Új, de Budapesten már ismert és szeretett séffel erősít az N28 Wine & Kitchen

Ebéd- és vacsoraidőben is tábláról kínált bisztrómenüre számíthatnak azok, akik a Nagymező utcában újra versenybe szálló N28 Wine & Kitchen-be látogatnak, amely konyhájának élén a korábban bezárt Fricskából ismert Nagy Szabolcs áll. A vendégek igényeire és a szezonalitásra épülő konyha nem a díjak hajszolására teszi fel a mindennapjait, hanem arra, hogy szerethető legyen és az

Minél több emberhez eljuttatni a bor pozitív előjelű üzenetét

Hogyan lehet népszerűsíteni napjainkban a borkultúrát? Miként tud kommunikálni egy sommelier a borkedvelő közönséggel? Mi változott ebben a szakmában? Interjúnkban Kovács Antal sommelier mindenre fényt derít. Mit gondolsz, mennyire influencer ma egy sommelier? Úgy gondolom, bizonyos szempontból egy sommelier mindig is influencer volt, csak régebben más szinten. Hiszen teljesen más volt a helyzet húsz évvel

Ilyen borválaszték akár pohárra, csak itt van

Komoly kutatómunka, nyitottság, kísérletezés és kóstolás előzi meg minden alkalommal az új borlap összeállítását a VakVarjú étteremcsaládnál. Viszonylag ritka az a fajta odafigyelés és gondosság, amely a borok kiválasztását övezi, illetve kevesen tudnak olyan szenvedéllyel és szeretettel beszélni a borokról és a vendégekről, mint ők. Nem csak frázis, hogy minden döntésnél a vendég (no meg

XI. Avasi Borangolás, újra felpezsdül Miskolc!

Az északkeleti régió legnagyobb és az ország legkülönlegesebb adottságú borgasztronómiai rendezvénye 2023. május 11-e és 13-a között minden eddiginél sokszínűbb programpalettával várja vendégeit a történelmi Avasra. Miskolc legnagyobb kertipartija az ország legjobb borászaival és a környék gasztrósaival egy nem mindennapi helyszínen. A XI. Avasi Borangoláson 68 helyszín a Celláriumtól az Avasi kilátón át a Papszer

Több mint sommelier – Kovács Anti

Kovács Antal örökös sommelier bajnok ezúttal egy talán kevésbé ismert oldaláról mutatkozik be. Azt persze mindenki tudja, hogy az immár három évtizede a pályán lévő szakember gyakorlatilag a bor „magyar hangja”, de hogy emellett mivel foglalkozik még, és hogyan jutott el idáig, talán már kevesen.   A saját borforgalmazó cége mellett brandépítéssel is foglalkozik, és

A borospohárban: Grana Padano – Kovács Anti sorozata

Alig fél órányi autóútra Milánó belvárosától, hirtelen minden megváltozik. A sűrű forgatagú utcák helyett érintetlen olasz tájak, az idegesen rohangáló váróslakók helyett pedig a végtelenségig  nyugodt-, lelassult élettempójú emberek jelennek meg a színen. Amikor valaki arra jár, olyan érzés fogja el, mintha a legközelebbi város nem a sarkon túl, hanem több száz kilométerre helyezkedne el.

Ifjú borász tehetség Etyeken – Szijjártó Előd

Friss, újvilági nézőpont a borkészítésben:  Szijjártó Előd Ezúttal egy kiemelkedően tehetséges, fiatal borászt mutatunk be olvasóinknak. Szijjártó Előd a híres kaliforniai Napa-völgyben tanulta a prémium borkészítés fortélyait, a jövőt pedig az etyeki pezsgőben látja, ez igazi szenvedélye.   Hogyan lettél borász? Viszonylag hamar eldöntöttem, hogy a borkészítés az, amivel igazán foglalkozni szeretnék. Szőlész-borász mérnök szakot végeztem

A borospohárban: Édes-savanyú sertés – Kovács Anti sorozata

A nyolcvanas években, Bécsben jártam életemben először kínai étteremben. Édes-savanyú sertést ettem és akkora élmény volt, hogy sosem fogom elfelejteni. Az pedig, hogy nem kínából származik, sosem merült fel bennem. Mígnem három évtizeddel később szembesültem a ténnyel, hogy ugyan az édes és savanyú egyensúlyra épülő ételek valóban kínában alakultak ki, de abban a formában, ahogy

A borospohárban: Veganuár

A Veganuár (Veganuary) egy éves kihívás, amelyet egy brit nonprofit szervezet hozott létre. A veganizmust népszerűsíti – és oktatja – azáltal, hogy az embereket a vegán életmód követésére ösztönzi január hónapban. A kezdeményezés 2014-es indulása óta évről évre nő a csatlakozók száma. A 2020-as kampányra 400 000 ember iratkozott fel, a  szervezők becslése szerint ez

