Felvidéki paradicsomos töltött paprika – Agáta konyhája

Agáta konyhája

A töltött paprika egy igazi nyári egytálétel. Feljegyzések szerint a törökök által jutott el hozzánk, de gyorsan a nevünkre vettük. Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Sok töltött paprika recept kering az országban, sőt, tájegységenként is mutatkoznak eltérések a készítésében. A felvidéki verzió jellemzően tejszínnel készül, egy kis fahéjjal bolondítják, s szinte mindig knédlit kínálnak hozzá köretként. Nyáron különösen jólesik hozzá egy pohárka rosé gyöngyözőbor a töki Cardium pincétől.

 

Hozzávalók:

500 g darált sertéshús

8 db tv paprika

2 db angol zeller szár, levelekkel együtt

500 ml passzírozott paradicsom

500 ml csontalaplé

125 g félig megpárolt rizs

250 ml főzőtejszín

1 db felvert tojás

2 db apróra vágott vöröshagyma

1 cikk zúzott fokhagyma

3 ek finomliszt

fűszerpaprika

fahéj

bors

 

Elkészítés:

 

A tv paprikákat kicsumázzuk, hideg vízben alaposan megmossuk, lecsurgatjuk. A darált húst egy megfelelő méretű – keverésre is alkalmas – edénybe tesszük, hozzáadjuk az egyik apróra vágott vöröshagymát – amit vajon üvegesre pároltunk -, a rizst és a tojást. Sóval, borssal, fűszerpaprikával és a fokhagymával ízesítjük. Kézzel alaposan összekeverjük, majd a paprikákba töltjük. Az esetlegesen megmaradt darálthúsból, kisebb gombócokat formázunk. Egy magas lábasban vajon üvegesre pároljuk a másik apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lisztet és világos, zsemleszínű rántást készítünk belőle. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, simára keverjük a rántással. Felengedjük a fél liter csontalaplével, habverővel simára keverjük és további kevergetés mellett felforraljuk. Sóval, borssal, cukorral és egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal ízesítjük. A fahéj nagyon illik a paradicsomszószhoz, arról nem is szólva, hogy mennyei illatot kölcsönöz az ételnek. Beletesszük a jól megmosott és félbe vágott zellerszárakat, a levelükkel együtt. Lassú tűzön ismét felforraljuk, majd beletesszük a töltött paprikákat és fedő alatt kb. másfél órán át főzzük. Amikor a töltelékek megfőttek, átszedjük őket egy másik edénybe. A paradicsommártást finom szűrőn átszűrjük. Visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a tejszínt és kis lángon óvatosan újra felforraljuk. Ezután visszahelyezzük a paprikákat a mártásba. Zsemlés házi kelt knédlivel tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

Instagram: Agáta konyhája 

  1. Jól hangzik és jól is néz ki!

Írjon véleményt