ÉtterEmber sorozat- Horváth Zsolt / KicsiZso

A legtöbben csak KicsiZsóként ismerik. Gyerekkorában nem gondolta volna, hogy egyszer szakács lesz, sőt, feltaláló! Hazánkban az elsők között kezdett el BBQ -val foglalkozni, és az ételek elkészítésén túl a sütők gyártása is nagy szerepet játszik az életében – Horváth Zsolt séffel, a BodrogSmoker megálmodójával beszélgettünk.   Mi volt az első meghatározó gasztronómiai élményed? Amikor először

Kóstold meg a világot! Top 5 gasztrofesztivál

Az Emirates összegyűjtötte a legérdekesebb ételfesztiválokat, ahová a magyar utazók is könnyen eljuthatnak Budapestről. Hong Kong street food-ja, Ausztrália népszerű fúziós vacsorája, Dubaj sztárséfektől hemzsegő éttermei, Szingapúr konyhájának színes forgataga és Phuket élénk felvonulásokkal tarkított vegetáriánus parádéja az ételkedvelők kedvenc úticéljai közé tartoznak.   Gombóc fesztivál – Hong Kong   Kínában nincs nemzeti ünnep nagyszabású

Veszedelmes paradicsom? – Utazás az Orkney-szigetekre

Ha valaki repülővel érkezik az Orkney-szigetekhez, az ablakon kinézve fenséges látvány tárul elé: kis élénkzöld foltok sora, ahol szántóföldek terülnek el, és bárányok legelnek. A Skócia partjaitól északra található szigetek Nagy-Britanniához tartoznak, az idelátogatók mégis úgy érezhetik, mintha egy egészen különös, másik világba csöppentek volna. Komppal, repülővel, biciklivel A 70 sziget közül 20 lakott, ezek

3+1 tipp, hogy utazáskor is jó kávét igyál

Az utazás, legyen az itthon vagy külföldön, mindig nagy kaland, tele meglepetésekkel, ám van, amit nem érdemes a véletlenre bízni. Ez pedig a kávézás. Néhány egyszerű eszköz beszerzésével és főbb szabály betartásával, mindig nagyszerű kávét készíthetünk, bármerre is járunk a világban. Nezvál Mátét, a 42 Coffee kávépörkölő tulajdonosát kérdeztük az utazós kávéfőzésről. French press Franciás

Balkán – Ezt kóstold meg, ha délre indulsz!

A Balkán sokszínű gasztronómiájában a török fűszerek keverednek az olasz halászhajókról származó receptekkel, az itteni országok hagyományai találkoznak a modern trendekkel. Jön a nyár, kiránduljunk hát a tengerpartra és, ha már ott vagyunk, mindenképpen vessük bele magunkat a hamisítatlan balkán gasztronómiába! Rakija A Balkán pálinkája: gyümölcspárlat, ami készülhet körtéből, szilvából, almából, birsalmából vagy szőlőből. Csak

Amit Róma adni tud – Utazás mindenkinek

Böngészed a last-minute-jegyeket? Jól teszed! Lássuk, mi vár Rómában! Rómába éhesen menjünk. Kiéhezve az egyszerű ízekre, készüljünk fel az egész napos csábításra és ne próbáljunk meg ellenállni. Ha megvoltak a kötelező körök a város nevezetességeit illetően – Colosseum, Vatikán, Trevi-kút pipa -, mindenképpen hagyjunk legalább egy napot csak a kulináris lazulásnak, mikor nem kell múzeumi belépőért

Desszert nekünk – édes utazás 3 kontinens körül

Utazz velünk, nézzünk szét együtt a nemzetközi édességpiacon! Ahány ház, annyi szokás. Ahány ország, annyi különböző desszert a legegyszerűbbektől, a nagyon összetett és bonyolult receptekig. Utazd velünk körbe a bolygót, nézzük meg együtt, melyek a legtipikusabb harapnivalók egy ebéd vagy vacsora után. Tipp: a cikk olvasásához egy jó nagy adag édesség társaságában fogj hozzá! Mit

