Arany Kaviár Étterem, ahol a vendéglátás és az elegancia a csúcson van

A legendás Arany Kaviár Éttermet az ínyenceknek nem kell bemutatni. Régóta szerepelnek a top 10 éttermek listáján, és kétség nem fér ahhoz, hogy a magas minőséget a mai napig hozni tudják. Kiemelkedő az étterem életében az is, hogy bár az elmúlt évekbenóriási változásokon ment keresztül a magyarországi gasztronómia, ők amolyan álló csillagként képviselik a vendéglátás magasiskoláját.

Az Arany Kaviár az az étterem, ahol elsőrangú elegancia, előkelő enteriőr, és mindent elsöprő egyediség fogadja a vendéget. Amennyiben cárként, vagy arisztokrataként szeretnénk érezni magunkat, az általuk képviselt előkelő környezet kétségtelenül megadja ezt. Vitathatatlan, hogy az 1990-es nyitás óta Molnár Attila és Nyíri Szása által képvisel orosz gasztronómia ismert és elismert szereplője lett a budapesti szakácsművészetnek. Az a cél, hogy a hozzájuk érkező vendégnek maga az étterem, és az általuk készített ételek adják a programot és az élményt,egyértelműen megvalósult. Az Arany Kaviár utánozhatatlan vacsorái mellett fantasztikus ebédmenüvel is várja a vendégeket. Azt is fontos tudni, hogy bár az utóbbi időben átestek egy átalakításon, melynek köszönhetően bővültek, elkerülhetetlen a foglalás. A rendkívül hangulatos kerthelyiség kihagyhatatlan, még egy szinttel emelni tudja a hangulat színvonalát, csak ajánlani tudjuk kipróbálásra a jó idő beálltával. Ha szeretnénk elbújni a világ elől egy csendes és nyugodt helyre, náluk nem is lehet jobb választás.

Az étterem konyhafőnöke, Kanász László séftulajdonképpen itt nőtt fel, hiszen immáron tíz éve erősíti az éttermet. Két éve vette át teljesen a konyhafőnöki feladatokat, és fiatal csapatával elismerésre méltóan viszi tovább a Kaviár tradícióit. Azok az orosz ételek, melyek a magasba emelték őket, továbbra is fontos szerepet kapnak. Például megvan az a hering, azzal az elkészítési móddal, ahogy az 15 évvel ez előtt is készült, és ha egy törzsvendég érkezik, ezt az ételt bármikor elkészítik. Természetesen, mára mindennek megvan a könnyebb, kicsit populárisabb változata, viszont megtartják az értékeket. És ez így van jól! A kaviár, mint ahogy az étterem nevében is benne van, fontos alkotóeleme konyhájuknak, és a szarvasgomba mellett a séf kedvenc alapanyagai közé tartozik. Kanász László szerint egyszerű a recept: mindig a maximumot kell hozni, szívvel és szeretettel kell ételt készíteni, és elhivatottnak kell lenni. A siker ezek után magától jön – persze, az út nem könnyű és hosszú. Az étteremrenagyon is jellemző, hogy a tradicionális ételeket finedining szintre emelik úgy, hogy közben nem veszítik eleredeti bájukat.

Az ilyen esetekben minduntalan felmerül az árak kérdése. Nagyon fontos megérteni, hogy felesleges nézni! Egyszerű, hogy miért: az általuk képviselt minőség és hangulat nem ár kérdése. Érdemes hozzáfűzni, hogy ebben a kategóriában kifejezetten mérsékelt, és a piaci viszonyokhoz illesztett árakról beszélhetünk. Aki náluk fogyaszt el egy romantikus vacsorát, abban biztos lehet, hogy felejthetetlen élménnyel lesz gazdagabb.

A menüben is az elegancia volt a csúcson.Két menüsort volt alkalmunk kipróbálni: egy tradicionális húsos, és egy halas édesvízi degusztációs sort. Még mielőtt belevágnánk az ételcsodák felvezetésébe, feltétlenül fontos megjegyezni a kifejezetten az ételekhez készített, fantasztikus designnal rendelkező tányérokat. RuzicskaTünde és Kontor Enikő alkotásai olyan élménnyel ajándékoztak meg minket, melyek magaslatokba emelték az amúgy is egyedülálló ételsort.  

Kezdésnek egy kis fehér hajdina lisztes és egy barna tökmaggal dúsított kenyér ékezett, kétféle vajjal. Az egyik egy francia, sótlan, lágy és kellemesen csúszós; a másik – amiből később kértünk még egy kört – zseniális, popcornos ízű tétel volt, amit egyszerűen nem lehetett abbahagyni.  Ezután az előételek érkezését már nagyon vártuk, ami pácolt hering, burgonyasalátával, és kaviárral érkezett. Nem is indulhatott volna másként az ételsor ebben az étteremben! Az első tétel egy orosz hússaláta, ami magyar szarvasgerincből készült, és a fekete fokhagymás húsmozaik játékos tálalása révén szemet gyönyörködtető kezdő fogás. A másik pedig egy hidegen füstölt kecsege, mely kacsamájjal töltve, balzsamecetes céklával, marinált sült sárgacéklával, és szárított sonkás pisztácia morzsával. Itt kell megjegyezni, hogy az Arany Kaviárban fontos tematika jelenleg a magyar édesvízi halak megmutatása.

Már csak azért is fontos ez, mert a velük való munka, és az ízek kombinációja jóval nagyobb odafigyelést igényel, mint a tengeri halak esetében.A folytatásban érkeztek a levesek. Egy klasszikus degusztációs menühöz könnyített borscs leves, erős céklaconsomval, céklával, füstölt borjúnyelvvel, sült sárgacéklával és fekete retekkel, benne pedig egy szintén céklával töltött ravioli. Hogy legyen egy kis munkája a vendégnek, céklaropogóssal gyönyörűen díszítve, amit beletördelhetünk a levesbe. A halas menü folytatásában maradtunk az édesvíznél: sült burgonyaleves, folyami rákkal, citromfűvel, és marináltédesburgonya, illetve édes burgonyakrém, citromnáddal ízesítve. A zöldalmás rákravioli pedig megadta az egész pikantériáját. Mindkettő fantasztikus fogás, igazán elegáns ízekkel felruházott hírnöke volt a főételeknek.A húsos sor főétele egy újradolgozott bélsn stroganoff.

A bélszín steak formában jelent meg a tányéron, minden más elem egy vargánya habbal összeépítve került rá. A vargányagombát, az uborkát, a tárkonyt, a smetánát(orosz tejföl) összefőzték habbá, és ez került a pirított gomba, illetve a zseniális orosz uborkának a levéből készült zselé mellé. Hozzá hajdinából egy ropogós, amipedig mind a szépségét, mind az ízek összhatását kidolgozottá tette. A halas menü főétele pedig tokhal répavariációkkal volt. A tokhal kíméletesen hőkezelve,53 C fokon, vajon melegítve, és utána forró serpenyőben, pillanatra sült ízre felhozva, lenyűgöző tétel.

Hozzá  répa gnocchi, gyömbéres répapüré, sült répa, illetve egy répatorta, lilahagyma lekvárral, kumkvat-tal (mininarancs). A tetejére répahab, ami megkoronázza a tányért.  Mindkét főétel ámulatba ejtő precizitással volt elkészítve!

Gratulálunk!

AirChef

Fotók: Designfood Antonio Photography 

Írjon véleményt