Kinek és milyen italt vegyünk? A bartenderek elárulják, melyik a legjobb választás!

“Majd viszünk neki egy üveg italt!” – hangzik a biztos válasz, amikor vendégség, szülinap, ünnep előtt megvitatjuk az ajándékot. Aztán jön a morfondírozás: egy üveg bor, pezsgő, vagy egy kevésbé drága cognac? (Annak mégiscsak presztizse van, ugye?) Talán még a whisky kerülhet könnyen a képbe. Számos elfogadható magyarázat van arra, hogy miért nem lépünk túl ezeken a berögződéseken. Nem próbáltuk, nem kóstoltuk, nem ismerjük, a létezéséhez pedig annyi a közünk, mint a hobbitokéhoz. Szóval kinek mit, ha nem bort vagy pezsgőt, és ha mást, akkor milyet?

Vodka – a letisztultaknak

Nemcsak azokat a barátainkat lephetjük meg egy üveg vodkával, akik orosz, ukrán vagy lengyel felmenőkkel bírnak, noha náluk ez biztos nyerő választás. A vodkaivók általában kedvelik a természetes színeket, fehér-bézs típusok. Környezettudatosak és a letisztult design áll közel hozzájuk. Szeretik a halat, sportosak, gyakran futással kezdik a reggelt. Jó és pontos szervezők. Nehezen lazulnak és állandó tettvágy hajtja őket. Aztán hogy a vodkát tonikkal vagy szódával isszák, a kalóriák miatt, azt már bízzuk rájuk.

Fotó: Vimeo // Muzyczna Pracownia

Fotó: Vimeo // Muzyczna Pracownia

Absolut Elyx
A svéd Absolut gyár terméke téli búzából, amely letisztult megjelenésében és tiszta ízében remekül passzol ehhez a típushoz.
Chopin
Burgonya alapú, ezért sűrűbb és olajosabb, mint egy általunk megszokott gabona alapú darab, ízében azonban telt és harmónikus.

Gin – kreatív lázadóknak

Kreatív elme, aki ismeretlen társaságban is gyorsan magára talál? Kedvence a tavasz, de imádja a téli sportokat is. Kalandor típus, kedveli a keserű ízeket. Tudományosan is igazolt, hogy a keserű íz kedvelése viszonylag természetellenes tulajdonság, hiszen a természetben az evolúció során, ha valami fanyar volt és kellemetlen ízű, akkor nem fogyasztottuk. Hátha mérgező. Ma is sokkal többen mondanak nemet a fanyar vagy keserű ízekre és ez tudományos szempontból így is van jól. A ginkedvelők azonban ellent mondanak az evolúciónak a maguk módján, tehát a független, kissé öntörvényű kockázatvállalás óhatatlanul is bennük bujkál.

Fotó: Flickr // Yelp Inc.

Fotó: Flickr // Yelp Inc.

The Botanist
A Bruichladdich nevű skóciai whiskylepárló ginje, amely szintén a természetközeliségből merít. Galagonya, kakukkfű, zsálya, mirtusz, hangavirág és még számos összetevő, amely a lepárló környékére jellemző, visszaadva a skót felföldek néhol nyersbe forduló kifinomultságát.
Monkey 47
Származási helye Németország, a Fekete erdő vidéke. Megalkotója egy valaha multikörnyezetben dolgozó, ám maximalista és független gondolkodó, Alexander Stein, akinek csak a tökéletes gin volt elég jó. Dolgozott rajta két évet éjjel-nappal, a gin pedig önmagáért beszél.

Whisky – a skót, a bourbon és az ír

A whiskyfogyasztók több szempont alapján is feloszthatók. Egy skót, egy bourbon és egy ír típus következik.

KL_Ajandekitalok_Whiskey
Skót
Farmeringben, de az ing makulátlan. Érettségin is csaknem így jelent meg, de aztán a Hilfiger pulcsi csak utána, a bulin került a nyak köré. Sportos típus, keveset iszik, de azt nagyon átgondolja. Vacsoránál a bort kíméletlenül párosítja a menüsorhoz, a whiskyt max egy jégkockával vagy tisztán fogyasztja. Kizárólag skótot, abból is inkább a single malt érdekli.
Ben Riach 18 éves, Latada Madeira finish
Utóérlelt, füstös malt. 18 évig érlelt, pikantériáját a madeira hordós érlelés adja, amely pár hónapig tart a palackozás előtt. Erős, karakteres, határozott.

