A Falánk Nő könyvajánlója – A séf a tenger és a kolbász

A séf a tenger és a kolbász

Mediterrán receptek, tengeri kalandok MallorcárólWeibel Csaba könyve

Weibel Csaba, mint egy francia filmben, úgy indult el roskadásig telepakolt autójával Hartáról a Földközi tenger gyönyörű szigetére, Mallorcára, izgalmas kulináris utazásra invitálva olvasóit. Könyvében a mallorcai 6 évéről mesél, melyből hármat executiv séfként a híres Goli étterem konyháján töltött.

 

Könyve nem klasszikus szakácskönyv, bár sok recept van benne. Kulináris mesekönyv ez, szórakoztató, személyes történetekkel, hangulatos tájképekkel, finom ételekkel, a helyi életbemutatásávalaz olvasóhoz szóló vicces kiszólásokkal.

Igaza van a szerzőnek, mikor arra biztat, hogy laza öltözékben, kényelmesen elhelyezkedve lássunk neki az olvasásnak. Jó olvasni ezt a könyvet, és érdemes elkészíteni a benne leírt ételeket. Folyamatosan tárulnak elénk a mallorcai mindennapok képeiszínek és ízek, az ott élő emberek -a sajtos, a sonkás, a halász, a séf-élete, fűszerek, mártások, gyümölcsök és zöldségek illatozó, színpompás, változatos sokasága.

Receptjeit olyan lelkes és étvágygerjesztő szavakkal vezeti fel a szerző, hogy már akkor összefut a nyál az ember szájában, mielőtt még olvasni kezdené azokat.

A könyvben az egyszerű helyi harapnivalóktól kezdve, az ismert spanyol tapasokon át sűrű,szaftos egytál ételekig és az édes finomságokig sokféle főznivalót találunk.
Természetesen a tenger kincsei sem hiányoznak a kínálatból, halak, rákok,kagylók, polipok is kerülnek a serpenyőbe. Közben mesél, kommentál, inspirál, bíztat a szerző, tényleg kedvet csinál az ételek elkészítéséhez.

A receptek mellett sorra jönnek a könyvben színes fotók mallorcai tájakról, a tengerről, buja, színes növényekről, érett, lédús citromokról, olajfákról, helyi épületekről, apró,jellegzetes építészeti részletekről. Képek és történetek sorakoznak egymás után alapanyagokról, helyi specialitásokról, az itt megismert emberekről, jó hangulatú közös étkezésről vagy épp halászatról, a nagyon szertehető mallorcai életről. És hogy hogyan kerül mindezek közé a kolbász? Az utolsó, nem tipikus mallorcai étel hozzávalója, a paprikás krumplié.

Weibel Csaba nem zárkózott be a konyhájába, ment, kérdezett, ismerkedett, tanult, aprólékosan felfedezte a sziget szinte minden kincsét, megfűszerezte személyes élményeivel és egybegyúrta egy kellemes olvasmánnyá.

Ízes-színes-hangulatos lett a könyve, mely után az éhes olvasó nemcsak a receptek elkészítéséhez kap kedvet, hanem minden bizonnyal egy mallorcai utazáshoz is.

 

 

Szerző: A Falánk nő

 

Írjon véleményt