Top vidéki éttermek, amiket vétek lenne kihagyni

top vidéki éttermek 2021

Óriási tévhit, hogy csak Budapesten élvezhetjük a gasztronómia remekeit: ma már országszerte találunk kiemelkedő színvonalú éttermeket, ahol bármilyen utazás, kirándulás vagy túra során megpihenthetünk, feltöltődhetünk és feledhetetlen élményekkel gazdagodhatunk. Bemutatjuk azt a nyolc legkiválóbb vidéki éttermet, amelyek megérdemlik, hogy a természeti csodákkal együtt kerüljenek fel a bakancslistánkra!

 

 

Echo Restaurant  cafe, Tihany 

 

 

Tihany már régóta Magyarország és a Balaton “Kincses-félszigeteként” ismert. Ha betérünk a Levendula Fesztiválra, vagy épp megmártózunk a Balatonban, a napunkat az Echo étterem páratlan panorámája és gasztronómiája koronázhatja meg. A 240 fokos kilátás részeként megcsodálhatjuk a Balatont, Káli-medencét és a Tihanyi Apátságot is, az óriási terasz pedig egyenesen egy vízen úszó hajó hangulatát idézi. Az étlapon olyan klasszikus hazai fogásokkal találkozhatunk, mint a szürkemarha-gulyásleves, vagy épp a tojásos nokedli, amelyek családi hagyományokat visznek tovább, házias, közkedvelt ízvilágot varázsolva az asztalra. A Tihanyhoz kötődő levendula kultuszt idézi a közkedvelt Lavender Tihany GIN és az egyedülálló Lavender Tonic, az italkínálatban pedig a Balaton-felvidéki borászok legjobb borait is megtalálhatjuk. A kétszintes étterem az esküvők népszerű helyszíne, ám a teraszon ilyenkor is várják a vendégeket, akik a hely adottságai mellett a gasztronómiai alkotások által is igazi “wow-élményt” élhetnek át.

Echo Restaurant címe: 8237 Tihany, Visszhang domb 23. 

 

 

Rubin Borászat, Balatonkeresztúr

 

 

Végtelenbe nyúló szőlőtőkék, rusztikus pincészet, vidéki csend és béke: ilyen környezetben fogyaszthatjuk a Rubin Borászat díjnyertes bioborait, amelyek még nyomokban sem tartalmaznak semmit, ami mesterséges. A 6 és fél hektáron elterülő pincészet rengeteg díjat mondhat magáénak: 2021-ben például a 2017-es Peripheria Merlot lett Európa kulturális fővárosa, Veszprém vörösbora. A Rubin kínálatában szerepel sajt- és sonkatál, bagettek, előre készített pörkölt és rétes is, de több előre foglalható borkóstoló és borvacsora közül is választhatunk. A csodálatos panorámát ilyenkor öt bortétel társaságában élvezhetjük, de pörkölt vagy olivaolajos kifli- és sajtfalatkák is járnak mellé, ráadásul körbevezetnek a pincészetben is.

Rubin Borászat címe: 8648 Balatonkeresztúr, HRSZ:. 1304/2

 

 

Vígmolnár Csárda, Csopak

 

 

Az állandóság mellett az újító szellem is jelen van a csopaki Vígmolnár csárdában, ahol az országban elsők közt használtak sous vide technológiát. A családi üzemeltetésű étteremben nagy hangsúlyt kap a hagyomány: a házi máglyarakáshoz minden nap maguk gyúrják a kalácsot, amit aztán igazi jó házi baracklekvárral szolgálnak fel, a halászléjük pedig rendszeresen kivívja a szegediek elismerését is. Különös hangsúlyt fektetnek a paprika, hagyma, hal beszerzésére, de a kacsa, liba is kistermelőktől érkezik. Az évente megújuló étlapon ugyanakkor a vendégek mindig találhatnak újdonságot: van marhavadas angus marhából, de konfitált bőrös malacsült is, amit villányi és szekszárdi vörösborokkal, vagy csopaki és füredi fehérborral és roséval öblíthetnek le.

Vígmolnár Csárda címe: 8229 Csopak, Kőkorsó utca 1. 

