Meglepően jó gasztronómia egy vidéki hotelben!

A Castellum Hotel Hollókő nem egy hódító hadjárat, amely befurakodott egy hagyományokat ápoló vidéki közösségbe, elnyomva és leigázva azt. Sokkal inkább egy olyan felhajtóerő, amely a gyökerekből táplálkozik, annak tiszteletben tartásával és közös erővel, kemény alkotómunkával teremt értéket a környéken. A kezdetekkor nehéz volt megtalálni a koncepciót, melyet igyekeztek ahhoz igazítani, hogy milyen helyzetben vannak a környékbeli munkavállalók, vállalkozók, és szem előtt tartani, hogy mire van valójában igény.

 

3cff116b-d56a-4d41-aed9-1ed5c4bd99e8.jpeg

 

Ízig-vérig hollókői

Noha a 68 szobás, 420 m²-es wellness részleggel büszkélkedő exkluzív szállodakomplexum azoknak a tehetősebb, gasztronómia iránt nyitott látogatóknak kínál európai színvonalú kikapcsolódást, akik nem feltétlenül a fővárosba vágynak, hogy megkapják ezt az élményt. De nem kizárólag őket célozza meg, a modern és folyamatosan fejlődő cseppet sem hivalkodó. Ennek eredménye, hogy 2019-ben a Tripadvisor  Travellers’ Choice díjazásában, az utazók értékelései alapján a magyarországi hotelek között az első helyen végzett, európai viszonylatban pedig – egyetlen magyar szállodaként – 16. lett. Hivalkodás helyett sokkal inkább a környék értékeit szeretnék megmutatni és öregbíteni, ezért szorosan együttműködnek a helyi tehetséges termelőkkel, beszállítókkal, lakosokkal, hogy a Castellum ízig-vérig hollókői lehessen.

 

0c8f1bda-1e03-4563-be2f-3bbe1ca812bb.jpeg

 

Ehhez egy olyan éttermet álmodtak meg, ahol a hagyományos magyar konya alapjaira a legmodernebb technológiákkal és innovációval építenek egy kis átalakítással új köntösbe öltöztetett gasztronómiai világot, ami mellett a nemzetközi vonalat képviselői is jól megférnek. Nem egészen fine dining, de bizonyos elemei és a minősége beépül a Castellum folyamatosan újító konyhájába. Palóc eredetű ételeket is kínálnak saját tolmácsolásban, mint a vaslapos krumpli lángost.

 

469afe7e-628a-4603-80ae-caec041e9949.jpeg

 

Mintha nagymama kamrája lenne

A hagyományokhoz olyannyira ragaszkodnak, és próbálják a helyi közösséget bevonni, hogy például helyben fermentálnak, kovászolnak, füstölnek, itt készülnek a savanyúságok, lekvárok, csatnik, szószok, köretek, a helyi asszonyok segítségével pedig hétvégente látvány rétesnyújtást tartanak. Felhasználják a gyógynövényeket, gombákat, a nógrádi erdők-mezők kincsei kerülnek az asztalra. A marhahúsokat a pásztói Terra Pannoniától szerzik be, ezekkel az irányelvekkel pedig bizonyos szempontból az organikus táplálkozást igyekeznek a lehetőség szerint megvalósítani.

 

e147dd9f-af92-4986-a4e2-14ff0e94b685.jpeg

 

Oláh Zoltán mesterszakács, aki több évet töltött olasz és spanyol Michelin-csillagos éttermekben, megállás nélkül kísérletezik, tökéletesít. Sok-sok zöldséget használ, mint mondja, teljesen más, semmi máshoz nem hasonlítható az íze a környéken termett alapanyagoknak. Nem akarnak egzotikus dolgokat, az itteni lehetőségekből akarnak különlegeset alkotni, abból a barackból, amit most szedtek le a fáról.

Talán ennek is köszönhető, hogy az étteremben nem csak a hotel vendégei hódolnak a gasztronómia oltárán, rengetegen érkeznek kifejezetten az itteni ételek miatt. Akár a la carte ebédre, napi vagy heti menüre, vagy a büféreggelire, büfévacsorára, ahol a svédasztalon a fine diningba hajló kreációk kápráztatják el a vendégeket. A hetente változó séf ajánlata legnépszerűbb elemei adják a későbbi étlapok gerincét, melyen most vaddisznótarját, érlelt marha hátszínt, pácolt és különleges eljárással szuvidált borjúpofát kínálnak. De van egy kicsit új ötletekkel feldobott körömpörkölt szafttal, mangalica kolbászmorzsával megszórt dödölle juhtúróval, tejfölhabbal, helyben szedett, ropogós gombákkal.

Másfelől az is végtelenül vonzó, hogy nemcsak a tematikus gasztro hétvégéken, hanem az egyszerű ebédmenü alkalmával is folyton kukucskálnak, érdeklődnek a vendégtérben a szakácsok, őszintén kíváncsiskodva, jól érezzük-e magunkat, ízlik-e az étel. Nos, ilyen mentalitás, szolgáltatás és ízek mellett kizárólag jól érezheti magát az ember.

 

93404df1-6b34-4ae2-8b81-1005f4f5aeed.jpeg

 

Castellum Hotel címe: 3176 Hollókö, Sport út 14. 

Facebook: Castellum Hotel 

Írjon véleményt