ÉtterEmber sorozat- Horváth Zsolt / KicsiZso

KicsiZso 2020 január

A legtöbben csak KicsiZsóként ismerik. Gyerekkorában nem gondolta volna, hogy egyszer szakács lesz, sőt, feltaláló! Hazánkban az elsők között kezdett el BBQ -val foglalkozni, és az ételek elkészítésén túl a sütők gyártása is nagy szerepet játszik az életében – Horváth Zsolt séffel, a BodrogSmoker megálmodójával beszélgettünk.

 

Mi volt az első meghatározó gasztronómiai élményed?

Amikor először megsütöttem édesanyám imádott meggyes pitéjét, hogy meglepjem valamivel a szüleimet.

Ekkor döntötted el, hogy szakács leszel?

Nem, ebben az időszakban még teljesen más irányba haladt az életem. Nagyapám mozdonyvezető volt, és kezdetben én is közlekedési suliba jártam Miskolcon. Amikor kiderült, hogy nem ez az én utam, jelentkeztem egy vendéglátós képzésre. Mandzák Béla volt a szakoktatóm, ő szerettette meg velem a szakmát.

Hol próbálhattad ki magad először?

Még a vizsgám se volt meg, amikor elhívtak dolgozni a Balatonra. A séf kinyitotta az étlapot, megkérdezte hogyan készíteném el az ételeket, majd ott hagyott azzal a szöveggel, hogy „jó, akkor csináld”. Ott tanultam meg önállóan dolgozni. Utána visszamentem Borsod megyébe és egy olyan három csillagos szállodában dolgoztam, ahol tetszett a konyha, de a fizetés nem volt a legjobb.

Ekkor jöttél fel Budapestre?

Igen, egy ismerős segített elhelyezkedni a Mirez Caféban, de az is egyszemélyes munka volt, nem volt kitől tanulni. Egyik nap találtam egy hirdetést, amiben azt írták, hogy fiatal szakácsot keresnek, kiemelt bérezéssel egy budai étterembe. Jelentkeztem, és felvettek az Albatros Party Service termelőikonyhájára. Nagyon sokat tanultam ebben az időszakban, ott lettem igazi szakács. Rengeteget dolgoztuk, de élveztük, mert jó volt a csapat és a fizetés is.

Mégis otthagytad két év után. Miért?

Rájöttem, hogy nincs már kedvem csinálni, nem tudtam már fejlődni, ezért elmentem a Bodza Bisztróba konyhafőnöknek. Jó volt, de sok adminisztratív feladatot kaptam, én pediginkább főzni szerettem volna, úgyhogy átmentem a Briósba, és utána indítottuk be Soltész Zsolttal a saját vállalkozásunkat, amiből később a KicsiZso lett.

Mikor kezdtél érdeklődni a BBQ iránt?

Egyik ismerősömnél kóstoltam egy fantasztikus barbecue oldalast, ami smokerban készült. Rögtön mentek az emailek Amerikába, majd odavittem a tervrajzokat a nagybátyámhoz, hogy építsük meg a sütőt.

A különleges grillsütőddel egy üzleti műsorban is indultál…

Egy ismerősöm hívott fel, hogy indul a termékével a Cápák között műsorba és én is felhívtam őket, hogy van egy különleges grillsütőm, amivel indulni szeretnék. Három körös volt a válogató, és szerencsére kiválasztottak. A harmadik kör után elmentem a K&H mentorprogramjába, ahol felszedtem a szükséges üzleti tudást nagy részét és az élő műsorba már úgy mentem, hogy képben voltam az üzleti fogalmakkal és a cégem értékével. A műsorban nem nyertem, de a K&H mentorprogramjában 1 millió forinttal díjazták a grillsütőmet. Ebből a pénzből indítottuk el a Bodrog Hibachi kampányt most novemberben. Kaptak a termékből ismertebb hazai influenszerek, de küldtünk belőle már Izraelbe és Amerikába is.

A műsor után megváltozott az életed?

Nagyon felpörgött minden. Amellett, hogy egyre többen felismernek az utcán, tovább bővíthettem a kapcsolati hálómat és a mai napig sok támogatást kapok.

 

Fotók: KicsiZso facebook

Nyitókép: Szindbádazutazó

Írjon véleményt