Tapssal fogadták a „bicsáros fogásokat” Londonban

Bocsár Attila 2019

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Bicsár Attila, / Traktor, Sauska48 /  a gasztronómia hazai nagymestere, Londonba utazik, hogy magyaros ételekkel kápráztassa el Yotam Ottolenghi személyzetét az éttermi csoport tesztkonyháján. A rendezvény olyan jól sikerült, hogy alig akartak hazamenni a vendégek. És hogy melyik étel jött be a legjobban a külföldi közönségnek? Erről is beszélt a GastroGuide-nak Bicsár Attila.  

Jól sikerült az este?

Nagyszerűen. A tesztkonyhának, ahol a rendezvényt tartottuk, korlátozott a befogadóképessége, úgyhogy mindig előre kell jelezni a részvételt. A magyar estre villámgyorsan elfogytak a helyek, mindenki izgatottan várta az eseményt.

Hogy néz ki egy tesztkonyha?

Maga a helység egy hatalmas raktár épületben helyezkedik el. Itt csomagolják a saját márkás termékeket és innen küldik el a világ minden részére. Itt található a kisérleti és termelőcukrász műhely is és a központi iroda.

A tesztkonyhát úgy kell elképzelni, hogy áll bent két tűzhely, amelyeket körbe lehet járni, emellett vannak természetesen edények és egyéb eszközök is a helyiségben. Itt kísérletezik ki az új ételeket, és azokat a fogásokat is ott készítik el, amelyeknek a képe később bekerül Ottolenghi szakácskönyveibe.

A résztvevők korábban mennyire ismerték a magyar konyhát?

Nem voltak számukra teljesen ismeretlenek a magyar ízek. Nyilván én egy kicsit könnyedebb, „bicsárosabb” fogásokat csináltam, de minden nagyon tetszett nekik, tapsoltak is, nagyszerű érzés volt.

Milyen ételeket és italokat mutattatok be?

Rögtön egy pálinkával kezdtünk, de ittunk magyar borokat is. Volt körözöttes kenyér, malacfül saláta és saját készítésű, tépett kacsahús pástétom, kenyérrel. Főételnek készítettünk grillezett kacsamájat, sóban sült fehérrépával, körtével, de volt kelkáposzta főzelék fasírttal, és pásztortarhonya kolbásszal is, desszertnek pedig mákos gubát készítettünk. Annyira jó hangulatú este volt, hogy a vendégek alig akartak hazamenni.

Az alapanyagokat hol szereztétek be?

Összeírtam, hogy mire van szükségem, de a „hungarikumokat” itthonról vittem: velem utazott a fehérrépa, túró, kolbász, tarhonya, kacsamáj, és a pálinka is.

Melyik fogás ízlett nekik a legjobban?

Nyilván a kacsamáj sok mindenkinek bejött, de ha hiszed, ha nem, a kelkáposzta főzelék volt a csúcs, és a mákos gubát is kiemelték, de egyébként az összes fogást nagyon dicsérték.

Lesz folytatás?

Amikor másnap repülőre ültem, már jött is az SMS, hogy ezt muszáj megismételni úgy, hogy Ottolenghi és Sami is ott lesz! Úgyhogy, ha nem is idén, de később mindenképpen lesz folytatás.

Írjon véleményt