Mit egyél, ha 30-as vagy? – Gasztronómiai túlélő kalauz

Jó hírünk van: nincs minden veszve, megfelelő táplálkozással vissza lehet tekerni a biológiai órát. Anyagcserénk a húszas éveinkben még képes a zsíros ételek lebontására is, azonban az eleddig tökéletesen működő rendszer a harmadik x után már nem a régi (4 évente 1 százalékkal lassul az anyagcsere). Lehetséges, hogy a mérleg még nem riogat kövérséggel, de valószínű, hogy a testünkben egyre több a zsír, és romlik a testtömeg index. Kutatók állapították meg, hogy azok, akik 40 éves korukig nem híztak el, azok is minden évtizedben elveszítettek átlagosan 2 kilónyi izmot, aminek zsír lépett a helyébe. Mi ennek az oka? Tesztoszteron-szintünk a harmincadik születésnapot követően, minden évben 1 százalékkal csökken. Ennek köszönhetően nehezebben lesz képes izmokat építeni, de még fenntartani is.

Kevesebb hús, több banán

A probléma: Elrozsdásodott ízületek

Bár a köszvény ritkán jelenik meg 40 előtt, azonban a kiváltó okok már jelen vannak testünkben. A megoldás: együnk kevesebb húst, és fogyasszunk több növényi eredetű, rostban dús táplálékot. A köszvény a húgysavkristályok lerakódása az ízületekben, ami gátolja az ízületek mozgását, végső soron pedig a súrlódás miatt károsítja a porcokat, elkoptatja azokat. A köszvény kiváltó oka lehet genetikai, tehát öröklődő, de az életmódnak is nagy szerepe lehet a kialakulásában – főleg a túl magas húsfogyasztással hozható összefüggésbe, mivel a húsok húgysavtartalma igen magas. Ezért gyakran hívják civilizációs betegségnek is. Súlyosbítja a köszvényre való hajlamot a túlzottan energiadús táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a túl fűszeres ételek gyakori evése is.

A probléma: Növekvő vérnyomás

Néhány ember állandó forráspont közeli állapotban éli életet. Holland kutatók jöttek rá, miért. A tudósok felfedezték, hogy a nyilvánvaló okokon, mint az elhízáson, a fizikai aktivitás hiányán és a magas só fogyasztáson túl az átlagember étrendje túl kevés káliumot tartalmaz, ami magas vérnyomáshoz vezet. A tanulmány a napi 3500 mg-os káliumbevitelnél húzta meg a felnőttek minimális adagját, azonban a rossz hír az, hogy egy harmincas éveiben járó kontrollcsoporton elvégzett teszt alapján kiderült, hogy a nagy átlag napi káliumfogyasztása nem több 3100 mg-nál. A megoldás: minden nap együnk meg egy banánt, vagy egy marék mazsolát, ez majd pótolja a szervezetünkből hiányzó 400 mg káliumot.

egeszseges_etkezes_01

Mandula, dió, mogyoró – a szexi ropogtatnivaló

A probléma: Csökkenő szexuális étvágy

A megoldás: rágcsáljon minden férfi minden nap egy maréknyi diót, mogyorót vagy mandulát. Kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a telítetlen zsírsavakban gazdag étrenddel bíró férfiaknak – hála a diónak és a mogyorónak – magasabb a tesztoszteron szintjük, mint azon társaiknak, akik csak elvétve csemegéznek az egészséges zsírból. A diófélék ezen felül gazdagok egy argininnek nevezett aminosavban, amely javítja a test vérellátását, és nem csak az öv alatti területeken! A probléma: Lassuló anyagcsere. Amikor nem a megfelelő (alacsony cukortartalmú, fehérjében gazdag) ételeket választjuk, a szervezetünk nem az anyagcserével foglalkozik, hanem a zsír elraktározásával. A megoldás: csokoládé helyett napközben egy szelet kemény vagy félkemény sajtot, például cheddart, vagy eidamit együnk. Az ilyen típusú sajtok ugyanis nem tartalmaznak cukrot, viszont fehérjét annál többet. Vagyis a sajt nem emeli a vércukor szintet, tehát testünk folyamatosan képes zsírt égetni. Ha pedig már unjuk a sajtot, együnk helyette egy pohár zsírszegény joghurtot.

A zürichi sajtkínálat egészen apró szelete

Étteremben sem mindegy, hogy mit

A probléma: Túl sok üzleti ebéd

Étterembe nem azért járnak az emberek, mert éhesek, hanem mert program. De jó lenne, ha ezt a hasizom helyén lötyögő zsírpárna is tudná. A megoldás: cseréljük le a csirkés szendvicset, csirkés salátára. Angol kutatók állapították meg, hogy azon férfiak, akik ebédre nem fogyasztottak kenyeret, rizst, vagy tésztát, 3 órával tovább égettek zsírt, mint azok, akik magas glikémiás indexű ételt választottak, pedig mindkét csoport azonos mennyiségű kalóriát vitt be a szervezetébe. A probléma: Nem tudunk megbirkózni a súlyokkal. A tesztoszteronszint folyamatos csökkenésével, izmainak egyre több időre van szükségük a regenerálódáshoz minden edzés után. A megoldás: fogyasszunk több brokkolit és étkezési paprikát. Mindkettő gazdag C- és E-vitaminban, a szabadgyökök nagy ellenségeiben. A szabad gyökök lassítják a megterhelés okozta izomsérülések gyógyulását. Érdemes kipróbálni az alábbi ételt, amelynek elkészítése nem tart tovább 15 percnél, cserébe viszont (a benne lévő C- és E-vitaminnak, a jó minőségű fehérjének és a lassan emésztődő szénhidrátnak hála) az izmok 10 évet fiatalodnak. Íme, a recept: Aprítsunk föl egy nagy fej vöröshagymát, majd tegyük azt egy közepesen mély serpenyőbe. Adjunk hozzá egy adag, vékony csíkokra vágott paprikát és egy csipetnyi őrölt borsot, majd közepes lángon dinszteljük meg a zöldségeket. Ezt követően tegyünk a serpenyőbe negyed kilónyi pulykamell csíkot és egy teáskanálnyi zsályát, majd pirítsuk a pulykát egy percig, mielőtt hozzáadnánk egy kevés brokkolit és nagyjából 2 dl csirkehúslevest. Forraljuk fel a serpenyő tartalmát, majd keverjünk hozzá 10 dkg nyers kuszkuszt. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk a serpenyőt fedő alatt 10 percig állni tálalás előtt.  

Írjon véleményt