15 éve nyitott meg Budapest modern magyar bisztrója, a 21 A Magyar Vendéglő

21 A Magyar Vendéglő

Legyen a 21 az a kedvenc hely, ahol az emberek szeretnek egy kicsit többet enni, kicsit hangosabban beszélni és kicsit több bort megkóstolni, mint egy étteremben általában”. 

 

Erről álmodott a tulajdonos Zsidai család, a 2008-as induláskor, és a 21 beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az indulásig persze sok víz lefolyt a Dunán, majdnem két évtized. 

Az akkor már családi tulajdonban üzemelő Pierrot-val szembeni, a Fortuna utca 21-ben lévő helységet 1991-ben vették meg Ilonáék, egy osztrák családi barát, Peter Strauss rábeszélésére, aki meglátta a lehetőséget az épületben.

Végül 17 évnek kellett eltelnie, hogy sok profilváltáson átesve a 21 A Magyar Vendéglő 2008-ban megnyissa kapuit.

A családfő Zsidai Péter ötlete volt, hogy egy magyar éttermet kellene itt nyitni, de nem „magyarosat”, hanem egy bisztrót a magyar polgári konyha ízeivel.

 

 

A 21 A Magyar Vendéglő koncepciójához akkoriban kellett elszántság, hiszen épp a mindenhonnan végre beáradó gasztronómiai inspirációk hullámain hamarabb tűnhetett izgalmasnak egy ázsiai-európai fúziót sugalló hely, semmint a békebeli magyar konyhát hirdető vendéglő. Old school, mégis friss és modern, leleményesen korszerű, ám hagyománytisztelő – ilyen és hasonló tervek szövődtek, és ritkaságszámba menően a fogásokhoz kizárólag magyar borokat kínált az étterem. 

A nyitáskor az étlap összeállításban Wolf András, a magyar borsor összerakásában pedig Tálos Attila segítettek, majd később Litauszki Zsolt kezei alól kerültek ki a csodás magyar ételek, tavaly pedig Bíró Lajos segített megújítani a 21 étlapját.

A 21 azt sem titkolta, hogy elsősorban a hazai közönséget szeretné megszólítani. Az előző évszázadok nagyszerű receptjeiből kiindulva a mai konyhaművészeti alapokra építve alakították ki az étlapot. 

 

 

A 15 év alatt a koncepció nem változott, de egyszer már felfrissült az éttermi belső tér, most, egészen pontosan 2024 januárjában pedig a konyhán a sor: teljesen lecserélik a konyhatechnológiát és modern munkakörnyezetet alakítanak ki a kollégáknak.

 

cím: Fortuna u.21., Budapest

Facebook: 21 A Magyar Vendéglő 

Írjon véleményt