Agáta konyhája – Húsvéti sárgatúró

Agáta konyhája

Húsvéti sárgatúró

 

A sárgatúró egy hagyományos Kárpát-medencei étel, amit főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Hajdúságban, a Csereháton és Felvidéken készítenek. Fogyasztása szinte kizárólag a húsvéti ünnepekhez kötődik. Elkészítésében lehetnek apró eltérések, de a lényegi lépések ettől függetlenül sosem változnak. Vannak például akik csak egyszer főzik fel, s vannak akik akár 3-4-szer is. Édesanyám tanítása alapján, én az utóbbiak közé tartozom. Nagyszerűen balanszírozza ki a füstöltsonka sós karakterét, a maga diszkrét édes ízével. Számomra elképzelhetetlen a Húsvét sárgatúró nélkül…

 

 

Hozzávalók –

1 liter zsíros tej (3.5%)

10 db tojás

5-15 tasak 8 grammos vanillincukor

1 maréknyi mazsola

csipetnyi só

 

 

Elkészítés –

A tejet egy közepes méretű fazékba öntjük. A mazsolát 5-10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és beletesszük a tejbe. Az áztatással azt érjük el, hogy a mazsola nem fog az edény aljára letapadni és odaégni. A vanillincukorból ízlés szerinti mennyiséget teszünk a tejbe. Édesanyám úgy szerette, ha kevésbé édes, így ő csak 5 tasaknyit tett bele. Mi édesebben kedveljük, ezért van, hogy akár 15 tasakkal készítem. A tojásokat alaposan megmossuk, majd feltörjük őket és ellenőrizzük minőségüket. Amelyik rendben van, mehet a tejbe.  Sárgájukat villával kilyukasztjuk és óvatosan elkeverjük a tojásokat. Fontos, hogy az elkeverés ne “alapos” legyen, hanem csak úgy ímmel-ámmal keverünk rajta egy kicsit. Lassú tűzön felforraljuk, majd azonnal levesszük a tűzről és megvárjuk, míg langyosra hűl. Ekkor visszatesszük a tűzre, és megint forralunk rajta. Ezt a művelet összesen 3-4 alkalommal végezzük el. Az utolsó felforralás után egy sűrű masszát kapunk, ami szinte úszik a tejsavóban. Egy nagyobb méretű szűrőt kibélelünk egy tiszta konyharuhával és egy megfelelő méretű edényre tesszük. A konyharuhával kibélelt szűrőbe öntjük a masszát és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Amikor kihűlt, a konyharuha segítségével gömb alakúra formázzuk és jó alaposan kicsavarjuk, hogy a lehető legtöbb savótól megszabadítsuk. Spárgával szorosan megkötjük, majd éjszakára felakasztjuk a hűtő egyik rácsára – egy tálkát helyezve alá – , hogy összeálljon és kicsepegjen belőle a maradék savó. Reggel óvatosan kicsomagoljuk. Fogyasztás előtt frissen szeleteljük.

Jó étvágyat!

 

Instagram: Agáta Konyhája 

Írjon véleményt