Sorozatunkban a Pannon Gasztronómiai Akadémia alapítóit kérdezzük 5+1-szer. Kíváncsiak voltunk arra, hogy miként látják nemcsak a szervezet feladatait, hanem személyes motivációikat, szerepüket is.
A Balaton szerelmese, itt él, amióta csak az eszét tudja. Szívügye a környékbeli őstermelők, borászatok felkutatása, hogy helyzetbe hozza a kevésbé ismerteket is. A Pannon Gasztronómiai Akadémia alapítótagjaként ezt a kezdeményezést kiterjesztené az egész magyar gasztronómiára. A magyar gasztronómia jelenkori történelmét jelentősen befolyásoló Csapody Balázzsal kezdünk, kapcsoljuk a balatonszemesi Kistücsök Éttermet.
1. Mi az első ízemléked?
Az első ízélményeim az anyai nagymamámhoz kötődnek. Nagy kertjük volt, gyümölcsfáik, és sokféle szárnyast, nyulat tartottak. Náluk mindig azt ettük, aminek a szezonja volt, és a szülőföldje, Erdély ízeit is gyakran élvezhettem. Máig a számban van a sült kacsájának az íze, ugyanúgy, mint édesanyám túrógombócáé is! Szerencsém volt, hogy gyermekkorom sok ízélménnyel örvendeztetett meg, ami máig nagy hatással van rám.
2. Melyik az a 3 legfontosabb terület a hazai gasztronómiában, ahol szerinted azonnal lépni kell?
Oktatás, balatoni szezonhosszabbítás, regionális alapanyagok felkarolása.
3. Mikorra alakulhat ki erős középosztály a gasztronómiában?
Már látszik kedvező változás, és nem csak a fine dining éttermekben. Véleményem szerint 3-5 év kell ahhoz,hogy ez hangsúlyozottan érezhető is legyen. Keményen dolgozunk rajta, hogy sok megfizethető, jó étterem legyen hazánkban.
4. Mi hívta életre a Pannon Gasztronómiai Akadémiát? És számodra ez mit jelent?
Az aktívan a szakmánkban nap mint nap sikeresen dolgozó kollégák összefogása, hogy a szeretett vendéglátásunk minél sikeresebb legyen. Szeretnénk sokat tenni azért, hogy a lemaradásunkat a nemzetközi élvonaltól minél hamarabb ledolgozhassuk, ezáltal sikerágazat lehessünk.
5. Miért szeretsz a gasztronómiában dolgozni? Mi motivál?
Én nem dolgozom a gasztronómiában, nekem ez az életem! A motivációt megadja az, hogy szeretném, ha az egész balatoni régió fejlődne. Sokat segítenek a külföldi utak során szerzett tapasztalatok, inspirációk.
+1 Hogyan fejeznéd be a mondatot: “A Balaton mindezidáig rejtett kincse a …”
Bor- és gasztronómia turizmus, sportturizmus, egészségturizmus. Csodás vidéken élünk, az itteni mezőgazdaságban is még rengeteg a kiaknázatlan lehetőség.
[…] főzünk, mert csak így lehetünk biztosak a magas minőségben. Nagy csodálója vagyok a friss alapanyagoknak, nagyon sok múlik azon, hogyan bánunk ezekkel. Azonos alapanyagok nagyon eltérő […]