a lényeg a kollagénben gazdag konc, az adja majd meg a szaft húzását
25 dkg trombitagomba (v. 25 g szárított)
2 fej vöröshagyma finomra vágva
5 dkg füstölt szalonna
1 db erős paprika (nem kötelező)
2 evőkanál fűszerpaprika
4 db babérlevél
5 szál kakukkfű
1-2 l alaplé

Elkészítés:

A szalonna zsírját kiolvasztom, a pörcöt kiveszem, a zsíron a hagymát megpirítom, majd ezt is kiveszem. A körmöt/húst megpirítom, visszarakom a hagymát és a pörcöt, hozzáadom a pacalt, fűszereket. Felöntöm annyi alaplével hogy éppen elfedje. Alacsony lángon, fedő alatt főzöm. Amikor már puhul, hozzáadom a (szárítmány esetén megmosott és 2 órára beáztatott) gombát, és vajpuhára főzöm.

Írjon véleményt