Tokaj, több kortyban

„Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél.” Fújja mindenki fejből Tokaj nevét, de vajon közülünk hányan szemlélték meg a helyszínen is a Kölcsey által megénekelt szőlővesszőket? Pedig igencsak érdemes; Tokaj-Hegyalja világörökségi tája 28 bortermelő településével az év minden szakában számtalan látnivalóval és remek borokkal vár.

Névadó városának, Tokajnak a természeti adottságai is lenyűgözőek: Magyarország leglassúbb folyója, a Bodrog tiszai torkolatánál fekszik. Ódon házakat rejtő óvárosa és a Szerelmi pincesor borkóstolásra csábít, amelyet a legbiztonságosabb a tokaji borbuszjárattal teljesíteni. Egyre több pincészet szervez a borélményben alaposabb elmélyülést kínáló, többórás pincelátogató programot, és a vendéglátóhelyek is rendszeresen tartanak tematikus boros vacsoraesteket. Télen is jó program sétahajózni a Bodrogon. Az edzettebbek biciklivel is bevehetik Európa mértani közepét, Tállyát, vagy felkapaszkodhatnak Sárospatak felett a Megyer-hegyi tengerszemhez és felfedezhetik a Magyar Nyelv Múzeumát Széphalmon. Az aszúk és furmintok mellett kultúrára is szomjazóknak a vallási örökségek emlékeiben is gazdag Mád különleges látnivalókat kínál.

Tokaji-Pince_palackokkal

Azoknak, akik a borkóstolást inkább közösségi élményként szeretik megélni, boros rendezvények, fesztiválok sokaságát kínálja Tokaj-Hegyalja, legközelebb január 21-én. A Vince-napi szőlő- és borszentelésen disznótoros finomságokkal várják a vendégeket, és ilyenkor kaphatunk első „merítést” a tavalyi termésből készült kiváló tokaji nedűkből.

Egy igazán jó boros élmény után pedig nem lehet csak úgy elrohanni. A borvidék hangulatos vendégházaktól a borhotel és wellness szálloda egyedi ötvözetéig a legváltozatosabb szálláskínálattal marasztal. Túránk tervezését a Tokaj-Hegyalja és a Zemplén teljes turisztikai kínálatát bemutató ingyenes mobil applikáció is segíti, amely ingyenesen tölthető le a www.tokaj-turizmus.hu weboldalról.

(x)

 

Keresőszavak:

Írjon véleményt