Legszebb konyhák a filmvásznon

A legjobb rendezőket, színészeket és forgatókönyvírókat rendszeresen díjazzák, de mi lenne, ha kiosztanák a legmutatósabb filmbeli konyha díját is? A Food52 most összegyűjtötte a legszebb filmes konyhákat, amelyek között mindenki megtalálhatja kedvencét. And the winners are…

Átkozott boszorkák (1998)

Bár Nicole Kidman és Sandra Bullock konyhája vidéki stílusú, valójában egy Los Angeles‐i stúdióban építették fel. A sötét hajópadló kontrasztja a világos konyhaszekrényekkel, és a nagyméretű, barnás csempe igazán elbűvölő összképet alkot – pont ilyennek képzelnénk el egy igazi „boszorkánykonyhát”.

 

 

Babette lakomája (1987)

Fotó: http://lindseywatchesfilms.blogspot.hu/

Fotó: lindseywatchesfilms.blogspot.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Oscar‐díjas filmben a szakácsnő, Babette egy igazi korabeli dán konyhában készíti el emlékezetes menüjét.

Holiday (2006)

Fotó: http://www.elementsofstyleblog.com/

Fotó: www.elementsofstyleblog.com

 

 

 

 

 

 

 

 

A Holiday‐ben több mutatós konyha is látható, de közülük a Kate Winslet angliai házikójában lévő a legemlékezetesebb. A kőfalak, a sötét fagerendák és a babakék konyhabútor igazi elragadó vidéki hangulatot teremt. És meg kandalló is van. A konyhában!

Egyszerűen bonyolult (2009)

Fotó: www.kinetograf.blog.hu

Fotó: www.kinetograf.blog.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ki ne élvezné a főzést egy ilyen tágas és világos konyhában, mint amilyen Meryl Streep‐nek van ebben a romantikus komédiában? Letisztult, modern, de mégis hívogatóan barátságos – maga a kaliforniai álom.

A szerelem hálójában (1998)

Fotó: www.hookedonhouses.net

Fotó: www.hookedonhouses.net

 

 

 

 

 

 

 

 

Meg Ryan New York‐i konyhája a filmben kicsi, mégis irigylésre méltóan bájos. Egy ilyen térben minden szabad felületet ki kell használni, például a kis asztal az ablak előtt kitűnően funkcionál extra konyhapultként.

Amelie csodálatos élete (2001)

Fotó: www.bespokehome.blogspot.hu

Fotó: www.bespokehome.blogspot.hu

 

 

 

 

 

 

Amelie konyhája igazán egyedi ‐ tökéletesen passzol a gazdájához. Színes, bolondos, retró és elengedhetetlen tartozéka egy nagy ablak, amely ideális a járókelők kémlelésére az utcán.

Sabrina (1954)

Fotó: www.greatkitchensinfilm.blogspot.hu

Fotó: www.greatkitchensinfilm.blogspot.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár csak fekete‐fehérben láthatjuk, ez a konyha így is vidám és hívogató. Tágas és jól felszerelt, ahol alkalmazottak készítik el a fogásokat. A Larrabee család New York‐i villájául szolgáló helyszín valójában Beverly Hillsen állt, amíg le nem bontották a ’60‐as években.

Julie & Julia – Két nő, egy recept (2009)

Fotó: www.hookedonhouses.net

Fotó: www.hookedonhouses.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Julia Child cambridge‐i házában és a Julie Powell queens‐i lakásában található konyha is nagyon bájos ebben a filmben. Itt most mégis Juliáét emeljük ki, ez ugyanis az eredeti pontos mása, amit fényképek alapján rekonstruáltak. Bár a forgatáshoz kicsit csalni kellett – a konyhapultokat például a filmbeli díszletnél alacsonyabbra kellett építeni, mint az eredeti konyhában, azért hogy Meryl Streep pont olyan magasnak tűnjön, mint Julia Child.

Rosemary gyermeke (1968)

Fotó: www.food52.com

Fotó: www.food52.com

 

 

 

 

 

 

 

Roman Polanski pszichothrillerében egy egyszerű, mégis bájos konyha látható. A bútor és a csempe rideg fehérségét, a mustársárga berendezések varázsolják barátságossá Rosemary konyhájában.

Egy egyedülálló férfi (2009)

Fotó: www.elledecoration.co.za

Fotó: www.elledecoration.co.za

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hatvanas években játszódó filmet egy kaliforniai házban vették fel, amelyet John Lautner tervezett. Az épület belső terei merészek és hangulatosak – a konyhával az élen.

L’ecsó (2007)

Fotó: www.sillyapron.com

Fotó: www.sillyapron.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy igazi elegáns francia étterem elevenedik meg ebben az animációs filmben, ami fel van szerelve mindennel, amire csak szükség lehet a legjobb minőségű fogások előállításához. És nem csak az emberek, hanem a főzésben tehetséges rágcsálók is otthonosan mozognak benne.

Csokoládé (2000)

Fotó: www.hookedonhouses.net

Fotó: www.hookedonhouses.net

 

 

 

 

 

 

 

Vianne konyhája ideális a csokoládé‐készítéshez: egy tágas tér, középen egy hatalmas asztallal, ami körül elfér mindenki, aki ki akarja venni a részét a csokoládégyártásból – na meg a kóstolásból.

Gosford Park (2001)

Fotó: www.greatkitchensinfilm.blogspot.hu

Fotó: www.greatkitchensinfilm.blogspot.hu

 

 

 

 

 

 

A Gosford Park – a film, amelyet a Downtown Abbey elődjének tekinthetünk ‐ egy vidéki angol kúriában játszódik 1930‐as években, a konyhája pedig természetesen tágas és rendezett, ahol nagy létszámú személyzet elfér.

Keresőszavak:

Írjon véleményt