„Mindig is vonzott a borok világa” – interjú Magyar Bettina Mónika sommelier-vel.

Magyar Bettina-sommelier

Női szabónak tanult, de sokat hallott édesapjától a borokról, így végül sommelier lett. Mindig is vonzotta a pincészetek világa, ezért amikor külföldre utazik a helyi borászatokat is meglátogatja. Magyar Bettina Mónikával, a Pizza Excellence és az Evidens Bistro sommelier-vel beszélgettünk.

 

Melyik a kedvenc borod?

A Zöld Veltelini a kedvencem, mert az egy különleges bor, magával ragadó savakkal. Egyszerre gyümölcsös és visszafogott.

Miért lettél sommelier?

Elvégeztem egy stylist iskolát, eredetileg női szabó vagyok, de már a képzés közben világossá vált számomra, hogy nem ezzel akarok foglalkozni. Édesapám felajánlotta, hogy nyáron beállhatok az Evidens Bistro pultjába, így kerültem kapcsolatba a gasztronómiával. Sokat tanultam tőle a borokról, és akárhová utazunk mindig meglátogatunk egy borospincét. A múltkor Olaszországban barátkoztunk össze egy borásszal, aki körbevezetett a pincéjében és még a mustokat is megkóstolhattam.

Holt tanultad a szakmát?

A Borkollégiumban tanultam, és hamarosan jelentkezem egy újabb kurzusra. Szeretném olyan szintre fejleszteni a képességeimet, hogy már a bor színéről meg tudjam állapítani, hogy jó-e.

Te állítod össze a borlapot?

Édesapámmal együtt állítjuk össze a borlapot, úgy hogy megkóstolom az összeset, és az alapján tudom ajánlani a vendégeknek.

Van példaképed?

Szik Mátyásra nagyon felnézek. Mátyassal közösen dolgoztunk egy homár vacsora alkalmával  ahol közösen állítottuk össze a borsort

Mennyire kíséred figyelemmel azt, hogy milyen új borokat dobnak piacra a borászatok?

Figyelem az új borokat, mindig megrendeljük és megkóstoljuk őket, hogy tudjuk ajánlani a vendégeknek. Én személy szerint nagyon kedvelem a Gúnár és a Bodri borokat, és azokat csak ilyenkor lehet inni.

Mit gondolsz a bioorganikus borokról?

Inkább a hagyományosakat szeretem, mert szerintem fontos atradíció.

Szerinted az új borászatok közül melyik a legkiemelkedőbb ?

Én a legígéretesebbnek a Cardium borászatot tartom! 

 

Írjon véleményt