Mit eszik a francia gasztronómia legnagyobb csillaga?

Yannick Alléno jelenleg az egyetlen séf Franciaországban, akinek két, háromcsillagos étterme is van, emellett pedig egy neves gasztronómiai magazin, a YAM kiadója. Most elárulja, mik a kedvenc fogásai, a reggelitől a késő esti koktélokig.

Regelizz úgy, mint egy francia!

Amikor Párizsban van, általában csak croissant-ból és egy csésze kávéból áll a reggelije, de számára a tökéletes nap a „legszexibb brazil hotelben”, a riói Hotel Fasano-ban kezdődne. Elsősorban nem a választék miatt kedveli ezt a helyet, hiszen itt ugyanúgy croissant-t reggelizne, a különbség csupán annyi, hogy egy végtelenített víztükrű, fűtött medencében fogyasztaná azt el, frissen facsart füge, vagy görögdinnyelé kíséretében.

Hotel Fasano
(Fotó: Facebook)

Ebéd Párizsban

Ha ebédről van szó, már sokkal lelkesebben kísérletezik, keresi az új fogásokat és technikákat. Ha Párizsban van, igyekszik a feleségével és a barátaival ebédelni. Nagyon kedveli Tomy Gousset Tomy & Co nevű éttermét, ahol bisztró stílusú ételeket kínálnak, elfogadható áron (egy ebédet 25 euróból meg lehet úszni). „Manapság a fiatal séfeknek könnyen fejébe száll a hírnév, de Tomy-nál erről szó sincs. Ő alázatos maradt, ami nagyon ritka. Egy modern szemléletű séf, aki keményen dolgozik és mindig a konyhában van. Amikor lehet, párizsi alapanyagokat használ, nem csak mert helyiek, hanem mert rengeteg minőségi termelő található a főváros környékén. Amikor legutóbb nála jártam, gnocchit ettem szarvasgombával, aztán egy csodálatos sertéssültet, ami Île-de-France-ból származott.” Az sem utolsó szempont Alléno számára, hogy Tomy-nak remek borlistája van.

Tomy Gousset
(Fotó: Facebook // TOMY&co)

Újvilági vacsora

A vacsorához az ideális helyszín New York, ahol a street food és az európai hatások formálták meg a kulináris ízlést. Nagy hatással volt a séfre, amikor legutóbb Daniel Humm Eleven Madison Park-jában vacsorázott. Szarvasgombás zellergyökeret rendelt, amit egy malac húgyhólyagjában főztek meg. „Nem volt túl látványos étel, de az íze isteni volt. Ez egy olyan fogás, amiről azt kívántam, bárcsak én alkottam volna meg.” Az éttermet az ízek mellett olyan különlegességek teszik egyedivé, mint a konyhában álló fagylaltgép vagy az, hogy a borokat piros konyhai csipeszek segítségével nyitják ki.

Eleven Madison Park
(Fotó: Facebook)

Koktél a világ tetején

Vacsora után az italozáshoz a kedvenc helye a sanghaji Park Hyatt hotel bárja. A világ legmagasabban található szállodájáról beszélünk, amely a Shanghai World Financial Centre legfelső 15 emeletét foglalja el, és természetesen elképesztő kilátással bír a városra. Még egy antik teleszkópokból álló gyűjteményük is van azok számára, akik az éjszakai eget szeretnék kémlelni. Alléno szerint remek koktélokat kínálnak itt, de őt leginkább mégis a különleges borok érdeklik, mondjuk egy 2007-es Grand Cru Burgundy, amivel ellazulhat, és teljesen magába szívhatja a bár atmoszféráját.

Shanghai World Financial Centre
(Fotó: Facebook // Sitio Arquitectura)

Forrás: 1843

Írjon véleményt