Egy kis Szicíliát találtunk

Ciuri Ciuri Sicilian Bistro Budapest

Nem túlzás azt állítani, hogy egy kis Szicíliát találtunk, Budapest egyik gyönyörű külső részén, Máriaremetén- ez a Ciuri- Ciuri Bistro, ami a dél- olasz vidék ikonikus daláról kapta a nevét. 2023 októberében nyitottak, előtte a szomszédban szeletes pizzákat árultak, amit nagyon szerettek az itt élők, de érdemesnek találták, hogy a szicíliai életérzést ne csak a pizzákon keresztül közvetítsék, hanem legyen egy igazi, klasszikus trattoria is.

 

A ‘ciuri’ olaszul virágot jelent, ez a motívum erősen jelen van az étterem logóján és a berendezésben is. Képzeljetek el egy igazi szicíliai trattoriát, ami pékség, csemege bolt, kávézó és étterem is egyben: a Ciuriban szintén mindent megtalálsz finom olasz borok, sörök és persze a kávé mellett. Utóbbinál kiemelten fontos, hogy megemlítsük: 80%-ban arabica, 20%-ban robusta fajtától lesz tökéletes a kávé a tulajdonos szerint, csak ez az arány biztosítja a megfelelő ‘cremát’. Minden reggel 8.30 körül nyitnak, a délelőtti időszak inkább a pékségről szól, ebéd időben és onanntól számítva pedig egy igazi olasz bisztróvá válik a hely (és ne felejtkezzünk el a csemege részlegről sem!) : pizza, pasta, tiramisu minden mennyiségben! Az étlapon szinte minden klasszikus, egyszerű itáliai remekmű megtalálható és ezek a legkedveltebbek is: tészta fronton a krémes carbonara (szigorúan tejszín nélkül), az aromás szicíliai paradicsomos tészta (szardellával, kapribogyóval) és a pasta al’ la norma ami egy paradicsomos tészta, sült padlizsánnal és ricotta sardival (sós, kemény sajt fajta).

 

Pizzákban is verhetetlenek, olyannyira, hogy workshopot is tart a tulajdonos személyesen a konyhán, ahol az óriási kemencében sütik a szebbnél szebb variációkat. Persze nem csak szép, hanem finom is, a pármai sonkással nem lőhettek mellé- meg úgy egyikkel sem. Na és a desszertek… Minden helyben készül, tényleg a legkedveltebbek vannak az étlapon is: tiramisu, panna cotta, rum baba, canelloni, profiterol, de ezt a felsorolást a végtelenségig lehetne folytatni, hiszen bármit elkészítenek, még akár tipikus olasz szülinapi tortát is. A jó időben nem csak workshopok helyszínéül szolgál a trattoria, tökéletes családi eseményekhez, partykhoz, ha pedig beköszönt az igazán jó idő, tenger gyümölcseivel kényeztetik a vendégeket a teraszon. Ha esetleg még nem sikerült eljutnod Szicíliába, vagy még nem jött meg hozzá a kedved, kérlek, tégy magadnak egy szívességet: a következő alkalommal látogass el a Ciuri- Ciuriba, mert amit itt kapsz az emberektől, ételektől azt biztosan csak Olaszországban fogod látni és érezni. Nincsenek kompromisszumok itt semmiben, csak az őszinte, egyszerű olasz életérzés, amiért megéri picit elhagyni a nagyvárost.

 

cím:  Budapest, Máriaremetei út 116, 1028

Facebook: Ciuri Ciuri Sicilian Bistro Budapest 

szerző: Vitális Lilla

fotók: Juhász Gitta / Gasztro_cam 

Írjon véleményt