Na ez disznóság!

Porky

Közel fél éve nyílt meg Kistarcsán a fantométteremként indult Porky. Nevéből adódóan azonban nem kell mindenféle „malacságra” gondolni: pulled porkban utaznak, nem is akárhogyan. A kezdetekről és a nagy volumenű tervekről Katona Péter tulajdonos mesélt a GastroGuide-nak.

 

Pétert régóta magával ragadta a barbeque és a grillezés világa. Az egyik testvére az Egyesült Államokban élt hosszú évekig, úgyhogy első kézből tudta kipuhatolni, milyen helyek vannak ott, hová járnak az ottani fiatalok. Így jött képbe a street food. Igaz, Péter a vendéglátás egy másik szektorában dolgozott, a street food világa távol állt tőle, mégis úgy gondolta, van ebben fantázia és képes rá.

 

– Elkezdtem keresni specifikus pulled porkos helyeket. Nem sokat találtam, olyat meg főleg nem, ahol kizárólag pulledpork szendvicseket kínálnának. Így hát megfogalmazódott az ötlet, ilyen helyet szeretnék – kezdte Péter. – Több ízben beszélgettünk erről a barátaimmal, sokáig csak ábrándozás szintjén, de 2020 novemberében, a tomboló járvány kellős közepén belevágtam. Akkor még az Aranyhal konyhájáról, fantométteremként működött, csak kiszállításra. Az Aranyhal hátsó kertjében építettünk egy bunkert a számunkra gyártott smokerben, és onnan kezdtük gyártani a szendvicseket.

 

 

Miért éppen Kistarcsa?

Bár maguk a készítők nyilván kissé elfogultak voltak a saját kreálmányaikkal szemben, mégis azt vették észre, hogy a termékeik nagyon népszerűek és van rájuk igény. Több fronton is megerősítették a csapatot abban, hogy nem rossz ötlet kizárólag pulled porkkal „sáfárkodni”.

– Egyszer csak arra eszméltünk, hogy ez a háttérkonyha milliós forgalmakat bonyolít. Alapkoncepció volt, hogy szeretnénk megadni a vendégeknek a választás lehetőségét, ezért a hatféle alap szendvics háromféle pékáruba kérhető: van édes buci, ciabatta és tortilla. Így alakult ki az a 18 variáció, amit azóta is kínálunk. Az étlapunk nem bonyolult, de mindig van havi ajánlat is, amivel próbáljuk az újdonság varázsát fenntartani – mondta a tulajdonos, aki közel két éve költözött Kistarcsára. – Bevallom őszintén, a kényelmesség vezérelt, amikor abban gondolkodtam, hogy a közelben nyissunk streetfood éttermet, ha már a kiszállítás ekkora sikereket ért el. Egy kedves ismerősömtől bérlem ezt az üzlethelységet, ami a kezdetekkor borzalmasan le volt pukkanva, szinte csak a téglafalak álltak, és hatalmas munkával építették fel. Emiatt elhúzódott a nyitás, végül tavaly augusztus elsején indultunk.

Noha Kistarcsa egy kb. 15 ezer lakosú város, de nem egy nyüzsgő metropolisz, ilyen jellegű éttermek tekintetében nem voltak elhalmozva lehetőségekkel, mondta Péter.

– Egy remek pizzéria van a városban, amit mi is nagyon szeretünk vendégként, emberként, és szakmailag is elismerésre méltónak tartjuk. Az ő példájukból láttuk, hogy van igény a minőségi street food étteremre. Bár az árfekvésünk nem feltétlenül a kisvárosi elképzeléseknek megfelelő, mégsem okozott meghökkenést, és már az első héten olyan forgalmaink voltak, hogy szó szerint megrogytunk alatta. Mivel a 3-as főút mentén vagyunk, hatalmas az átutazó forgalom, de a helyiek is szívesen betérnek.

 

Grandiózus tervek

– Mostanra eljutottunk odáig, hogy hiába rendeltünk nap mint nap árut és ment éjjel-nappal a smoker, egyszerűen nem tudtuk utolérni magunkat, ezért bérelnünk kellett egy raktárhelységet. Közben beindult a kiszállítás, amivel jelenleg négy települést fedünk le: Csömört, Kistarcsát, Nagytarcsát és Kerepest. Sokan szeretnék, ha elmennénk Mogyoródig, Gödöllőig, vagy akár a budapesti külső kerületekig, de úgy érezzük, hogy jelenleg ezt a területet tudjuk olyan színvonalon kiszolgálni, ahogyan azt szeretnénk. Nem akarunk 120 perces kiszállítást, hiszen akkor oda az étel élvezeti faktora. Mivel egyébként a belső tér viszonylag kicsi, úgy 10 férőhelyes, az a bevált szokás – és sokan élnek is a lehetőséggel –, hogy átvételi pontként működünk. A vendég telefonon leadja a rendelését, elkészítjük, becsomagoljuk, 15 perc múlva pedig jöhet is érte. A teraszunk ellenben viszonylag nagy és kényelmes, nyáron folyamatos teltházzal megy. A szakács kijár, beszélget a vendégekkel, elmeséli a titkokat, interaktív adolog, a hordó smoker mellett élvezhetik az illatokat is. Itt nincs titok, úgy gondolom, bizalmat ébresztünk a vendégben azzal, hogy a konyha minden részébe belát, nézheti, hogyan készül az étel.

 

Azonban itt nem állnak meg a történettel.

– Szeretnénk több helyet nyitni, úgy néz ki, ez idén sikerül is. Közel félé éve nyitottunk, de robbanásszerű volt a siker, ezért egy étteremlánc a cél, országszerte a nagyobb városokban szeretnénk jelen lenni. Azt gondolom, megtaláltuk azt a réteget, aki erre kíváncsi. Adagban és minőségben is létrehoztunk egy olyan egységet, ami a budapesti belvárosban is megállná a helyét. Úgy gondolom, olyan hézagot találtunk a piacon ezzel a kizárólagosság koncepcióval, ami működőképes. Populáris, könnyen emészthető, a fiataloknak is szimpatikus arculatot szerettünk volna kitalálni, ezzel a névvel és a malacos logóval pedig megtaláltuk ezt és egyértelművé tettük, hogy miről is van szó. Minimálisan eltérünk a sertéstől,hiszen vannak kézműves hamburgereink, amik marhahúsból vannak, de a fő irány a sertés. És ebből, no meg a minőségből,nem is engedünk.

 

 

Porky címe: 2143 Kistarcsa, Sazabdság út 32. 

Faceboook: Porky 

 

Fotók: Porky 

 

Bukovenszki-Nagy Eszter

Írjon véleményt