Kóstold meg Berlint Budai Zsanival! – Utazás mindenkinek

Berlin már egy ideje rajta volta potenciális úti céljaim listájára, itt volt az ideje tenni is a dologért. Előre sejthető volt, hogy a tél végénél találhattunk volna alkalmasabb időpontot is, a gyakran zord időjárással megáldott város megtekintéséhez, azonban volt bőven, ami kárpótolt az időnként bekövetkező – szó szerint vett – bőrig ázásunkért. A kötelező turistacélpontok

Gyere velünk Amszterdamba! Egy tökéletes nap krónikája

Amszterdam fiatalos, pörgős, tele vendéglátóipari egységekkel. Természetesen a turistacsali helyek itt is ugyanúgy jelen vannak, mint akárhol máshol, ezért nem jön rosszul egy minikalauz, hogy tudd, miket érdemes kipróbálni. Főleg ha igazi (hosszú)hétvégi látogatók vagyunk, akkor pláne nem a kísérletezgetésre, hanem a tuti tippekre megyünk rá szívesebben: íme, egy csokorra való! Reggeli – C T Coffee

Csukd be a szemed, utazunk! – 10 vidéki francia birtok, ahol elbújhatsz

Tulajdonképpen két dologért szokás Franciaországba utazni: a festői tájak és a gasztronómia. Aki pedig egy vidéki vendégházban száll meg, az mindkettőt testközelből tapasztalhatja meg. Ezek a menedékhelyek nem csak elbűvölő látványt és igazi felüdülést, de kiváló minőségű tradicionális ételeket és borokat is kínálnak. Manoir de Troezel Vras, Bretagne A tulajdonos, Françoise Maynier, saját bretagne-i kertjében

Adventi vásárkörkép Európából

Most, hogy Budapest belvárosa ideiglenesen bódéváros lett, a magyar sajtót is bejáró kétes alapanyagokból készülő termékekkel, körbenéztünk Európában, hol andaloghatunk még körülbelül forralt bornak minősülő itallal a kézben. De azért, ha őszinték vagyunk, és elképzeljük, hogy turistaként a Vörösmarty térre sodródunk, nyilván van egy hangulat, ami ott akár a kellemes kategóriájába is sorolható, hangsúlyozzuk még

Tapas, tapas – Andalúziából, szeretettel

Vicces lenne, ha ilyen óriásplakátok fogadnának, mondjuk Cordóba-külsőn, ehelyett a szokásos fekete bikákat ábrázoló nagyszabású furnérmasék szegélyezik a tájképet. Amelyek persze oly’ sematikusan sulykolják a “merre-meddiget”, mint az egyre jobban teljesítő migránsozó plakátok, de hagyjuk is. “Ha Andalúziába mész, tiszteletben kell tartanod a tapas-kultúrát!” Nem ezért utaztam ennyit: az elsődleges apropó az volt, hogy részt

Miért éppen San Sebastian?

San Sebastian Spanyolország északi partjainál fekszik, ahol Navarra dombjai találkoznak a cantabriai tengerrel. Közel van Franciaország, szinte egy nyíllövésnyire. A kikötőt egy ikerdomb keretezi, a Monte Igueldo, és a Monte Urgull. Tamarind fák szegélyezik a tengerparti sétányt. De, ami a legfontosabb minden egyéb szecessziós építészeti csodákon túl az a város gasztronómiája, ami egyedülálló egész Európában.

A város ami több, mint amennyinek látszik – Zürichi barangolások

Úgy adódott, hogy idén többször is Zürich és környéke lett az úticél, így ráérősen és több cikkben dolgozzuk föl az ott tapasztaltakat. Vonatra szállunk, sarki kisboltban vásárolunk (majd látszani fog, hogy maga a kifejezés is mennyire mást takar), beugrunk kávézni, szendvicsezni, vacsorázni, ami éppen szembejön és kedv is van hozzá: valahol a turista és a

Otthon Máltán – újrakezdés egy kivándorló konyhán

Különböző okokból, de egyre többen döntenek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét. A külföldön újrakezdett élet nehézségeiről ‒ legyen szó bürokratikus vagy érzelmi problémákról ‒ sokat olvashatunk. De mi a helyzet a konyhában? “Mama, hogy legyek túl ezen?” A Túró Rudi, édesanyánk húslevese, a vasárnapi rántott csirke és persze a tejföl. Talán ezek a külföldön leggyakrabban