 

 

Grimm-ház vendéglő, Törökbálint

 

 

Habár a Grimm-ház nem a jól ismert mesék után kapta a nevét, itt garantál-tan jólesik kiszakadni a valóságból. A könnyed, francia konyhát idéző ízek hétvégenként a séf változó- ajánlatiaval egészülnek ki, a szezonális zöldségektől kezdve , a halakon és a rákokon át egészen a vörösboros csirkéig, -kakasig. A megjelenésében is ékszerdobozra em-lékeztető étterem a borvacsorák elegáns helyszíne, ahol Magyarország legkiválóbb borászai mutatják be a saját kreációikat, de a tematikus estek közt találunk szürkemarha-vacsorát és tengeri estet is. A Grimm-ház híre márTörökbálinton kívülről is egyre több vendéget vonz ide a környékbeli településekről, akiknek hála a rendezvények mindig teltházzal zajlanak. A borkínálatban az igényes magyar borválogatás mellett ausztrál és olasz különlegességeket is (végig) kóstolhatunk, míg az étlapon kiemelt szerepet kapnak az egészséges vegán fogások, így például a grillezett sárgarépa-rudak bulgurral és joghurtszósszal, vagy éppen a marokkói padlizsánragu.

Grimm-ház vendéglő címe: 2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 34. 

 

 

Groenk Deli, Velence 

 

 

A Groenk a velencei gasztronómiát erősíti, a vendéglátóhely a környékbeliek nagy kedvencévé vált. Mi már voltunk itt többször is, nem lehet betelni vele, hiszen időről-időre újabb ételekkel bővül az étlap, a menü legfrissebb sztárjainak pedig nagyon nehéz ellenállni. Ennek ellenére nálunk még mindig a klasszik sajtburger a nagy kedvenc, házi steak burgonyával. Nem ez az egyetlen étel, amit innen ajánlunk, a tojásos nokedli is rajta van a listánkon, és a lecsó is hódít nálunk. A kiszolgálás nagyon baráti, itt igazán otthon éreztük magunkat, ahányszor itt jártunk. Ezt a helyet tényleg érdemes kipróbálnod.

Groenk Deli címe: 2481 Velence, Tábor utca 

website: www.groenkdeli.hu

 

 

Istvándy Birtok és Borműhely

 

 

Az Istvándy Birtok számunkra maga a csoda volt, nemcsak az ételek miatt, a tulajdonos személye is magával ragadó. Annyira megkerülhetetlen alakja a környéknek, hogy Badacsonyban mindenki ismeri, többen is meséltek róla vidám sztorikat. Gergő Tóti-hegyen található étterme maga a paradicsom, minden adott, ami a tökéletes kikapcsolódáshoz kell: csend, szőlő, és a balatoni panoráma. Az étterem olyan rendkívüli fekvésű, hogy sosem lehetne megunni az innen elénk táruló látványt. Mindezekhez természetesen fantasztikus ételek is társulnak, a gulyás fergeteges, a vadas pedig már csak hab a tortán. A borok egyenesen megkoronázzák az itt eltöltött időt. Nálunk ez a borműhely lett a kedvenc helyünk a Balatonon. 

Istvándy Birtok és Borműhely címe: 8283 Badacsony, Római út 155. / Tóti-hegy, Hegymög dűlő

 

Icon Buda

 

 

Az Icon Budában a srácokat, Kristófot és Tamást én csak egyszerűen varázslónak hívom, mert az a minőség, amit ketten letesznek az asztalra, az egészen elképesztő. Az Iconban tényleg minden ételnek lelke van, köszönhetően Tamás lelkiismeretes és kreatív munkájának. Nagyon nagy figyelemmel és felkészüléssel kell lennie a fiúknak, hogy este a vendégek egy felejthetetlen élménnyel távozzanak. Több vendéggel is beszéltünk, így megbizonyosodhatunk róla: innen senki sem távozik elégedetlenül. Kristóf olyan házigazda, akire vakon rábíznám a saját vendégeimet is, pontosan tudja, kihez hogyan kell szólni, kihez milyen étel illik. Több ilyen lelkiismeretes és alapos szakmai tudással felvértezett emberekre lenne szükség a vendéglátóiparban.

Icon Buda címe: 2040 Budaörs, Budapesti út 106. 

 

 

Rutin Budaörs

 

 

Pallag Dávid séf neve már több embernek lehet ismerős, de most a saját helyen kamatoztatja a tudását. Dávid a finom házias ételek híve, ilyen jellegű finomságokkal szerez feledhetetlen élményt a hozzá betérőknek. A hely nagyon otthonos, jó színekkel, kényelmes székekkel, kellemes hangulattal – nekünk törzshely gyanús a Rutin. Ez az a hely, amibe gyorsan és észrevétlen szeretsz bele, egy idő után majd csak azt veszed észre, hogy már megint itt ebédelsz. Az ételek ízletesek, olyan, mintha a nagyi csinálta volna otthon. Mindenkinek ajánlom a Rutint, aki szereti a hangulatos helyeket, és a házias ételeket.

Rutin Budaörs címe: 2040 Budaörs, Budapesti út 51. 

 

 

 

Írjon véleményt