Női szabónak tanult, de sokat hallott édesapjától a borokról, így végül sommelier lett. Mindig is vonzotta a pincészetek világa, ezért amikor külföldre utazik a helyi borászatokat is meglátogatja. Magyar Bettina Mónikával, a Pizza Excellence és az Evidens Bistro sommelier-jével beszélgettünk.
Melyik a kedvenc borod?
A Zöld Veltelini a kedvencem, mert az egy különleges bor, magával ragadó savakkal. Egyszerre gyümölcsös és visszafogott.
Miért lettél sommelier?
Elvégeztem egy stylist iskolát, eredetileg női szabó vagyok, de már a képzés közben világossá vált számomra, hogy nem ezzel akarok foglalkozni. Édesapám felajánlotta, hogy nyáron beállhatok az Evidens Bistro pultjába, így kerültem kapcsolatba a gasztronómiával. Sokat tanultam tőle a borokról, és akárhová utazunk mindig meglátogatunk egy borospincét. A múltkor Olaszországban barátkoztunk össze egy borásszal, aki körbevezetett a pincéjében és még a mustokat is megkóstolhattam.
Holt tanultad a szakmát?
A Borkollégiumban tanultam, és hamarosan jelentkezem egy újabb kurzusra. Szeretném olyan szintre fejleszteni a képességeimet, hogy már a bor színéről meg tudjam állapítani, hogy jó-e.
Te állítod össze a borlapot?
Édesapámmal együtt állítjuk össze a borlapot, úgy hogy megkóstolom az összeset, és az alapján tudom ajánlani a vendégeknek.
Van példaképed?
Szik Mátyásra nagyon felnézek. Mátyassal közösen dolgoztunk egy homár vacsora alkalmával ahol közösen állítottuk össze a borsort
Mennyire kíséred figyelemmel azt, hogy milyen új borokat dobnak piacra a borászatok?
Figyelem az új borokat, mindig megrendeljük és megkóstoljuk őket, hogy tudjuk ajánlani a vendégeknek. Én személy szerint nagyon kedvelem a Gúnár és a Bodri borokat, és azokat csak ilyenkor lehet inni.
Mit gondolsz a bioorganikus borokról?
Inkább a hagyományosakat szeretem, mert szerintem fontos atradíció.
Szerinted az új borászatok közül melyik a legkiemelkedőbb ?
Én a legígéretesebbnek a Cardium borászatot tartom!
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra