Lajvér Borbirtok
A magyar gasztronómia térképén ma már nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is találunk olyan helyeket, amelyek méltán versenyeznek a legjobbak között. A Szekszárdi borvidék lankái között, Szálka festői településén működő Lajver Borbirtok étterme rövid idő alatt felhelyezte magát a szakma fókuszába. Az étterem idén a Gault&Millau két sapkás elismerését is megszerezte – ami önmagában is komoly siker, különösen egy fiatal, vidéki étterem esetében. A titok nyitja a bor és a konyha harmóniája, valamint Kopis Egon Barna executive chef személyes hangvételű, kreatív gasztronómiája.

Miért degusztációs menü?
A degusztációs menü ötlete abból a felismerésből született, hogy a nagyobb városokból – sőt, Budapestről – érkező vendégek is keresik a komplexebb, irányított gasztronómiai élményeket. Egon számára ez a formátum egyfajta szakmai játszótér: lehetőség arra, hogy a bisztrófőzés letisztult világából kilépve igazán kibontakoztassa tudását és kreativitását. „Szeretem a bisztrófőzést, de a degusztációs menüben tudom igazán kamatoztatni, amit eddig tanultam. Ez az a tér, ahol kísérletezhetek, új alapanyagokat próbálhatok ki, és megmutathatom az otthonról hozott ízeimet is” – vallja a séf.

Ízek otthonról – újragondolva
A Lajver Borbirtok új, 2026 márciusáig elérhető degusztációs menüje Egon személyes történeteit, gyerekkori ízemlékeit és a Szekszárdi borvidék gazdagságát ötvözi modern technikákkal. Az ételsor egyszerre kifinomult, mégis közvetlen, és minden fogása mögött egy-egy személyes emlék, érzés, vagy helyi alapanyag áll.

Degusztációs menü – 2026 márciusig
Snackek
-
Vinetta brick tésztakosárkában
-
Kacsamáj, hecsedli, halva
-
Sajtos tallér, szarvasgomba, orda, ecetes kápia
Előétel
-
Pisztráng, cukkini, sült citrusos zeller, kapros halmártás íróval
Leves
-
Csorba leves: malac, fava bab, tejfel, borsikafű és kovász chipsz
Főétel I.
-
Borjúmáj, puliszka mille-feuille, paraj és homoktövis
Főétel II.
-
Faszénen sült szarvas bélszín, vargányás burgonyakrokett, puffasztott hajdina, birs
Desszert
-
Grízes krémes, alma, kakukkfű, savanyított bodza

Borpárosítás – természetesen Lajver
A menü borpárjait a borbirtok saját kínálatából válogatják össze Bányai Gábor Botond borszakértő segédletével. A tételek harmóniában emelik ki az ételek karakterét, sőt, a kínálatot a Lajver pálinkáival is kiegészítik, hogy az élmény teljes legyen. A párosítások végső formáját minden alkalommal közös kóstolások során alakítják ki, ahol étel és ital párbeszédbe lép egymással – ez a folyamat garantálja a tökéletes egyensúlyt.

Interaktív gasztronómiai élmény
A degusztációs vacsora nem csupán egy ételsor, hanem egy kétórás ízutazás, ahol maga a séf vezeti végig a vendégeket. Egon személyesen mesél a fogásokról, és több ételt az asztalnál fejez be – például a faszenes japán grillen készülő szarvast, amely a vacsora egyik csúcspontja. A részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött, legalább 24 órával korábban, hiszen a menü precíz előkészületet igényel. Ez a személyes séf-prezentáció és a gondosan felépített gasztronómiai koncepció teszi minden vacsorát megismételhetetlenné.

Két sapka vidéken – mérföldkő a gasztronómiában
A Gault&Millau két sapkás elismerése nemcsak a Lajver Borbirtok, hanem az egész magyar vidéki gasztronómia számára is mérföldkő. Bizonyítja, hogy egy kis településen, Szálkán is lehet olyan magas színvonalú gasztronómiát teremteni, amely a nemzetközi mércét is kiállja. „Számomra a degusztációs menü mindig egy kihívás, ahol kiléphetek a komfortzónából, és valami újat adhatok a vendégeknek. Az otthonról hozott ízeket ötvözöm a szakmai tudással – ez az, ami igazán én vagyok” – foglalja össze Egon.
Ajánlás
Aki elutazik Szálkára, a Lajver Borbirtokra, nem pusztán egy vacsorán vesz részt. Egy olyan gasztronómiai utazás várja, ahol a séf személyesen kalauzolja végig a vendégeket az ízek világán, a borok és pálinkák harmóniájában.
Egy este, ahol a gyerekkori emlékek, a modern technikák és a Szekszárdi borvidék legjava találkozik – egy felejthetetlen kulináris élmény, amely 2026 márciusáig várja a vendégeket Szálkán.
web: Lajvér Borbirtok
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra