Salgótarján gasztrogyöngyszeme, a SOLE MIO Ristorante

Nyugodt, csöndes kis teraszával a béke szigetét varázsolta a salgótarjáni városközpontba ez a kedves, modern olasz étterem, amely az ország bármelyik városában stabilan megállná a helyét. Meghökkentően friss újdonságokat csempésztek a város életébe, egyenesen Itáliából, és egyelőre nincs, aki versenyre kelhetne velük a környéken.

A tulajdonos testvére Olaszországban él, akit gyakran meglátogatott, és megtetszett neki az életstílus, a filozófia. Mindig arról álmodott, hogy lesz egy saját étterme, így amikor erre lehetősége nyílt, egyértelmű volt, hogy mediterrán, olasz vendéglőt nyit. Helyi vállalkozóként az egyik legfőbb célja volt Salgótarjánban fellendíteni, sokszínűsíteni a helyi gazdaságot, ezzel is fejleszteni a környéket, amely egyébként páratlan természeti értékekkel csábít ide mindenkit.

Alig egy éve nyitottak, azóta mindenki nagyon kíváncsi rájuk, folyamatosan telt házzal mennek a nappalok és az esték, az emberek egymásnak adják a kilincset. Hétvégén a gyönyörű környékre érkező kirándulók foglalnak zömmel asztalt, akik a legjobb értékeléssel rendelkező éttermet keresik – ez pedig nem más, mint a SOLE MIO. Sőt, voltak, akik Szegedről egy TikTok videó miatt keltek útra, őket elsősorban az étterem vonzotta, és hozzá kapcsolták a kirándulást. A helyiek, akiket eleinte az újdonság ereje vonzotta be, leginkább hétköznap töltik meg a hangulatos helyiség asztalait, illetve sokan ünnepekkor, kiemelkedő alkalmakkor térnek be, de már kialakult egy erős törzsvendégkör is.

Egyedi hang és érthető elegancia

A SOLE MIO igazán egyedi hanggal büszkélkedhet ételek tekintetében. A tradicionális olasz fogások mellett néhány magyar étel is felkerült a bisztró jellegű, mégis exkluzivitást és eleganciát sugalló konyha kínálatába. A megújult, fix étlap mellett heti ajánlattal is készülnek, amely nem menü, hanem sokkal inkább a séf ajánlata. A szinte már a fine diningot idéző tálalással olyan színvonalat igyekeznek népszerűsíteni, amely talán még kevéssé ismert a régióban. A tulajdonos egy kicsit a fővárost és a mediterrán életérzést szerette volna Nógrád megyébe hozni, és az étteremben időzve bebizonyosodott, hogy abszolút sikerült.

Az ételeket Csáki Márió séf mutatta be nekünk. A 28 éves séf Budapesten tanult, ott dolgozott hajókon és belvárosi éttermekben, majd Egerben folytatta pályafutását, és vértezte fel magát azzal a tudással, amelyet most Salgótarjánban kamatoztat. A család miatt költözött a megyébe, és egy percig sem bánja, mert abszolút szabad kezet kapott, a legfrissebb étlap már majdnem teljes egészében az ő világát tükrözi. Szeret improvizálni, új technológiákat kipróbálni, egy ételt, alapanyagot többféleképpen bemutatni, és minden nap egy kiemelkedő gasztronómiai élményben szeretné részesíteni a betérő vendégeket.

Helyben készül a tészta

A prémium alapanyagokat Olaszországból és helyi kistermelőktől szerzik be, ezzel is támogatva a környékbeli gazdaságot. Eredeti, nápolyi pizzáik mellett a tésztaételek a legnépszerűbbek, ráadásul helyben készítik! A mi kedvencünk a fettucine erdei gombákkal, stracciatellával és kesudióval, olyan kirobbanó ízélmény, amit semmiképp ne hagyjatok ki, ha a SOLE MIO Ristorantéban jártok! De a fokhagymás-chilis friss linguine a hatalmas argentin vörös garnélával is ínycsiklandó és valódi olasz élmény – az egyik legjobb példája a mediterrán konyha egyszerű, de lehengerlő stílusára. Pizzák közül is az egyik klasszikus a vendégek kedvence, a Prosciutto di Parma. A kemencében sült tésztára paradicsom, mozzarella, parmezán, pármai sonka, mascarpone, koktélparadicsom és rukkola kerül. Zseni. Ahogyan az is, hogy igyekeznek nyitni a mentes étrendet követők felé, és az új étlapon már a pizzák kérhetők teljes kiőrlésű tésztából is.

Közkedvelt még a toszkán paradicsomleves és az olasz vizekből érkező vajhal is. A magyaros vonalat képviselő fogások közül pedig a lehengerlően tálalt hideg kacsamáj, mellé füge, fermentált zöldségek, pisztácia és briós teszik emlékezetessé, illetve a pankó morzsában sült malackaraj vagy tanyasi csirkemell petrezselymes burgonyával és ecetes hagymával a közönségkedvenc.

Természetesen a desszertek tekintetében is túlnyomó részt olasz édességek készülnek, így kérhetünk tiramisut, panna cottát, vagy vegán flódnit erdei gyümölccsel.

Olasz borok, kávék

A borválaszték 80 százaléka ugyancsak olasz, de a magyar borok is képviseltetik magukat a mátrai és tokaji régióból. Koktélok, tekintetében is megannyi újítást eszközöltek, a klasszikusokat egy kis csavaros plusszal töltik a poharakba. Példul a Cosmóból Eperke lett, mivel eper- és bodzalikőrrel van megturbózva. A whisky koktélokban fahéjas-almás ízvilág a fő irány. Természetesen Itália italai sem maradhatnak el, így az Aperol Spritz alap.

Kétféle arabica kávét szürcsölhetünk a napfényes és békés teraszon, egy sötét és egy világos pörkölésűt a Laurino Rossi és a Le Piantagioni kávéházaktól.

Szerdától szombatig várják a vendégeket, és kiszállítást is vállalnak, de ebédmenü híján szerencsére egész nap élvezhetjük a nagyszerű ízeket.

Ha a környékre terveztek túrát, várlátogatást, sétát, mindenképpen ejtsétek útba ezt a nógrádi gasztrogyöngyszemet, a SOLE MIO Ristorantét!

Írjon véleményt