Kató néni finomságai

Kató néni

Kató néni fagyis finomságai – az olasz-magyar kombó! 

Ki ne találkozott volna „Kató Néni Finomságaival” a karácsonyi vásárokon, a Városligetben vagy akár a budapesti belvárosban? Az idén 20 éves évfordulójukat ünneplő csapat továbbra sem dől hátra és elégszik meg eddigi sikereikkel, új területre merészkedtek és belevágtak a fagylaltkészítésbe is. A kezdetekről és az új tervekről beszélgettünk Fekszi Gyöngyi cégalapítóval (Kató Néni lányával), Balogh Lilivel, (Kató néni unokájával) és az egy igazi olasz fagylaltkészítő családból származó Luca Marogna-val.

Miért éppen „Kató néni”?

Balogh Lili:

Nem véletlenül lett Kató Néni a cégünk neve. Hiszen Kató néni az én nagymamám. Anyukám, aki a vállalkozást megálmodta és meg is valósította pedig Kató Néni lánya. A nagymamám hagyományos receptjeit felhasználva készültek el az első kürtőskalács finomságok. Kezdetben KatóNéni Kürtőskalácsa néven találkozhattak velünk a vevők, majd elkezdtünk más különlegességeket is készíteni és így változott “Finomságokra” a hivatalos cégnevünk.

Beszéljünk egy kicsit a kezdetekről! Hol és mikor kezdtétek a kürtőskalács árusítást?

Fekszi Gyöngyi:

Első állandó üzletünk 2008-ban a biatorbágyi Premier Outlet-ben egy kis faházikóban volt, hűségesek vagyunk a helyhez, ezért még ma is ottvagyunk, csak ma már egy modernebb foodtruck-kal. Budapesten 4 éve nyitottuk meg a városligeti Kürtős Liget üzletünket és 2019 márciusában Kató Néni Finomságait Budapest belvárosában, az Október 6.-a utcában is meg lehet kóstolni.

De nem csak az állandó üzletetekben lehet találkozni a különlegességeitekkel, ugye?

Fekszi Gyöngyi:

Szeretünk új helyekre menni, vásárokba kitelepülni, hiszen itt találkozhatunk a legtöbb új vevőnkkel, akik inspirációt is adnak ahhoz, hogy hogyan tökéletesítsük kalácsainkat, milyen új ízeket, vagy éppen ízvariációkat kínáljunk. Első ilyen megjelenésünk Szerencsen a Gazdanapok 2000elnevezésű vásáron volt, és nagy élmény jelentett az is, hogy Budapesten az első Nemzeti Vágtán a Hősök terén kínáltuk portékánkat. 2007 óta a Hungexpo-n is minden évben találkozhatnak velünk a vásárra látogatók. Büszkék vagyunk rá, hogy 2010-ben az elsők között csatlakoztunk az Adventi Ünnep a Bazilikánál karácsonyi vásárhoz, amely elnyerte Európa legjobb karácsonyi vására címet 2019-ben. Négy éve pedig a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt sem hagyjuk ki.

Idén belevágtatok a fagylaltkészítésbe, sőt a kürtőskalácsot házasítottátok a fagyival. Ez igazán különleges dolog, meséljetek nekünk erről!

Balogh Lili: 

Mindig is szerettem a fagylaltot, és a fejembe vettem, hogy ennek a készítését is elsajátítom. Ezért két éveegy professzionális továbbképzésre mentem, ahol  találkoztam Luca-val, aki akkor ott a fagylaltkészítésről tartott előadást.  A fagyi szerelem mellett még egy szerelem alakult ki aznap, hiszen Luca azóta a párom is. (mosolyog)

Luca így már a családunk része, és emellett tudásával és szakértelmével segíti a családi vállalkozásunkat, így Kató Néni Finomságai már két nép tradicionális édességeit kínálja vevőinknek.

