Cukorborsó, amiért jó pátyinak lenni

Cukorborsó kertvendéglő Páty

Tudtad, hogy nemcsak a Korhely Faloda kötődik a népszerű rádiós, Rákóczi Feri nevéhez, hanem a pátyi Cukorborsó Kertvendéglő is?

 

GastroGuide: Meséljetek egy kicsit az indulásról, kérlek!

Rákóczi Feri: Úgy 15 éve, amikor új társasházba költöztünk, Attila, az üzlettársam egyik este bekopogott egy üveg pálinkával, hogy most költözött ide mellénk. Nagyon jóbanlettünk, vigyáztak a gyerekeinkre, igazi baráti kapcsolat alakult ki, majd Attila elkezdett duruzsolni, hogy csináljunk együtt valamit. Ekkoriban még közöm nem volt a gasztronómiához, úgyhogy mondtam neki, hogy én ehhez nem értek. Aztán ők elköltöztek Pátyra. Egyszer csak Attila azzalhívott fel, hogy itt ez a hely, akkor még Fenyves néven futott, és az üzemeltetője tovább akarja adni. Előttünk egy nagyon helyes nő vezette, és alakította ki ezt a „Cukorborsóságot”, tőle van a név is. Elsőre beleszerettünk a természetközeliségébe, és kicsit körülményesen ugyan, de végül öt évvel ezelőtt került a birtokunkba.

 

 

GG: A Cukorborsó életében is aktívan részt veszel, Feri?

RF: Nos, elsősorban Attila és a brigád érdeme, hogy ez a hely működik. Én néha kijövök, eszem egy isteni finom pizzát, élvezem a környezetet, megbeszélünk pár dolgot, aztán hazamegyek – ez az én funkcióm. (nevet) A Korhelyben jobban benne vagyok, itt inkább a nagyvonalakban történő tervezésben veszek részt.

 

 

GG: Apropó pizza. Elég széles a kínálat és pizzakemence is van. Ez már itt volt, vagy ti találtátok ki?

RF: Attila dolgozott korábban olasz étteremben, és nagyon szereti, ezért arra gondoltunk, mindenképp csináljunk nagyon frankó pizzát.

Séf Attila: Mi építettük ezt a pizzakemencét, azzal kezdtünk. De nem akartunk simán pizzéria lenni.

RF: Úgy gondolom, hogy a vidéki vendéglátásban mindig kell, hogy legyen az étlapon rántotthús, pörkölt és társai. De a pátyi közönség nagyon jól fogadta ezt a félig vendéglő, félig pizzéria felállást. Most már a két séfünk is kezdi elengedi a fantáziáját és izgalmasabb ételeket készítenek, ami nagyon bejön a helyieknek.

 

 

GG: Hogyan tevődik össze a vendégkör, többnyire a helyiek térnek be?

Séf A: Igen, inkább a helyiek és a környékbeliek, de nagyon sokan jönnek az ország más részeiből, akár Szolnok környékéről is. A pátyiak gyakran élnek azzal a lehetőséggel, hogy munkából hazafelé idetelefonálnak, elmondják, hogy milyen pizzát szeretnének, és mire ideérnek, kész is a gőzölgő, ínyenc vacsora. De ez mondjuk hétvégén nem biztos, hogy működik.

 

 

RF: A téli időszak kivételével, amikor kérdezik, hogy tudnak-e ebédelni, ha erre járnak hétvégén kirándulni, mindig azt mondom, hogy foglaljanak. A közelben van egy jó kis túraútvonal, kilátóval, ahonnan ellátni egészen messzire, nagyon szuper. Utána jól esik leülni a teraszon, mindenki jól érzi magát, és tele van a hely.

 

 

GG: Amikor átvettétek a helyet, min változtattatok?

RF: Gyakorlatilag mindenen. A teljes belteret felújítottuk, csak a színvilág és a név maradt, no meg a cukiság és a rusztikusság hangulata. Jó döntés volt, hogy megtartottuk a nevet, mert hatalmas népszerűségnek örvend, és könnyen megjegyezhető, önmagában is működik. Szerintem borzasztó fontos, hogy jó üzenetet tudj a név mellé tenni. Hogy igen, itt aranyosak a csajok, mindenki jófej és cuki. Hogy van egy játszóterünk, szóval ha egy család bejön, a szülő le tud ülni nyugodtan kávézni, amíg a gyerek játszik. Azt szoktam mondani, hogy a Cukorborsó olyan, mint egy francia vagy olasz nagyon vidéki, óriási jó kajákkal operáló kisvendéglő.Ez jól is jött a pandémia idején, mert amíg a budapesti vendéglátósok a törzsvendégkör hiányát szívták meg, a Cukorborsónak épp ez adott lendületet. Alternatívát nyújtott, amikor az embereknek már nem volt kedve főzni, kialakult egy törzsközönség, akik személyesen is eljöttek enni, amikor már lehetett.

 

 

GG: Akkor ez a házhozszállítás megmaradt?

RF: Igen, egyúttal híre is ment a jó pizzának a környéken. Tök érdekes, mert ez egyfajta küldetése lett Attilának. Folyton képzésre jár, bele van pistulva és ez látszik is. Kivételes alapossággal, gondossággal és odafigyeléssel készül a tésztánk, fatüzeléses kemencében, ami azért utánozhatatlan.

Séf A: Kellett is a pandémia ahhoz, hogy belebolonduljak, de ebből a szempontból mindenki nyert vele.

 

 

GG: A pizzán kívül mi a fő irány ételek tekintetében?

Séf A: Magyaros, házias vonalat viszünk, egyre inkább belecsempészve a modernebb elemeket, ételeket. A séfek is folyamatosan igyekeznek naprakészek lenni, fejlődni, tanulni, képezni magukat.

 

 

GG: Melyek a kedvenc ételek?

Séf A: A minap a gombás rizottó marhapofával például teljesen elfogyott, de nagyon szeretik a sütőtökkrémlevest vagy a házilag füstölt lazacot, amelyet egyébként édesapám füstöl. A kézműves kecskesajt Etyekről is népszerű.

RF: Az is fontos, hogy amit csak lehet, igyekszünk helyben beszerezni vagy elkészíteni, mint akár a füstölést, de a zöldséget is idényjelleggel vesszük helyből. Van gombászunk, és a vadételeket, a fácánt is így szerezzük be.

 

 

GG: Milyen pluszt tudtok nyújtani a pátyiaknak?

RF: A jó ízek és a remek pizza mellett igyekszünk részt venni a település életben. Volt tökfaragó verseny nálunk, mindig jön a Mikulás, volt disznóvágásunk, farsangi buli, nyári barbecue, ilyenek. Nagyon szeretnénk egy igazi közösségi hely lenni, és bízunk benne, hogy aki eljön, az is olyan jól érzi magát, mint mi.

 

  

 

Cukorborsó Kertvendéglő címe: 2071 Páty, Somogyi Béla út 131. 

Facebook: Cukorborsó 

Írjon véleményt