„Fontos a minőség” – kézműves sörből és hamburgerből sosincs hiány a Kandalló Pubban

Kandalló Pub 2019

Világszerte egyre többen keresik a kisüzemi termékeket a vendéglátásban. Van egy hely, ami Budapesten szinte egyedülálló módon széles választékot kínál kézműves sörökből és hamburgerekből. Az egykori kandallóüzlet már hét éve várja izgalmas ízekkel a vendégeket. Az üzletvezetőt, Dórit kérdeztük a Kandalló Pubról.  

Miért lett a nevetek Kandalló Pub?

Ez a hely régen az egyik tulajdonos édesapjának kandalló üzlete volt. Egyébként még mindig üzemel egy nálunk, amit minden télen begyújtunk.

Mi volt az alapkoncepció?

Úgy indult az egész, hogy a társaságnak nem volt törzshelye, és egyik nap felvetették, hogy akár ők is nyithatnánk egyet. Eleinte csak sörözőnek szántuk a helyet, de a jogszabályok miatt, illetve egy iskola közelsége miatt kötelező volt melegkonyhát is kiépíteni és üzemeltetni. Jól ráéreztünk, hogy a kézműves sörök mellé a hamburger megy a legjobban. Nagyon jókor ültünk fel erre a trendre, mert kevés olyan hely van Magyarországon, ahol kézműves sörökből és hamburgerekből ilyen széles választék van. 2012-ben pedig egyáltalán nem volt még ilyen.

Mennyit fejlesztettetek az elmúlt hét évben?

A kezdetek óta hellyel is bővültünk, lett raktárunk és irodánk is. A kezdeti 4 karos sörcsapot hamar kinőttük, építettünk egy sörhűtő-kamrát, ahonnan most már 16 csapról tudjuk kiszolgálni a vendégeinket. Kemény kihívás volt, mert egyikünknek sem volt korábban vendéglátós tapasztalata.

Mondhatjuk, hogy ez csak egy hobbi számotokra?

Több mint hobbi, inkább egy „szerelemgyerek”. Illetve az is fontos, hogy a modell üzletileg is értelmezhető legyen, ami a hobbinak és a szerelemnek sem feltétlen jellemzője.

Milyen burgereitek vannak?

Igyekszünk megtalálni az arany középutat. Mindig arra törekszünk, hogy ne legyen se túl sok, se túl kevés hamburger az étlapon, és fontos, hogy a különleges igényű vendégeinkre is odafigyeljünk. Van például vegán és gluténmenteshamburgerünk is. Összességében azonban a burger-kínálatjelentősen növekedett az évek során – mivel a vendégeknek erre volt igénye.

Hogyan készítitek el az ételeket?

A legfontosabb szempont a megfelelő beszállítók kiválasztása, és ezen az elven nem változtattunk a kezdetektől fogva. A konyhánkat folyamatosan fejlesztjük, egyre jobb gépeket tudtunk venni, és a termelési folyamat egyre több elemét hoztuk házon belülre. De ha egy beszállító jobbat tud annál, mint amit mi magunknak helyben elő tudnánk állítani, akkor nem ragaszkodunk hozzá, hogy feltétlenül mi csináljunk mindent. Ebben az esetben a minőségbiztosítás a feladatunk, és ha valami nem olyan, azt természetesen visszaküldjük a szállítónak.

Házhozszállítást is vállaltok?

Házhozszállítás nincs, mert én otthonra sose rendelnék hamburgert. A minőséghez az is hozzátartozik, hogy az étel teljesen friss. Aztán itt van a furcsa ÁFA-szabály, ami sújtja a nem helyben fogyasztott ételt, így a végén sokkal rosszabb minőséget sokkal drágábban tudnánk házhozszállítani. Gondolkodtunk rajta, de elvetettük.

Milyen sörkínálatból lehet választani?

Majdnem az összes hazai sörfőzdével együtt dolgozunk, de nincs fix sörlapunk. Éppen az a lényeg, hogy mindig változik a kínálat. De létezik egy Untappd nevű applikáció, ahol követni lehet, hogy éppen mi van csapon.

Milyen újításokkal készültök a vendégeknek?

Idén nem az étlapot újítottuk meg, hanem inkább a havi ajánlatokra fekszünk rá.  Szeretünk kedvezni a törzsvendégeknek, ezért minden hónapban kitalálunk valami újdonságot. Ugyanakkor 7 év után sokan az állandóságot keresik. És tudják, hogy a Kandalló Burger most is ott lesz az étlapon és most is ugyanabban a minőségben mint egy hónappal ezelőtt. Az idei legnagyobb újdonság talán az volt, hogy májustól a hét minden napján lehet már ebédelni is nálunk.

Írjon véleményt