A borospohárban: Fish & Chips – Kovács Anti sommelier sorozata

A panírozott sült halat valószínűleg Spanyolországból és Portugáliából menekülő zsidók vitték be az Egyesült Királyságba, még a 16. században. A fehér húsú halakból – jellemzően tőkehalból vagy foltos tőkehalból – készült ételt, vékony lisztes panírban sütötték. Ez volt a „Pescado frito” a szefárd zsidók egyik nagy kedvence. Péntekenként sütötték, hogy másnap, fogyasszák el, amikor is

A borospohárban: Insalata Caprese – Kovács Anti Sommelier sorozata

Az Insalata Caprese (azaz Capri Saláta), egy önmaga egyszerűségében nagyszerű mediterrán fogás, amit ma már egész évben fogyasztanak emberek milliói világszerte. A minden tekintetben legideálisabb friss-, lédús- és édes paradicsom okán, természetesen nem kérdés, hogy nyáron a legfinomabb. De ha mi mégis télen kívánnánk meg, akkor sincs gond, ám ilyenkor különösen ügyeljünk a minél magasabb

A borospohárban ; füstölt lazac- Kovács Anti sorozata

A füstölés lényegében nem más, mint a hús tartósításának egy igen hatékony módja, amit már sok-sok évszázada alkalmaznak. S az már csak hab a tortán, hogy a füstös íz, mennyire csábító lehet az asztalon…   A halak és húsok füstölése már az ókorban kezdődött, azzal a céllal, hogy az éléskamrák mélyén megpihenve segítse a hosszú

A borospohárban; Tortellini al Brodo

Fennmaradt írásos dokumentumok, már a korai XII. században említést tesznek a tortelliniről. Eredetéről számtalan legenda kering. Modenában szentül állítják, hogy egy helyi fogadós készítette először, miután leskelődés közben megpillantotta Lucrezia Borgia köldökét. Bologna pedig bizton hangoztatja, hogy nekik köszönhetően született meg a tortellini, méghozzá úgy, hogy Vénusz, a szerelem istennőjének köldökéről mintázták meg. A feszültséget

Kovács Antal Sommelier sorozata-Burger & Bor

2004-et írunk, a helyszín London. Este van, a London Wine Fair-t aznapra bezárták. A biztonságiak kellő udvariassággal ugyan, de azért kimért határozottsággal tessékelték ki a nagyérdeműt a vásárváros borgőzös leheletű pavilonjaiból. A város központjába visszaérve eszméltem rá, hogy a gyomrom jelez; enni kéne valamit. Előző este, egy parádés Fish & Chips-et pipáltam ki egy sarki

Aranyat nyert a Berliner Wein Trophy nemzetközi versenyén a Folly 2019-es Rajnai Rizlingje

150 tagú zsűri értékelte a 38 országból érkező több mint 6.000 tételt Németország legnagyobb és legjelentősebb nemzetközi borversenyén. A Folly borászatából származó 19-es Rajnai Rizling a 2021. október 8-17. között megrendezésre került Berliner Wein Trophy nyári/őszi fordulóján arany minősítést szerzett.   A Folly borai 2021-ben számos elismerést és díjat hoztak el a hazai és nemzetközi megmérettetéseken. A legrangosabb magyarországi

Heti Borajánló Kovács Antal Sommelier-vel 3. – Rubin Pince Dél-Balatoni Merlot “Peripheria” 2017

Rubin Pince Dél-Balatoni Merlot “Peripheria” 2017   “Amikor a Balaton partjáról köszön rád az ország egyik merlot-ja, az mekkora már?”   Így indítottam az egyik FB posztomat, s cserébe kaptam hideget-meleget a nyakamba, de rendesen. A félreértést valószínűleg az idézte elő, sokan “legjobbnak”, s nem az “egyik legjobbnak” olvasták a rövidke mondatot. Az előbbit nyilván nem

Heti borajánló Kovács Antal sommelier-vel

Kancellár Birtok Somlói Olaszrizling 2016   A 2000-es évek derekán értettem meg, hogy milyen az igazi somlói bor – korábban kérdőjelekkel teli tételeket kóstoltam a Hegyről -, ha a megfelelő ember nyúl hozzá. Azóta Somló, az egyik “szívem csücske” borvidék. Annak pedig különösen örülök, ha egy új, nagy tehetségű pincét sodor elém az élet a

