A jelenlegi gombóc forma meglehetősen hosszú idő alatt alakult ki. Eredeti összetételük teljesen más volt, és kezdetben főételként szolgálták fel. A ma ismert gombócok a 19. század közepén jelentek meg először a tányéron, és számos változatukat a cseh háziasszonyok találták ki. Csehországban, Morvaországban és Sziléziában tölthetik sült hagymával, tepertővel, füstölt hússal, lekvárral, szilvával, de még reszelt almával, vagy akár darált dióval is. Szlovákiában a burgonyagombóc brynzával és sült szalonnával tálalva nemzeti étellé vált. Napjainkban a burgonyagombóc már köretként is megjelenik az asztalon, de a legtöbb háztartásban – legyen akár sós vagy édes a tölteléke – fő fogásként fogyasztják.
A füstölt húsos burgonyagombóc klasszikus körítése a káposzta. Van aki savanyú káposztával készíti, s sokan lilakáposztával. Én most ez utóbbit készítettem el, mert a lilakáposzta mindig is nagy kedvencem volt. S mivel az étel egy pohárka borral mindig jobban esik, ezért egy jóféle somlói furmintot bontottam mellé, a Kancellár Birtokról.
Hozzávalók:
5-6 db burgonya (közepes méretű)
200 g rétesliszt
50 g búzadara
2 db tojás
500 g darált füstölt hús
1 kg lilakáposzta
4 ek olaj
1 db lilahagyma
1 tk köménymag
1 tk étkezési keményítő vagy finomlisz
30 g nádcukor
2-3 ek borecet
só, bors
A burgonyát megfőzzük és egy napig pihentetjük. Ezután kis lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és búzadarát és megsózzuk. Sima állagú tésztává gyúrjuk. Amennyiben úgy ítéljük meg, adhatunk hozzá még egy kis lisztet. Gyorsan kell dolgozni, mivel a burgonyás tészta hamar elkezd hígulni. A tésztából két cipót formázunk, majd rúd alakúra gyúrjuk őket, s mindkettőt felszeleteljük. A szeleteket kör alakúra nyújtjuk. Az így kapott korongokat megtöltjük a darált, főtt füstölt hússal és gombócokat formázunk belőlük. A gombócokat forrásban lévő sós vízben készre főzzük, kb. 15-20 perc alatt. A megfőtt gombócokat lecsepegtetjük és félretesszük.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk. A finomra vágott lilahagymát olajon üvegesre pároljuk. Cukorral meghintjük és kevergetve karamellizáljuk. Hozzáadjuk a káposztát és a köménymagot, sózzuk. Felöntjük egy bögre vízzel és félig lefedve pároljuk. A mikor a káposzta puhulni kezd, megszórjuk étkezési keményítővel, vagy finom liszttel. Cukorral és ecettel ízesítjük, majd gyakori keverés mellett készre főzzük. Ízlés szerint tálaljuk.
Instagram: Agáta konyhája
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra