“Ottalvós” Valentin-napi vacsoratippek Guestellitől

Villa Chez les Amis

L’Amour Toujours – Mi az a dolog, amitől nap nap után jókedvűen ébredsz?  A szeretet a legfontosabb dolog a világon, ha szeretve vagyunk és szerethetünk, boldogok vagyunk.

 

A magam részéről én azt vallom, hogy az érzéseinket minden nap mutassuk ki, ne csak egy bizonyos napon!  Szeressünk minden pillanatban – a kicsikben és a nagyokban egyaránt (!)– és ezt hozzuk a tudtára nap, mint nap az imádott nőnek, vagy férfinak, aki mellettünk áll, aki ismeri minden gondolatunkat, erényünket és hibánkat… és így is velünk/tőlünk kerek az élete.

Erre az alkalomra összeállítottam egy shortlistet a személyes kedvenceimből, azok számára, akik meghitt, romantikus, ottalvós gasztro programokat keresnek, a fővároson kívül. Ezek a helyek egytől-egyig kiemelkedően jó konyhával büszkélkedhetnek (fine dining, vagy Michelin ajánlott éttermek) és nemcsak az étkezés, de az ottartózkodás élménye is ígéretes. Erre az alkalomra nem ajánlanék olyat, amit nem tartok kifogástalannak, legfeljebb aprócska szépséghibával rendelkezik egyik-másik, de a lista mindegyikét szívből tudom ajánlani.

Érdekes párhuzam, hogy majdnem az összes hely egy-egy kapcsolat története is egyben, mindegyiket egy-egy szeretnivaló páros álmodta meg és hívta életre, mégis midegyik más és más koncepció, stílus és élmény.

 

#1 Casa Christa

 

 

Balatonszőlős felett, toszkán hangulatban ünnepelhetünk a lábunk előtt heverő csodálatos kilátással, szőlőtőkék és mandulafák társaságában. A tulajdonosok jó érzékkel és ízléssel valósították meg ezen a területen az Olaszországban nagyon népszerű kikapcsolódási formát, az „agriturismot”. A szőlő és a présházak miliőjébe kiválóan illeszthető ez a koncepció, melynek origójában a klubház jellegű étterem áll,körülötte a 8 különböző kialakítású, egyedi présházzal. Ez a hely télen – nyáron időtlen kikapcsolódást, pozitív energiákkal feltöltő elvonulást biztosít, melyet tavaly, a Michelin által Bib Gourmand minősítésben részesült étterem étel-, és többségében Balaton-felvidéki borkínálata tesz még teljesebbé.

Mindegyik présház egyedien kialakított, saját kis teakonyhával, szaunával és kellő térrel, távolsággal, intimitással rendelkezik. Az étterem egész nap nyitva áll, ahol maguk termelt, vagy környékbeli termelők alapanyagaiból készülnek az ételek, legyen szó egy villásreggeliről, vagy egy ebédről, vacsoráról.

Nincs sokféle étel az étlapon, azonban mindenki talál a kedvére valót. Az ételek többsége magyaros jellegű, egy kis csavarral. A toszkán ízek az étlap összeállítására nem voltak hatással, így nem köszön vissza benne az olasz konyha, amit ebben a környezetben nem is hiányolunk. Az ételek izgalmasak, ízletesek és látványra is megkapóak.

Tipp: Hölgyek a magassarkút ha ide indulnának, inkább hagyják otthon! Legutóbbi látogatásunkkor még a présházak környéke nem volt megvilágítva. Az esti sötétben való magassarkús botorkálás – a murvás úton -, jelentette az egyetlen kellemetlenséget és kihívást, de összességében ennek a helynek minden kis részlete imádnivaló.

 

#2 Villa Chez Les Amis

 

 

Maradunk a Balaton körül, ezúttal Balatonszepezden, a Villa Chez Les Amis-ban, ami szintén egy páratlan helyszín a páros kikapcsolódásra. Ezt a helyet a francia kifinomultság és stílus lengi körül. A tulajdonosok egyben a házigazdák is, akik személyesen fogadják az érkezőket, valóban olyan szeretettel és barátsággal, mintha minden vendég régi ismerősük lenne. A villa mindösszesen 6 csodaszép szobával rendelkezik, melyek mindegyike egy-egy francia színészről kapta a nevét. Az én személyes kedvenceim a Jean és a Luis szobák. Tágasak, csöndesek és sok, természetes napfény szűrődik be mindegyik szobába. A tulajdonosoknak semmi korábbi kapcsolata nem volt a vendéglátással, mégis professzionálisan működtetik ezt a helyet, ahol Kriszta főz, méghozzá nem is akármilyen ételeket. Péter – aki coachként is dolgozik – mesterien bánik a vendégekkel, társalog, szervíroz és közben a sommelier szerepét is betölti. Mondhatni született vendéglátók!

Nincs étlap, egy előre összeállított menüsort kóstolnak végig a vendégek, melyet Kriszta készít el, aki mielőtt belefogtak ebbe a vállalkozásba, alaposan tanulmányozta a francia konyhát, neves séfek mellett tanulta ki a francia konyhaművészetet, amit mára megkérdőjelezhetetlenül mesteri fokra emelt. A környék alapanyagaiból dolgozik, és sok házilag készített finomsággal, saját készítésű süteménnyel gazdagítja az ínyenc reggelit. A hely méretéből adódóan itt a vendégek megosztják egymással a vacsoraasztalukat.  A „table sharing” koncepció bájos és egyben bizarr élményt nyújt. Ha szerencsénk van, hasonszőrű párokkal hoz össze bennünket a sors, akikkel teljesen idegenként ülünk egy asztalhoz és szerencsés esetben új barátokra, vagy legalább arra az estére jó társaságra lelünk. A konyha ugyan még nem Michelin ajánlott és nem is fine dining, de kétségkívül magas minőséget tükröz.

A szolgáltatások között megjelent a masszázs – bár ezt előre kell jeleznünk, ha élni kívánunk ezzel a lehetőséggel – és van egy kültéri, fűthető jacuzzi is, nekem személy szerint nagyon hiányzik egy kerti szauna, egy merülődézsával, különösen a téli napokon.

A Villa Chez Les Amis bátran állíthatom, hogy gasztronómiailag és stílusában is telitalálat, mely zavartalan felnőtt-barát kikapcsolódást nyújt Valentin-napon is.

 

#3 Rókusfalvy Fogadó

 

 

Az általam ajánlott helyek közül ez van a legkisebb távolságra Budapesttől, mégis érdemes egy pár pohár bor után megszállni is itt. A tavaly nyáron elkészült új épület, a Rókusfalvy Borhotel, valamint a Fogadó szintén egy remek páros, Ildi és Pali elhivatottságát és maximalizmusát dicséri, Etyek és a vendégfogadás iránt. Impozáns, nyugodt, vidéki környezetben töltődhetünk itt fel, ahol minden adott. A hotelben egy kis wellnessrészleg is kialakításra került jakuzzival, finn-, valamint infraszaunával. A Borhotelből pár lépésnyire található a fogadó, mely a tavalyi Michelin kalauzba is bekerült. A fogadó kínálatát az egyszerű, de annál kifogástalanabb, elsősorban magyaros ízek és gasztronómiai kínálat jellemzi, valamint a sok más környékbeli termelői bor mellett, a borbirtok saját tételei is kóstolhatók.

Tipp, ha ezt a helyszínt választod a páros feltöltődéshez: vedd ki a Borhotel lakosztályát, melynek rendkívüli a terasza. Mint egy vadász, az éjszakai lesvadászaton kémlelheted a magasból a nyugodt, alvó település kis vidéki házait, és a távoli templomtornyot, egy felcsempészett, lefekvés előtti, jó vörösbor méltó társaságában.

 

#4 42 – Suites & Apartments

 

 

A következő, általam ajánlott helyet is a szerelem lobbantottalángra: mégpedig a kompromisszumokat nem tűrő, legmagasabb, top gasztronómia iránti szerelem, melyhez Varga Sándor tulajdonos, Barna Ádám séfet választotta társául. Bevallom, volt, hogy csak azért utaztam Esztergomba, hogy a 42-ben ehessek. Minden túlzás nélkül ez a hely nemzetközi szinten is megállja a helyét a fine dining élvonalában. A 42 az előző helyekhez viszonyítva egy teljesen más dimenziós kaland. Akinek örömforrás az igényes gasztronómia, az itt biztosan kéjes gyönyörben részesül.

Az esztergomi 42 étterem egy olyan miliőt teremtett, mely nemcsak a kiváló ételekkel tűnik ki, de olyan, mint egy zenei mestermű, ahol az összehangolt hangzás teremt egységet és tökéletességet, beleértve az enteriőrt, a felszolgálók öltözékét és modorát, a terítéket és azt az átható érzést és vendégélményt, amit ezek a dolgok együttesen teremtenek meg. Esztergom főterén, az étteremnek otthont adó Rudolf ház egyben boutique hotel is, így bár Esztergom nincs vészesen nagy távolságra Budapesttől, vacsora után nem kell azon töprengenünk, hol szálljunk meg. A 42 lakosztályokat, illetve tágas apartmanokat kínál. Listámon ez a hely csak a negyedik helyen szerepel, ami nem a konyhának, inkább a hotel részének szól. Az épület az autós forgalomtól elzárt főtéren áll, így autóval előtte megállni nem lehet. Mi a párommal egy éjszakára is bőröndökkel érkezünk, minden adódó lehetőségre felkészülve. Ide lehet, hogy a hátizsák jobb választás. Az utcára néző szobákba beszűrődik a forgalmas főút zaja. Bár nem rajongok a tetőtérért, itt mégis a tetőtéri apartmanokat hangulatosabbnak találtam, mint a mennyezeti freskóval díszített, eklektikus eleganciába csomagolt lakosztályt, mely IKEA kiegészítőkkel és antikolt hatású falikarokkal, meg csillárral hirdeti a luxust és az „időtlen eleganciát”. Az étteremben kitűzött mérce számomra némiképp ellentmondásos a boutique hotel enteriőrjével összevetve, melyet semmiképp nem azonosítanék a luxussal.

Összességében, itt azért a konyháé a főszerep, de ahogy a kedvesem mondaná: „egy estét megér”, ha másért nem, akkor a másnapi fenomenális gourmet reggeliért!

 

#5 Góré

 

 

A vidéki romantika egyik fényessége, a GÓRÉ asszony, Balogh Ildikó által megálmodott és megalkotott „falusi fine dining”, tényleg majdnem a „világ háta mögött” van. Először egy rádióinterjúban hallottam a Góré étteremről és azon nyomban elhatároztam, hogy teljesen mindegy hol van, most azonnal odamegyek. Így is lett. A nyitást követő első hetekben voltam náluk először és meg kell, hogy mondjam egy pillanatig sem bántam meg az utazás egyetlen másodpercét sem, ugyanis amit itt kaptam, az mindenért kárpótolt. Egy évvel a nyitást követően már be is írták magukat a magyar fine dining éttermek legjobbjai közé, 2023-ban pedig Michelin ajánlott étterem lett a Góré. Bár időközben séfet váltott a hely, ez a minőségben és a vendégélményben cseppet sem jelentkezett, sőt emelte a tétet, az első két Michelin-csillagos, nemzetközileg is elismert séfnek, Mészár Ádámnak a bevonásával.

Budai gyerekként persze mi mást gondoltam volna, hogy a góré, azaz a főnök után kaphatta a hely a nevét. Első látogatásunkkor fel lettem világosítva, hogy az az épület, ahol ma az étterem áll, eredetileg egy kukorica csűr volt, innen ered a név is. Nos, ez a valamikori csűr, ma már egyáltalán nem emlékeztet korábbi státuszára. Rendkívüli ízléssel és igényességgel alakult át a tér, melyben csak pár asztal kapott helyet, így látogatás előtt itt mindenképp indokolt az asztalfoglalás.

