Egy hely, ahová szívesen mész!

          2003-ban nyitottak meg, amikor is a környéken még nem volt olasz étterem, de már azokban az időkben is a turisták, és a hazai ízek kedvelői miatt rendelkeztek magyaros kínálattal. Aztán az idő múlásával egyre nagyobb helyet kaptak az étlapon a hazai kedvencek, és a piac is változott, hiszen számtalan olasz tematikára épülő hely nyitott.

Így történt az, hogy 2017 nyarán úgy döntöttek, hogy a belvárosban igen is van létjogosultsága egy igazi magyaros étteremnek. Ezt tükrözi az étterem hangulata is: a szépen megterített asztalok, és a már az ajtóban ránk mosolygó felszolgáló is. Letisztított profillal, és igazi honi konyhával rukkoltak elő. Kellemes adagokkal, és megfizethető árral találkozhatunk náluk, és magunkba szívva az étterem légkörét, otthonos jellegét, kétség nem fér ahhoz, mit képviselnek.

Alapvetően a szezonalitást figyelembe vevő konyhával mennek, természetesen az ebédmenü is megtalálható náluk, amiben öt főételből lehet választani. A két fogás – melyet minőségi alapanyagból prezentálnak, és választható hozzá ásványvíz is – teljesen jó áron, 1380 Ft-ért fogyasztható. Szeretnék visszahozni a családi ebéd hagyományait is, ami egy nagy feladat a mai világban, de a hagyományteremtés és a visszaépítés törekvése rendkívül vonzó.
Fontosnak tartják a hazai alapanyagok használatát, és rendkívül megnyerő, hogy régi alapanyagok is felbukkannak náluk. Például szőlőmag olajjal, és körteecettel dolgoznak. Találhatunk náluk dödöllét, puliszkát, tócsnit, nudlit – olyanokat, amiket kicsit elfeledtünk. Nem akarnak sem megreformálni, sem újragondolni, csakis jól elkészíteni a magyar ételeket.

Természetesen a tálalásnál figyelnek az új trendekre, és elvárásokra, talán a legjobban azzal lehetne jellemezni őket, amit egy vendég írt be a vendégkönyvbe. „Olyan az étel, mintha három nagymama főzte volna, csak megtanultak tálalni.” Fontos céljuk, hogy ne turistaétterem legyenek, hanem igen is a magyar közönségnek adjanak igazi magyar vendéglátást. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a vendég náluk tényleg vendégnek érezze magát, és olyan ellátásban, tradíciókon nyugvó kiszolgálásban legyen része, amivel boldogan, elégedetten, és mosolyogva távozik tőlük.
Az italválasztékukat is ehhez mérten alakították ki: csakis a magyar borok színes palettájával, jófajta pálinkákkal találkozhatunk. Ezek közül is igyekeznek kisebb pincészetek izgalmas tételeit feltenni az itallapra, melyek bizony fantasztikus meglepetéseket okoznak. Aki pedig kellemes frissítő italra vágyik, azoknak a Mayer igazi, házias szörpjeiből készítenek remekbe szabott italokat.

A Pörcben, nem csak az ételek minőségére, a szívélyes vendéglátásra, hanem a vendégek szórakoztatására is figyelnek. Csütörtökön és pénteken este fél 7-től fél 11-ig, szombaton és vasárnap pedig fél 1-től fél 4-ig élő zenével kedveskednek, kicsit visszahozva a régi emlékeket: amolyan „jó ebédhez szól a nóta” kellemes dallamaival emelik a hangulatot. A jól ismert cimbalmos, Makó József parádés előadását, Bangó Endre gitárjátékát és énekét élvezhetjük háttérzeneként. A hely rendkívül jó adottsága a galéria, ahol szerelmes párok, baráti társaságok remekül elkülönülhetnek, de akár még üzleti megbeszélésekre is alkalmas lehet.
A Pörc & Prézli egy nehéz terepet választott, hiszen mit lehetne legjobban kritizálni, mint a saját konyhánkat. Hitvallásuk szerint viszont pont ez hiányzik a mostani budapesti vendéglátásból, és olyan meggyőződéssel vállalják fel azt, amit képviselnek, hogy biztosak vagyunk a sikerükben.


Ha valaki tényleg háziasat szeretne enni úgy, hogy az otthon melege járja át közben, válassza őket!

Fotók: Pörc & Prézli 

Még több gasztro hír: GastroGuide 

Írjon véleményt