Bourbon
Középkorú, utazó és kalandor, legalábbis ha feleleveníti fiatalkori éveit. Céltudatos személyiség, szeret hivatkozni a saját, megélt tapasztalataira. Nyílt, gyakran kíméletlenül őszinte lehet. A mindennapokat szereti rutinközeli állapotban tartani és csak néha hajlandó kimozdulni a komfortzónából. Na, de akkor nagyon…
Woodford Reserve
Mélybarna, sűrű Kentuckyból származó whisky, amivel lehetetlen tévedni. Gyönyörű szín, mély ízvilág, tölgyes, mézes bariton üvegbe zárva. Rendelkezik minden varázslattal, amit ez a típus elvárhat.

Ír
Van benne valami önpusztító dekadencia, amit az évek múlásával jól palástol. Imád olvasni, humora fanyar. Barátai elsősorban a megbízhatóságát szeretik kiemelni, ha róla van szó. Amennyiben kandalló és úszómedence között kell választania, ő jó eséllyel a kandallóra szavaz. Milyen whiskyt?
Teeling Small Batch
Az első 125 év után nyíló dublini lepárlóból származó, egyébként tradicionális lepárlócsalád szakértelmével készülő whisky. Kifogástalan, kevert típus, bár nagy arányban tartalmaz maláta whiskyt. Bourbon hordóban érlelt, rum hordóban befejezett darab.

Tequila – bevállalósoknak

Laza, néha felelőtlen, ami a bulizási szokásaiban mutatkozik (mutatkozott) meg, elsősorban. Gyakran kerül „elveszettnek” hitt helyzetekbe, amiktől az emberiség nagyobbik fele félve tartja magát távol, ő azonban a belülről fakadó túlélési ösztönei folytán simán kivágja magát. Jó, lehet, hogy néha kisebb-nagyobb sérülésekkel. A 120% a normál mérték, ahol ez a típus általában pörög.

KL_Ajandekitalok_Tequila
Don Fulano Reposado
A válogatott, kizárólag kék agave nektárjából lepárolt egyetlen birtokról származó tequila. Nyolc hónaptól két évig érlelt párlatok keveréke, ami sajátos készítési módja a Fulano háznak. Új és régi limousine tölgy vesz részt az érlelésében. Szerecsendió, juharszirupos, csokis jegyei perfekt ünnepi kombinációnak minősülnek.

Rum – bohémeknek

Az igazán laza típus, aki október eleji meleg napokon is képes flip-flopban és lennadrágban járni. Persze, csak azért mert most jött haza Spanyolországból. Friss, pezsgő személyiség, aki egy programmeghíváskor soha nem fog a korára hivatkozni. Jó eséllyel hátizsákozott Ázsiában (vagy Dél-Amerikában), önjelölt állatmentő és mindig van egy kedves bókja. Mindenki számára.

Fotó: Twittwr // @roneriapt

Fotó: Twittwr // @roneriapt

Rum Diplomatico Single Vintage 2002
2002-ben párolt rumok keverékéből áll, melyek többféle párolási technikával készültek. Venezuelából származik és single malt illetve bourbon hordókat használtak az érlelésére. Jellegzetesen vaníliás, karamelles ünnepi rum.
Mount Gay XO
Barbadosról származó, a világ dokumentáltan egyik legrégebben alapított lepárlójából. Idősebb korosztálynak való, kerek, hordós ízvilággal, mindehhez banános, fűszeres, vaníliás jegyekkel, bír, krémes hosszú lecsengéssel.

Cognac – csúcsratörőknek

A cognac típus természeténél fogva luxusrajongó, ám lehet, hogy már a koránál fogva vált azzá. Nem veti meg az arany színét sem órában, sem interior dekorban. Síeléshez is inkább Franciaországot választja, kastélyszállót, wellness részleggel, mint bármi mást. Ajándékozáskor azonban számára nem biztos, hogy elég, ha csak a párlat címkéje van arany betűvel írva.

KL_Ajandekitalok_Cognac

Hardy Noces D’Argent
Az arany címkés gyűjteményből jól kiemelkedő Noces D’Argent, vagy magyarul ezüst házasság fantázianévre hallgató párlat Petit és Grand Champagne vidékéről származó párlatok keveréke, melyek közül a legfiatalabb is 25 éves. Csokis, karamellás, mazsolás jegyek mögött felbukkanó megfontoltság és fűszeresség jellemzi.

King’s ginger likőr – all in one

És a ráadás, személyiségtípus nélkül, mert ez még a nagyinak is ízlik. Akár nagyvilági, akár nem.
Gyömbérlikőr a javából, mely VII. Edvard tiszteletére született, 1903-ban. Gyömbéres, citromos ízvilága bárkit lenyűgöz. Karácsonyi vacsi előtt, közben, után.

Írjon véleményt