ÉtterEmber sorozat 2. rész Kling Rita- Input Kitchen & Bar

Kling Rita - Input Kitchen & Bar

Meg kellene tanulnunk élvezni a pillanatot, az étkezést, az életet!

Ezt válaszolta nekem Kling Rita, az Input Kitchen&Bar egyik tulajdonosa, amikor arról kérdeztem, hogy milyen gondolatokkal vág neki egy egy munkanapnak. Megebédeltünk, kellemesen vibrál körülöttünk az Input semmihez sem fogható hangulata, az emberek kávézgatnak, beszélgetnek, jól láthatóan szinte otthon érzik magukat.

Látom sok a törzsvendég nálatok! Hogy kezdtetek bele, mi fordított benneteket a vendéglátás felé?

-Nagyjából 15-20 évvel ezelőtt, amikor Magyarországon először megjelent a Gusto magazin, részletes cikkeket közöltek sok izgalmas külföldi vendéglátóhelyről, és nekünk megakadt a szemünk Heston Blumenthal Fat Duck nevű éttermén. Akkoriban még alig valaki tudta itthon, mit is jelent a molekuláris konyha, tátott szájjal olvastuk, hogyan lehetséges élménnyel összekötni az étkezést. Ki hallott még akkor szivar ízű fagylaltról, vagy mustár zseléről galamb pasztillával? Teljesen őrült ötletnek hangzott! Pláne abból az aspektusból, hogy én óriási rajongója vagyok a magyar konyhának, imádom a békebeli húslevest csirkelábbal (!), a jó pörköltet nokedlivel, tejfölös uborkasalátával, és megveszek egy tányér halászléért is, de egy friss karéj kenyérrel és lila hagymával este 10kor a kanapén is simán rajtakapható vagyok:). Hagymát meg hagymával…, tudod ?

És kimentetek Heston éttermébe?

-Igen! Képzeld annyira furdalt minket a kíváncsiság, hogy muszáj volt személyesen megnézni a Fat Duckot. Nehéz szavakba önteni mennyire lenyűgöző élmény volt, bár szakmailag akkor még nem tudtuk értékelni, viszont azt éreztük, hogy valami egészen rendkívüli történik. Azt hiszem szerelem volt első kóstolásra. Azóta persze már visszamentünk, és szerencsére olyan jó kapcsolat alakult ki, hogy még a konyhába is betekinthettünk nem egyszer. Nagyon sok helyre eljutottunk gasztronómiai céllal, San Sebastiantól elkezdve -ami az ínyencek Mekkája, rengeteg londoni, párizsi éttermet megnéztünk, bejártuk a toszkán városok és Provence legizgalmasabb konyháit, Biarritzot és Skóciát, de Saint-Emiliont külön megemlíteném, mert teljesen rabul ejtett minket az Angelus borbirtokon tett látogatásunk, ahol a magyar himnusz harangjátéka fogadott bennünket, és olyan borokat kóstolhattunk, amik valóban különlegességek.

Egyenes út volt ez ahhoz, hogy éttermet nyissatok?

-A vágy erre kétséget kizáróan megjelent, ugyanakkor az a tény, hogy valaki imád enni, még nem automatikusan jelenti azt, hogy ért is a vendéglátáshoz. Egy dolgot azonban tudtunk, hogy mindenképpen olyan éttermet akarunk megvalósítani, ahol te, aki bejössz hozzánk, minden szempontból vendégnek érezhesd magad miközben finomakat eszel.

Input Kitchen & Bar

Fontos, hogy milyen fények, milyen hangulat vesz majd körül, hogyan fognak hozzád szólni, hogyan szolgálnak neked fel. Kifejezetten olyan csapatot építettünk, akik nem ételfutárok, hogy csak leteszik eléd a tányért aztán már sarkon is fordulnak, hanem az a fontos számukra, hogy te igazán jól érezd magad, hogy tökéletes legyen az input, a benyomás! A fényekben, a mosolyokban, és az ízekben is!

Ipacs Géza az Input teraszán

Ipacs Gézát, a gastro designe fenegyerekét kértük fel, ő tervezte meg az Inputot! Róla írták, hogy címkeforradalmat csinált a piacon, megszámlálhatatlanul sok tokaji és egri bor arculata fűződik a nevéhez. Géza jegyzi többek között az Anyukám mondta éttermet, a Most Bisztrót, a Cirkuszt, a Macok Bisztrót és még sok egyéb mást, most éppen Amerikában tervez egy éttermet. Olyan egyedi atmoszférát teremtett itt nálunk az Inputban, hogy rendszeresen bejönnek fotózni az emblematikus grafikáinkat, a vizilovat, a kutyát, vagy akár a gyűrűsfarkú makit, nem beszélve a punk stílusú Basquiat ihlette falfestésekről. Tudtad, hogy Basquiat a világ legdrágább kortárs festője volt és manapság Van Gogh árban mennek el a képei? Képzeld milyen őrület, hogy Géza az általa inspirált stílusban festett meg nálunk több falfelületet is! Adott volt tehát egy jól megtervezett hely, és mi valami különlegesen klassz konyhát akartunk benne csinálni.

Ki főz nálatok, kinek a munkáját dicséri az étlap?

-Óriási büszkeség, hogy Budapest egyik legjobb séfjét, de mondhatom azt is, hogy ifjú titánját, Bacsa Gábort sikerült leszerződtetnünk, akiről még egészen biztosan sokat lehet majd a következő években hallani!

Bacsa Gábor séf 

Nem sok helyet találsz ma Budapesten, ahol ilyen jó hamburgert tudsz enni mint nálunk, ráadasul többfélét is tartunk az étlapon. Természetesen van egy úgynevezett Signature hamburgerünk, az Input Burger, amiért már külföldről is vannak vendégek akik visszajárnak és ez nagy sikerélmény számunkra!
Nem véletlenül bíztuk rá a második éttermünket is, melyet jövő tavasszal nyitunk meg, de erről majd egy másik cikkben kérdezz meg és nagyon szívesen mesélek róla!:)

Az Input pálya, akiket a város legbarátságosabb csapataként is szoktak említeni!

Írjon véleményt