Jó, de hogyan lesz egyre jobb egy bartender – Párhuzamos vallomások a pulton túlról

Kevés kétség fér hozzá, hogy kreatív időket élünk. Insta, Pinterest, selfie forradalom, étel- és italfotók minden mennyiségben a digitális térben. Aztán itt az alkalmazott művészet, a tálalás dizájn, a foodpairing, az italdizájn. Nemcsak ízekben, hanem megjelenésben is nagy hangsúlyt kap a fantázia. A kreativitás nélkülözhetetlen eleme lett a gasztronómiának és nagyon fontos alkotóeleme a bármunkának is. Ezúttal elkötelezett bártendereket kérdeztünk arról, hogy számukra mit is jelent a kreativitás és hogyan élik meg azt a mindennapokban mennyire nehéz vagy könnyű feladat hiteles szakmaisággal rohanni a korral.

Schök Norbert

Norbi neve megkerülhetetlen, ha a magyar báréletről beszélünk. Számos nemzetközi flair és klasszikus verseny résztvevője, akit nemrég a MBU elnökének választottak. Jelenleg a Good Spirit Whisky & Cocktail Bar-ban hasznosítja kreatív tapasztalatait.

Jobbra Schök Norbert
(Fotó: Facebook)

Hol és hogyan inspirálódsz, honnan veszed az új ötleteket?

Szakmailag manapság már rengeteg lehetőség van, hogy tisztában légy azzal, hogy mik azok a dolgok, amik a világ vezető bárjaiban dolgozókat foglalkoztatják, mik az új meghatározó trendek. Egy rakat online felület van, ahol olvashatsz, vagy videókat nézhetsz, de én nagyon szeretek különböző könyveket is vásárolni, ha külföldön járok. Nagyon fontos még, hogy nyitott szemmel, pozitív hozzáállással járjunk a világban, mert bárhonnan érkezhet olyan ötlet, amit, ha jól dolgozunk fel, akkor nagyon jó dolgok kerekedhetnek ki belőle! Ne féljünk hibázni sem, mert abból is sokat tanulhatunk! Filmek, zene, de bármilyen más művészet, vagy a történelem is nagyon jó terep az inspiráció gyűjtésére.

Mit teszel azért, hogy az ötleteidet igazán eredetiben tudd megvalósítani?

Megpróbálok gondolkozni, ami elég furcsán hangzik, de ez tényleg fontos. Ha tudod – és képes vagy továbbadni akár a vendégeidnek is – hogy mit miért használsz, csinálsz, az már fél siker. Azt is jól meg kell gondolni, hogy mikor lehet alkalmazkodni és mi az, amiből nem szabad engedni!

Mit szoktál csinálni, ha kreatív zsákutcába kerülsz?

Megpróbálom más nézőpontból nézni a problémát, vagy egészen egyszerűen nem foglalkozni vele egy ideig. Volt egy videós flair verseny évekkel ezelőtt, ami “The game” néven futott. Nagyon nem akart eszembe jutni semmilyen frappáns ötlet sem, amire egy vagány kisfilmet lehetne felhúzni. Napokig törtem a fejem, de semmi. Amikor azt mondtam, hogy nem erőltetem tovább a dolgot, munka után leültem playstation-özni és ahogy játszottam, beugrott, hogy egy olyan videót kellene csinálni, ahol mintegy játékban irányítom önmagamat, amint flairezem. Elég komoly nemzetközi ismertséget sikerült szerezni vele.

Van valami kreatív hobbid, ami segít a pulton mögött is?

Nagyon sokáig zsonglőrködtem hobbi szinten, most gitározni tanulok. Ezek mind segítenek abban, hogy félretegyem báros gondolataimat és később friss szemlélettel nézzek vissza rájuk. A leginkább viszont a két kisfiammal eltöltött – elváltként nem túl sok – idő segít kreatívnak maradni. Nagyon sokat tanulok tőlük!

Történt már olyan hogy úgy gondoltad, most nagyon kreatív voltál és balul sült el?

Hát nem is egyszer, de szerintem ez mindannyiunkkal előfordul. A Bacardí Legacyra készültem épp és fejben már nagyon jól összeraktam az italt, amit nem sokkal a határidő előtt próbáltam le, de azt is csak azért, mert fényképet kellett csinálni a koktélról. Mit ne mondjak borzasztó volt és akárhogyan is próbáltam kijavítani, sehogy nem állt össze, ezért inkább egy teljesen új koncepciót találtam ki az otthoni italkészletemből. Szerencsére ez már jobban sikerült, a Difford’s Guide 5 csillagot adott rá, ami óriás megtiszteltetés! Ezúton is köszönöm azoknak, akik segítettek finomhangolni az El Viajero-t! 

Oláh Attila

Attila kreatív, maximalista és nem utolsósorban a végsőkig elszánt minden olyan ügyben, ami a koktélokat érinti. Jelenleg egy újabb budapesti skybar megnyitásán munkálkodik, nem annyira titkosan ez a St. Andrea Wine & Skybar lesz.

Hol és hogyan inspirálódsz, honnan veszed az új ötleteket?

Az inspirációm általában magukból a párlatokból fakad. Nagyon sokat szaglászom, kóstolom őket. Mondjuk, hogy szeretem “ízekre” szedni és valami extra dolgot kihozni belőlük. Legyen az, akár egy háttérben megbújó íz vagy illatjegy, amire ráerősítve – különböző fúziók, szirupok, fűszerek, bitterek segítségével- új dimenziókat nyithatok meg, egy-egy koktéllal. Innen is fakadnak az új ötleteim, valamint elég sokat bújom a netet különböző, szervírozásra és prezentációra alkalmas poharak, eszközök után. És persze hazudnék ha azt mondanám, hogy nem figyelem a külföldi trendeket, nyomon követve az igazán nagy és neves bárok menüit. Mindezt úgy, hogy helyi alapanyagokra koncentrálva valósítsam meg, ami a fejemben van.

Mit teszel, hogy az ötleteid igazán eredetiben tudd megvalósítani?

Egyszerűen csak hagyom szárnyalni a fantáziámat és jön magától az eredetisèg. Szeretem, ha kapcsolódik az ital és a prezentálása, ha valamilyen kis utalás van a nevében, az illatában, a történetében.

Mit szoktál csinálni, ha kreatív zsákutcába kerülsz?

Ha zsákutcába kerülök, akkor én szépen hagyom pihenni a dolgot és valami teljesen más dologra fókuszálok. Ilyen elég ritkán történik velem hála az égnek!

Van valami kreatív hobbid, ami segít a pulton mögött is?

Van egy pár kreatív dolog, amivel még foglalkozom, de az nincs ráhatással a báron belül történő dolgokra. 

Történt már olyan hogy úgy gondoltad, most nagyon kreatív voltál és balul sült el?

Ilyen mindenkivel történt már szerintem, így hát velem is természetesen.

Írjon véleményt