Előbb jött létre a szálláshely, az étteremmel közös területen elhelyezkedő Szent György kúria, és később követte az étterem ötlete. Bár a kiegészítő szolgáltatásokat tekintve van kültéri medence, szauna, jakuzzi, mégis inkább a falusi turizmushoz áll közelebb a Szent György Kúria szobáinak kialakítása, mint a Goré étterem hangulatához és miliőjéhez.

Ez a hely a legtávolabbi, ezért is került nálam az 5. helyre, de az itt kapott ár-érték arány talán mondhatom, hogy a legkiválóbb. Mindenképp érdemes felvenni a bakancslistánkra, ha gyengénk a top gasztronómia.

 

#6 Lokal 47

 

 

A Kristinus Borbirtokon rendezkedett be ez a „small plate” étterem és borbár, melyet szintén egy ütős, vagány párosnak köszönhetünk: Jankának és Ricsinek. Az étterem helyi termelőktől vásárolt alapanyagokból dolgozik, illetve maguk is gazdálkodnak, innen a Lokal 47 elnevezés. Egy 47 km-es körön belüli gazdálkodóktól vásárolnak. A helyválasztás nem véletlen, hiszen maga a borbirtok is a természetközeli, biodinamikus gazdálkodás híve. A fenntarthatóság, az organikus és biodinamikus művelés és bortermelés mostanában egyébként is trendbe jött, például Ausztriában népszerű, ahonnan a Kristinus tulajdonosai is valók. Nos, a listámon a sort ez a hely zárja, melynek oka nem az ételekben, sokkal inkább az étterem kialakításában keresendő. Ugyan a teret ketté szelő „running sushi table” örökség – egy korábbi étterem működéséből maradt hátra – és a gyatra piros padlószőnyeg is, melyek minden kreativitás ellenére még mindig ott „csúnyáskodnak” az étteremben. Az étterem másik gyenge pontja a borválaszték. Én a magam részéről nem rajongok a biodinamukus, vagy organikus borokért. A Kristinus borbirtok borai ugyan az elmúlt évekhez képest mutatnak némi javulást – az ihatatlanul gyenge minősítésből, ihatóan gyenge szintre léptek nálam – de az én ízlésemnek még mindig túl vékonyak, élvezhetetlenek. Jogos persze, hogy a Local 47, az étteremnek otthont adó Kristinus borait kínálja, ami inkább mondható szerencsétlen együttállásnak, mint hibának. Az ételek viszont parádésak egytől-egyig. Kis adagok, ahogy a „small plate” elnevezés is utal rá, mely tökéletes a közös kóstolgatáshoz, többféle étel egymásutáni kipróbálásához. A személyzet és a két koncepciógazda elképesztően helyesek és barátságosak. Az étkezés része az itt töltött hétvégénknek is kiemelkedő volt, ízléses tálalás, remek szín- és ízkombinációk. A kifogásolható, vagy inkább gyenge pont itt is a szállás. A szobák ugyan tágasak, de nincs sem a szobákhoz vezető lift, sem minibár.

A bormozi kedves kezdeményezés – bár más alternatíva nem is igen van a szabadidő eltöltésére –  a gasztronómiával, borokkal kapcsolatos – ugyan már régebbi – filmeket otthonos környezetben, de mégis mozi hatással nézhetjük egy pohár borral és rágcsálnivalóval. Van bormúzeum és vezetett pincetúra is az emeleti agyagamforák és agyagtojások között, kóstolhatunk különlegességeket, mint például a pétillant naturelt, vagy rövidebb nevén pét-natot, vagy a traminiből készült narancsbort, nekem mégis a reggelihez kínált saját készítésű must volt a kedvencem. Ez tényleg egy „MUST have”!

 

Szögezzük le, hogy az általam felállított sorrend semmiképp sem jelent rangsort, sokkal inkább a saját szubjektív megítélésemet tükrözik a konyha és a szállás együttes relációjában.

Remélem sikerült ötletet adnom, vagy legalább gondolatindítót a Valentin-nap eltöltésére. Mindenkinek jó ünneplést és kikapcsolódást kívánok! Ne felejtsétek, mindegy hol ünnepeltek, a hangsúly, az együtt átélt élményen van!

 

 

 

Írjon véleményt