N28 Wine and Kitchen

Köszöntsük az őszt Budapest legújabb boréttermében! Back In Town hétvége az N28 Wine and Kitchen-ben A jó borok rajongóinak természetesen nem csak az őszi, szüreti időszakra korlátozódik az éltető nedűk élvezete, szívesen kortyolgatnak különleges bortételeket bármikor. Így bizonyára sokan fedezték fel így nyár végén, visszatérve a városba Budapest legújabb boréttermét, a Pesti Broadway szomszédságában nemrég nyílt

Az Év Egri Borásza: Patai István

Patai Istvánt, a verpeléti Varsányi Pincészet borászát választották az Év Egri Bortermelőjének. A vándordíjat csütörtökön este adta át Nagy István agrárminiszter a régió legnagyobb borgasztronómiai rendezvényén, a XXV. Egri Bikavér Ünnepen.   Az egri borászok évről évre megválasztják maguk közül az Év Egri Bortermelőjét. Az elismerést odaítélő szakemberek között ott vannak – mások mellett –

Egy örökös sommelier bajnok naplója- Kovács Anti-Pinceáron

Kovács Antal szerint a bor egyben filozófia is. Teniszezőnek készült, végül az ország egyik legjobb borszakértője lett. Tehetségére egészen fiatalon felfigyelt a szakma, 22 évesen már a Gundel Étteremben dolgozott sommelier-ként. Huszonhat éve van a pályán, de még mindig szenvedéllyel beszél a borokról, és őszintén hisz abban, amit csinál– Kovács Antal háromszoros magyar bajnok sommelier-vel beszélgettünk.

Először nyert magyar bor a Decanter World Wine Awards –on a legmagasabb, Best in Show kategóriában

A mádi Juliet Victor borászat 2017-es Édes Szamorodnija DWWA Best in Show díjat nyert a Decanter World WineAwards-on, magyar bor első alkalommal részesült ilyen magas elismerésben. A Best in Show díj 50 nyertesét a 2020 évben nevezett 16.518 tételből választotta ki a nemzetközi zsűri.   A világ vezető bormagazinja, a Decanter idén 17. alkalommal rendezte meg

Egy megújult étterem amit nem hagyhatsz ki, Matador

“A tradíció új ízei” a Haraszthy Pincészet egyedülálló építészeti megoldásokkal rendelkező vadonatúj éttermének mottója. Az egykori Cinnamon étterem kívül-belül teljesen megújult, mostantól egész éves nyitva tartással Matador néven várja a vendégeket a 143 hektáros birtokkal rendelkező borászat. A tulajdonos, az argentin származású, de Magyarországon és Kaliforniában is otthon levő Carlos Coelho örömmel definiálta újra az

Nemzetközi konyhaművészeti közösség épül

Az idén elsőként megrendezésre kerülő Terroir Budapest Forum a vendéglátás területén kiemelkedő innovatív trendalkotókat vonultat fel a résztvevői között: séfek, termelők, szállodatulajdonosok, borszakértők, gasztronómiai turizmussal foglalkozó szakemberek, újságírók, médiaszereplők és nemzetközi üzleti vezetők százai érkeznek a rendezvényre. A nemzetközileg elismert fórum 2017. október 30-án hétfőn kerül megrendezésre a Brody Studiosban Budapesten. Főszerepben a  magyar gasztronómia

Megújult címkével hódítanak a Bujdosó-borok

A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Matróz sorozatának címkecsaládja megújult idén ősszel. A téma maradt a Balaton és a vitorlázás, a letisztult grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét Ipacs Géza tervezte meg a pincészet részére. A pincészet 2011. után ismét Ipacs Géza grafikust bízta meg a címkék egységes, letisztultabb arculatának megtervezésével. Az alapkoncepció,

26. Budapest Borfesztivál – Szeptember 7-10. között a Budai Vár teraszain

A borok kedvelői, értői, szakértői itt minden évben randevút adnak egymásnak, hiszen 26 éve ez a legnagyobb és leginkább várt boros rendezvény az éveben. Gyönyörű, impozáns díszletek között nem csak hazai, de külföldi borokat és pezsgőket is kóstolhatunk. Borfesztivál- boregyetem Szeptember 4-én és 5-én ismét megrendezésre kerül a Boregyetem, ahol az aktuális borászati témákat érintik,

A francia bor igazi titka

Ha bor, akkor Franciaország, ez nem is kérdés. Persze a világon nagyon sok helyen készítenek kiváló borokat, de ezeket mégsem övezi olyan misztikum és rajongás, mint francia társaikat. De vajon mi lehet a titkuk? Miért pont Franciaország? A környezet lehet az oka, vagy esetleg valamilyen különleges technikai eljárás? Az igazság egy sokkal kevésbé kézzelfogható magyarázatban

