3+1 tipp, hogy utazáskor is jó kávét igyál

Az utazás, legyen az itthon vagy külföldön, mindig nagy kaland, tele meglepetésekkel, ám van, amit nem érdemes a véletlenre bízni. Ez pedig a kávézás. Néhány egyszerű eszköz beszerzésével és főbb szabály betartásával, mindig nagyszerű kávét készíthetünk, bármerre is járunk a világban. Nezvál Mátét, a 42 Coffee kávépörkölő tulajdonosát kérdeztük az utazós kávéfőzésről.

French press

Franciás neve ellenére egy olasz tervezte. Az egyik legegyszerűbb, és legkönnyebben beszerezhető filterkávé-készítő. A világon számos különböző néven jegyzik, például cafetière, press pot, coffee press, vagy coffee plunger. Klasszikus fémszűrős filterkávé technológia, amellyel testes, karakteres feketét készíthetünk.

Aeropress

Máté szerint a legjobb kávéfőző utazáshoz: praktikus, műanyag, könnyen szét- és összeszerelhető és csak forró víz szükséges hozzá, így akár több ezer méter magasban, egy repülőn ülve is elkészíthetjük vele a vágyott italt. Kávéfajtánként többféle receptúrát is kipróbálhatunk vele, az eredmény egy szintén karakteres ízű, azonban a French press-nél letisztultabb ízvilágú kávé lesz.

Kézi filter, Hario V60, Kalita és társaik

Klasszikus otthoni filterkávé-készítő, amely most nagy reneszánszát éli. Népszerűsége mellett szól praktikussága is, hiszen elegendő csak a papírfiltert cserélni benne, ráadásul a jó kávé elkészítése sem igényel több időt, mint ahogyan azt a klasszikus módszerekkel már megszokhattuk. És hogy mit tud? Az espressónál nagyobb koffeintartalom – mint a filterkávéknál általában – és lágyabb íz a jutalom.

+1 Kotyogós

Kétségtelen tény, hogy a kotyogós kávéfőző nem része a specialty kávékultúrának, de van az úgy, hogy nyaraláskor mégis dobogó szívvel és nosztalgikus gondolatokkal vesszük elő az apartman konyhaszekrényéből a jó öreg kotyogóst. Ha csak tehetjük, ne világos pörkölésű kávét tegyünk bele, mert nem fogja a legszebb ízeket mutatni. Mint minden kávékészítési módszernél, itt is sok múlhat az apró részleteken: a tisztított víz használata a kotyogós kávéfőzés esetén is ajánlott. A kávé tömörítése is fontos, no meg hogy eltaláljuk a megfelelő mennyiséget. Ha a krémesebb állagot szeretjük, semmiképpen se hagyjuk teljesen “elfütyülni” a kávénkat. Ha pedig nosztalgia helyett, valódi kávéélményre vágyunk, kísérletezzünk inkább a három filterkávé variáció valamelyikével.

 

Szerző: Hadobás Nóra

Írjon véleményt