Az ember, aki rocksztárokat csinál a séfekből

Ha valaki úgy dönt, zenész, színész vagy séf lesz, jó esély van rá, hogy ezt a karrierálmot Shep Gordonnak köszönheti. A sztármenedzser ugyanis rengeteg hírességgel dolgozott együtt: Alice Cooperrel, Janis Joplinnal, Jimi Hendrixszel, csak hogy néhányat említsünk. De a főzés világában is óriási hullámokat kavart: neki köszönhetjük, hogy néhány séfet ma már olyan figyelem övez, mint egyes rocksztárokat.

Shep Gordon Mike Myers-szel Fotó: Flickr // Sidewalks Entertainment

Shep Gordon Mike Myers-szel
Fotó: Flickr // Sidewalks Entertainment

Baráti szívesség

Shep Gordon szakács, buddhista és az a menedzser, aki elősegítette, hogy a világ legjobb séfjei sztárokká váljanak – írja róla az Eater. A Supermensch-ként is emlegetett Gordon olyan séfeket tett híressé Amerika-szerte, mint például Wolfgang Puck, Emeril Lagasse vagy Nobu Matsuhisa. Ezt a televízión keresztül érte el, őt tekinthetjük tehát a főzős műsorok megálmodójának is. Gordon büszke rá, hogy úgy emlegetik, mint az embert, aki hírességeket csinált a séfekből, ezért pedig saját bevallása szerint sosem kért fizetséget, elég volt számára, hogy látta, ügyfelei –akik egyben a barátai is – sikeresek és, hogy munkája meghozta gyümölcsét.

Sztár születik

Akkor jött rá, hogy a séfek Amerikában nem kapnak kellő elismerést, amikor a hetvenes években találkozott a nouvelle cuisine egyik nagy alakjával, a francia Roger Vergével – aki abban az országban élt, ahol a séfeket jobban tisztelték, mint bárhol a világon. Roger előbb jó barátja, majd ügyfele lett. „Egész életemben a művészek bevételhez jutását segítettem, tudom, hogy kell ezt csinálni. Meg fogom változtatni ezt a szakmát.” – meséli. Felfedezett egy olyan igényt, amelyet addig más nem. Látta, hogy a legtrendibb éttermekbe egyszerűen nem lehet bejutni, akármennyi pénze is van az embernek. Az érdeklődés a gasztronómia iránt tehát már adott volt, de korábban senki sem próbált ebből profitot kinyerni.
“A séfek igazi művészek, csak az ő esetükben az asztaloknál ülő vendégek kerülnek kapcsolatba az alkotással. Én megtalálom a megfelelő közvetítő csatornákat, hogy az embereknek legyen valami kapcsolatuk a séfekkel, ahogyan a zenészekkel is, amikor megveszik a lemezüket. Most már mindenki tudja, hogy a séfek valóban művészek, és így is kezelik őket, ami igazán nagyszerű.” – mondja egy interjúban. „Szerintem ma már nem lehet különválasztani a séfet a hírességtől. Ahogy a zenészeket vagy a színészeket sem. Vannak köztük sikeresek és kevésbé sikeresek, de mindannyian hírességek. Még az iskolai menzákon is azt látom, hogy kijön a szakács találkozni a gyerekekkel és autogramot oszt a szülőknek. Ez kész őrület.” – meséli nevetve.
Sok minden megváltozott ám a hetvenes évek óta. Gordon szerint a legnagyobb különbség, hogy manapság nem azért válik valaki ismertté, mert feltűnően jó valamiben. „Senkit nem érdekel a szakmai tudás, csak híresek akarnak lenni. Nem az a céljuk, hogy a legjobb soufflé-t csinálják az egész világon, hanem, hogy legyen saját tévéműsoruk. Szerintem ez egy kicsit ijesztő.”

Shep Gordon a Culinary Institute of America rendezvényén, melyet néhai barátja, a legendás szakács Roger Verge tiszteletére rendeztek. Fotó: www.buffalonews.com

Shep Gordon a Culinary Institute of America rendezvényén, melyet néhai barátja, a legendás szakács Roger Verge tiszteletére rendeztek.
Fotó: www.buffalonews.com

Gasztrojövő, ahogy a séfmenedzser látja

Vajon milyennek látja a Supermensch a gasztronómia jövőjét? Abban biztos, hogy a bevándorlók – elsősorban az ázsiai származásúak – feltörekvő generációjának köszönhetően új technikák fognak elterjedni, ami az amerikai konyha nagy átalakulásához vezet majd. Gordon úgy véli, a séfek egyre inkább a saját családi hagyományaikhoz nyúlnak majd vissza. Illetve egy másik lehetőséget is felvázol, amelynek lényege újabb és újabb technikák kifejlesztése és a kulináris gasztronómia továbbfejlesztése. Ám szerinte ez az irányvonal nem lesz meghatározó, mert az ilyen különleges fogásokból hiányzik az a bizonyos „melegség”, ami ahhoz kell, hogy az ember igazán élvezhesse az ételt.
A kulináris világ legnagyobb problémájának az elanyagiasodást tartja. „Sokan éheznek, és úgy vélem, a séfeknek nem csak gazdagoknak kellene főzniük. Azt kellene fő célnak kitűzni, hogy minél több embert megetessenek. Nem arról van szó, hogy nem szoktak jótékonykodni, de szerintem aktívabban is részt vehetnének az ilyen kezdeményezésekben. Mert erről kellene szólnia a főzésnek: másokat megetetni, és nem csak azokat, akiknek sok pénzük van.”

Nyitókép: Wikipedia.

Írjon véleményt