Napsütötte Villány – Bővült a Gere Pincészet kóstolótere

Már régóta az egyik leghangulatosabb borkóstolók helyszíne Gere Attila villányi Pincészete és a hozzá kapcsolódó Crocus Gere Bor Hotel. Nemrég pedig az egész egy átalakításon, bővítésen ment át, ami új távlatokat nyitott meg a borszerető emberek előtt.  Kóstolni hangulatosan A kóstolóteret és a rendezvényhelyszínt is a családias hangulat határozza meg, valamint azok a mediterrán jegyek,

A szivárványon túl – Megnyílt a St. Andrea Wine & Skybar

A St. Andrea név régóta ismert azok körében, akik szeretik a jó ételeket és italokat, az egerszalóki borászaton túl, jó ideje működik Barna Ádám séf vezetésével Budapesten az azonos nevet viselő éttermük is, amely az idei Michelin-kalauz térképére is felkerült. Legújabb dobásuk keretében pedig arra vállalkoztak, hogy a város egyik legmenőbb épületének tetején nyissanak bárt.

Budapesti mámor – Menő borbár-túrák szakszerű vezetéssel

Az összes magyar borrégió egy városba sűrítve – nem is kell ennél több a kíváncsi borturistának. Július 6-án, másodszorra rendezik meg a Budapest Borbár Túrát: száz pincészet vendégeskedik, közel harminc budapesti borbárnál, hogy megmutassák, mit tud a magyar bor. A hegy megy Mohamedhez Na igen, ha nem szeretnénk felmenni az összes hegyre, akkor elég csak

Mit fogunk enni? Trendek a világ körül

Trendek, érdekességek és alapanyagok, amelyek odaadást igényelnek, legyen szó akár egy elegáns éttermi fogás megalkotásáról, akár otthon is könnyen alkalmazható módszerekről, az erőfeszítések minden esetben kifizetődőek. A szárazföld és a tenger találkozása Kevés fogás esetében fordítanak akkora figyelmet a részletekre, mint ahogy a Single Thread nevű kaliforniai étteremben teszik kaviár-, burgonya- és tengerisün- kreációjukkal. A

Mitiszol? – Bort, természetesen!

A Mitiszol? borfesztivál a Terra Hungarica szervezésében a természethű italok népszerűsítését vállalta fel, az ez irányú, egyre növekvő igényeknek eleget téve. Idén november 12-én, a Millenáris D-épületében várják a lelkes kóstolókat. Nemes Richárddal, a Terra Hungarica márkaigazgatójával beszélgettünk. Tegyük tisztába a fogalmakat: természethű, organikus, bio!  Az organikus és a bio között nincs igazán különbség: általában a

Harrison Fordnak szüreteltem a Mátrában

Na jó, lehet, hogy nem konkrétan a világhírű színész felkérésére, bár amennyire közvetlen a magyar plebsszel, még ez is megtörténhetett volna. Azt viszont bizonyosan állíthatom, mégpedig a közösségi hálónak köszönhetően, hogy Mr. Ford kedvenc magyar bora a Mátrából való: egy Cabernet Franc, Szecskő Tamás ökológiai gazdálkodást folytató pincészetéből. Nem maradt más hátra, mint bebiztosítani az

Aszúval főzni?

Ahogy így elmélkedtem a borral főzés örömeiről, hasznáról, nem tértem ki az aszúval főzés nem csekély nehézségeire. Nehéz azért, mert az aszú oly tökéletes entitás, amely nem igen tűri a tőle idegen anyagokkal való elvegyülést. Különösen a tokaji borvidéken alkotó séfek számára elkerülhetetlen kihívás Tokaj szimbólumát, az aszút nem belefőzni ételeikbe. Nyilvánvaló, hogy az eleve

Andalgás és kavalkád a Várban – kezdődik a Borfesztivál

Hiába van egész évben borfesztivál, borkóstoló, borvacsora elérhető közelségben, mégis kimondva vagy kimondatlanul, de erre készülünk tavaly szeptember óta. És nem csak a borrajongó közönség, de a szakmának is fontos dátum: szeptember 8-11. Mielőtt nekiindulnánk, a legfontosabb, hogy csekkoljunk milyen időjárásra is számíthatunk, míg a macskaköveken lépdelünk: szerencsére úgy tűnik ezzel a továbbiakban nem kell majd

Bor és étel – az igazság 10 pontban

Az étel-ital párosítás nagyon szubjektív és nem pontosan meghatározható folyamat. A régi szabályok, miszerint a vörös bor a vörös húsokhoz és fehér bor a fehér húsokhoz, szárnyasokhoz és halakhoz illene, nem veszi figyelembe a mai gasztronómia komplex –mondhatni – multietnikus mivoltát és az ízesítés, finomra részletekre is kiterjedő gyakorlatát. Az is változást hozott, hogy a