Luca Marogna:

így van, valahogy mindig sejtettem, hogy a fagyi segítségével találom meg az életben is a szerelmem. J

Én pedig tulajdonképpen egy fagyizóban születtem… (nevet) Édesanyám a család fagylaltüzletéből indulta kórházba, tehát a fagylaltkészítés már születésem előtt, több mint 30 éve része az életemnek! A legtöbb mesterfogást és receptet, ugyanúgy mint Lili, azanyukámtól tanultam. Természetesen ezt a tudást profi szinten is meg kellett erősíteni, ezért 2 éve Európa vezető olasz fagylalt anyag gyártó cégénél is dolgozom, ahol a legnívósabb szakmai körülmények között tudom tovább fejleszteni a tudásomat. Az otthoni családi üzlet pedig mára egy 120 székes közkedvelt fagylaltozóvá nőtte ki magát.

Balogh Lili:  

Közös bennünk, hogy mindketten a születésünk óta szinte észrevétlenül ebbe a szakmába nőttünk bele. Avállalkozás nálunk valóban családi, hiszen az alaprecept a nagymamámé, Kató nénié, a vállalkozást pedig az édesanyám, Fekszi Gyöngyihozta létre. Édesanyám párja, Balázsi Csaba koordinálja az összes állandó hely, vásárok és kitelepülések szervíz hátterét, logisztikáját. Sőt, még a testvérem, Kristóf is fontos része a csapatnak, hiszen évek óta az összes megjelenésünk fotóit ő készíti. A Facebook, az Instagram és másfelületeinken komoly rajongótábora van a már védjegyünké vált, ízléses és nem utolsó sorban a készítményeinket igen ínycsiklandó módon bemutató vizuális megjelenésünknek.

Miért és mitől más Luca olasz fagyija, mint a magyar fagyik?

Balogh Lili:

Luca receptúrájának titka, hogy tökéletes az összetevők aránya.  Hihetetlen összetevőkből, különleges ízű nagyon finom fagyikat tud készíteni!Így született meg a kürtőskalács ízű fagyi is.  Egy biztos, nincs olyan fagyi kérés, amit ne tudna teljesíteni! (nevet)

El lehet árulni olyan szakmai titkokat, hogy miből készítitek a fagylaltjaitokat? 

Luca Marogna:

A tejes fagylaltalapot természetesen főzzük, a gyümölcsösek pedig minimum 50%-osgyümölcstartalommal rendelkeznek. Gondolunk azokra is, akik a hagyományos összetevők miatt nem élvezhetik normál készítményeinket, ezért külön készítünk cukormentes, laktózmentes, gluténmentes és vegán fagyikat is. Legalább 50 féle íz közül lehet választani, amelyeket időről időre megújítunk,változtatunk. Mostanában a legkedveltebb íz a narancsos túrórudi, de különleges a rózsaborsos málna fagyi fehércsokival is.

Hogy választjátok ki az ízeket? Kivel tesztelitek le az újdonságokat? 

Balogh Lili: Hát megkóstoljuk! (nevet)

Azt én is szívesen tenném! Nem jelentkezhetnék hozzátok hivatásos tesztelőnek? Na de komolyra fordítva a szót. Egész nap édességekkel, fagyikkal foglalkoztok, hogy-hogy nem sokalltatok még be? 

Balogh Lili: 

Ezt nem lehet megunni… Mindig újdonságokkal kísérletezünk, új ízeket tesztelünk, kóstolunk. Tulajdonképpen ez a legjobb „munka” a világon.

Már öt éve, Magyarországon elsőként a kürtőskalács-fagyi kombinációval dolgoztok. Hogyanfogadta a közönség az olasz-magyar koprodukciót?

Fekszi Gyöngyi:

Az olasz fagyinak nálunk is nagy megbecsülése van, ez mindig nyerő, mondhatom, hogy ez egy tuti recept! Mivel termékeinket egy igazi Olaszországbóljött szakember is hitelesíti, jobban meg is bíznak a fagyi minőségében.

Milyen újdonságokra számíthatunk a közeljövőben Kató Néni Finomságaitól?

Fekszi Gyöngyi:

(nevet) Látom, kezdesz kiismerni bennünket. Egyre nagyobb a külföldi érdeklődés és mivel megtaláltuk a megfelelő szállítmányozási kapcsolatot, így a következő lépcsőfok számunkra a franchise rendszer kialakítása.

Gratulálunk eddigi sikereitekhez és nagy kalappal a Franchise kialakításához!

Írjon véleményt